Vizita la Cluj a Cardinalului Angelo Scola, Arhiepiscop de Milano

Publicat pe: 3 iunie 2013|Secțiunea: Ştiri|Etichete: |

Cardinalul Angelo Scola, Arhiepiscop de Milano, se va afla la Cluj-Napoca în zilele de 4 şi 5 iunie 2013, unde îi va fi conferită cea mai mare distincţie a Universităţii clujene, titlul de Doctor Honoris Causa.

La sosirea în Cluj-Napoca, Înaltul Prelat va fi întâmpinat de către: IPS Jakubinyi György, Arhiepiscop romano-catolic de Alba-Iulia, PS Florentin Crihălmeanu, Episcop greco-catolic de Cluj-Gherla, PS Virgil Bercea, Episcop greco-catolic de Oradea Mare, Acad. Prof. Univ. Dr. Ioan-Aurel Pop, Rector al UBB şi de decanii Facultăţilor de Teologie Greco-Catolică şi Romano-Catolică, Pr. Cristian Barta şi Mons. Marton József.

Primul punct al vizitei este rezervat reprezentanţilor mass-media, prin Conferinţa de presă ce va fi organizată la sosirea la Aeroportul din Cluj-Napoca, marţi, 4 iunie, între 18.45-19.00, în Sala de protocol a Aeroportului, când Eminenţa Sa Card. Scola va oferi detalii despre semnificaţiile vizitei sale în România, răspunzând totodată problemelor de interes public ce vor fi ridicate.

Vizita unui „Prinţ al Bisericii Catolice”, membru a mai multor Dicastere ale Curiei Romane, pe meleaguri transilvane se înscrie pe două componente, una academică iar cealaltă pastorală.

1. La nivel academic, Eminenţa Sa răspunde invitaţiei Universităţii „Babeş-Bolyai”, în mod particular a Facultăţilor de Teologie Greco-Catolică şi Romano-Catolică, care au considerat ca pe „o mare onoare” oportunitatea de a-i conferi, miercuri 5 iunie, titlul de Doctor Honoris Causa, „ca şi omagiu adus unei personalităţi religioase şi intelectuale ce a reuşit să influenţeze formele lumii contemporane, în structurile sale spirituale, educative, culturale şi sociale”. În motivarea pentru propunerea acordării titlului, se specifică: „conferirea acestei demnităţi onorifice este expresia contribuţiei Eminenţei Sale la aprofundarea ştiinţelor teologice, la dezvoltarea formării teologice universitare, precum şi a măreţiei misiunii sale pastorale, în care dialogul între religii şi culturi joacă un rol esenţial”.

Evenimentul decernării titlului de Doctor Honoris Causa al UBB Eminenţei Sale Prof. dr. Angelo Card. Scola, Arhiepiscop de Milano, se va desfăşura în Aula Magna a UBB, miercuri, 5 iunie 2013, de la ora 12.00. „Laudatio” va fi susţinut de către Conf. dr. Cristian Barta şi Prof. dr. Marton József.

2. În plan pastoral, vizita Cardinalului Scola în România este un prilej de aprofundare a cunoşterii reciproce între Biserica Ambroziană şi Biserica Greco-Catolică Română Unită cu Roma (BRU). Totodată se evidenţiază şi o componentă ecumenică, în program fiind stabilită, (în după-masa de miercuri, 5 iunie), o întâlnire cu IPS Andrei Andreicuţ, Arhiepiscopul Vadului, Feleacului şi Clujului şi Mitropolit al Clujului, Albei Crişanei şi Maramureşului, precum şi vizitarea Facultăţii de Teologie Reformată. Dealtfel, pe parcursul zilei de 5 iunie 2013, distinsul oaspete va vizita toate cele 4 Facultăţi de Teologie din cadrul UBB.

Alte momente semnificative din programul de miercuri, sunt: celebrarea Sfintei Liturghii în rit latin, de la ora 9.00, la Biserica Sfântul Mihail şi, între orele 17.45 – 18.15, vizita la viitoarea Catedrală greco-catolică din Piaţa Cipariu, unde va avea loc celebrarea Rugăciunii de seară (Vespri) în ritul ambrozian, în limba italiană.

Între punţile de legătură dintre Dieceza de Milano şi Eparhia Greco-Catolică de Cluj-Gherla, consolidate de-a lungul mai multor ani, menţionăm ocazia celei de-a VII-a Întâlniri Mondiale a Familiilor organizată în Arhidieceza de Milano între 29 mai-3 iunie 2012, când numeroase familii din Eparhia de Cluj-Gherla au participat la celebrările cu Sfântul Părinte de atunci, Papa Benedict al XVI-lea. A fost un important prilej de întâlnire şi apropiere între familiile celor două Biserici. Totodată, în luna mai 2013, pe parcursul mai multor zile, PS Florentin Crihălmeanu, Episcopul de Cluj-Gherla a vizitat mai multe parohii din Dieceza de Milano, unde a susţinut prezentări şi conferinţe, cu expunere de imagini, despre mărturisitorii şi martirii Bisericii Române Unite, despre mărturia de credinţă adusă în perioada de clandestinitate a BRU, pentru a transmite acestora bogăţia spirituală a Bisericii pe care o reprezintă.

Departamentul Mass-Media
al Episcopiei Greco-Catolice de Cluj-Gherla
Contact: tel. 0729884889 – pr. Daniel Avram, purtător de cuvânt

imagine

* * *

 

Momente din festivităţile de decernare a titlului de
Doctor Honoris Causa
Eminenţei Sale Angelo Cardinal Scola, Arhiepiscop de Milano

Marţi 4 iunie 2013
– 18,25 – sosire la Aeroportul din Cluj-Napoca
– 18.45-19.00 – Conferinţă de presă în Sala de protocol a Aeroportului

Miercuri 5 iunie 2013:
– 9.00 – Sfânta Liturghie la Biserica Sfântul Mihail – predica rostită de Card. Scola
– 12,00 – festivitatea de decernare a titlului de Doctor Honoris Causa (Aula Magna)
– 17.45 – 18.15: vizită la viitoarea Catedrală Greco-Catolică din Piaţa Cipariu. Celebrarea Rugăciunii de seară (Vespri) în ritul ambrozian, în limba italiană

* * *

BIOGRAFIA CARDINALULUI ANGELO SCOLA

imagineAngelo Scola, Arhiepiscop de Milano, Cardinal al Sfintei Bisericii Romane cu titlul Sfinţii 12 Apostoli, Mitropolit al Provinciei Milano şi Capul Bisericii Ambrosiene, s-a născut în localitatea Malgrade (Lecco) în 7 noiembrie 1941, din părinţii Carlo (1903-1996), şofer de tir şi Regina Colombo (1901- 1992), casnică. Este cel mai mic dintre cei doi fii (fratele Petru a murit în anul 1983).

A primit prima educaţie creştină în parohia Sf. Leonard din Malgrade şi a făcut parte din Acţiunea Catolică (aspirant şi GIAC). A fost preşedintele Asociaţiei tinerilor studenţi din Lecco. A fost student la filozofie, la Universitatea Catolică «Sacro Cuore» din Milano, în cadrul căreia a ocupat funcţia de vice-preşedinte şi apoi de preşedinte al FUCI (Federaţia Universitară Catolică Italiană) din Milano, în perioada 1965-1967.

Doctor în filozofie şi teologie. A fost hirotonit preot în 18 iulie 1970 în dieceza de Teramo. Şi-a finalizat studiile de doctorat în teologie la Freiburg (Elveţia), facultate la care a ocupat funcţia de asistent universitar la catedra de Teologie morală. În aceeaşi ani şi până la numirea sa episcopală a fost unul dintre responsabilii mişcării «Comunione e liberazione». A colaborat la fondarea revistei internaţionale «Communio». În 1982 a fost numit profesor de Antropologie teologică la Institutul Pontifical Ioan Paul al II-lea despre familie şi căsătorie, pe lângă Universitatea Pontificală Lateran din Roma. A fost consultor a Congregaţiei pentru Doctrina Credinţei.

Ales episcop de Grosseto în 20 iulie 1991, a fost hirotonit episcop în 21 septembrie 1991 de către cardinalul Bernardin Gantin în Catedrala Sf. Maria Mare din Roma. Şi-a desfăşurat activitatea pastorală la Grosseto din septembrie 1991 până în septembrie 1995, redeschizând Seminarul, înfiinţând Şcoala generală şi liceul diecezan, dând un nou impuls iniţierii creştine şi a catehezei.

În iulie 1995 a fost numit de către Sf. Părinte Rector al Universităţii Pontificale Lateran, iar două luni mai târziu Preşedintele Institutului Pontifical pentru căsătorie şi familie Ioan Paul al II-lea.

În funcţia de rector şi preşedinte a promovat învăţământul academic, formarea tinerilor profesori şi internaţionalizarea universităţii, dând viaţă în exterior unor noi afilieri ale Facultăţii şi a noii secţii a Institutului Ioan Paul al II-lea.

În 5 ianuarie 2002 a fost numit Patriarh de Veneţia. În acelaşi an, în 3 martie a fost intronizat ca şi Patriarh de Veneţia, fiind primit de către patriarhul emerit Cardinalul Marco Ce. În 9 aprilie 2002 a fost ales preşedinte a Conferinţei Episcopale Tiveneta. A fost creat cardinal cu titlul de Sf. Apostoli de către Ioan Paul al II-lea, în consistoriul din 21 oct. 2003.

Ca Patriarh al Veneţiei s-a implicat în vizitele pastorale (2004-2011) care s-au încheiat cu vizita Sf. Părinte din 8 mai 2011, avândca prioritate reînnoirea poporului creştin, formându-l după «gândirea lui Hristos» pentru a mărturisi credinţa în toate mediile existenţei umane. A înfiinţat Institutul Studium Generale Marcianum şi Fundaţia Internaţională Oasis. A susţinut şi a dus la bun sfârşit înfiinţarea facultăţii Teologice Triveneto, devenind primul ei Mare Cancelar.

În 28 iunie 2011 este numit de către Sf. Părinte Benedict al XVI-lea, Arhiepiscop şi Mitropolit de Milano, iar în duminica din 25 septembrie 2011 a fost primit în mod oficial în dieceză chiar de către Arhiepiscopul emerit Cardinalul Dionigi Tettamanzi.

În 11 octombrie se adresează Diecezei prin scrisoarea «Il bene della famiglia. Per confermare la nostra fede».

În 10 noiembrie 2011 este ales Peşedintele Conferinţei Episcopale Lombarde.

În 21 martie 2012 este ales Preşedintele Institutului Giuseppe Toniolo de Studii Superioare.

În 27 aprilie 2012 deschide în Duomul din Milano cea de-a VII-a Întâlnire mondială a familiilor.

În 1 iunie 2012 îl primeşte pe Sf. Părinte Papa Benedict al XVI-lea la Milano pentru a VII-a Întâlnire mondială a familiilor şi a vizitei pastorale în Dieceza de Milano.

În 3 iunie 2012 concelebrează la Bresso (Milano) cu Sf. Părinte Benedict al XI-lea în faţa a un milion de credincioşi Sf. Liturghie la finalul celei de-a VII-a Întâlniri mondiale a familiilor.

În 13 septembrie în Domul din Milano celebrează solemn înmormântarea Cardinalului Carlo Maria Martini, Arhiepiscop emerit.

La 8 septembrie deschide anul pastoral şi se adresează Diecezei de Milano cu Scrisoarea pastorală „Alla scoperta del Dio vicino”.

În 29 noiembrie 2012 lansează partea a doua a Fondului „Familie şi muncă” în ajutorul persoanelor lovite de către criza economico – financiară.

În 6 decembrie 2012, cu ocazia discursului adresat oraşului Milano în preziua serbării Sf. Ambrozie, deschide celebrările celor 1700 de ani de la Edictul din Milano.

A participat de patru ori la Sinodul Episcopilor: prima dată în calitate de expert (1987), a doua oară ca şi relator general cu tema: „L’Eucaristia: fonte e culmine della vita e della missione della Chiesa” (2005), iar la ultimele două, ca Părinte Sinodal (2008 şi 2012).

Cardinalul Angelo Scola este membru a următoarelor Dicastere a Sf. Scaun:
a Congregaţiei pentru Doctrina Credinţei
a Congregaţiei pentru Bisericile Orientale
a Congregaţiei pentru Cultul Divin şi Disciplina Sacramentelor
a Congregaţiei pentru Cler
a Consiliului Pontifical pentru Laici
a Consiliului Pontifical pentru Familie
a Consiliului Pontifical pentru Cultură
a Consiliului pontifical pentru Noua Evanghelizare
şi face parte din Consiliul Cardinalilor în vederea studierii problemelor organizatorice şi economice ale Sf. Scaun

Cardinalul Angelo Scola mai este:
Membru permanent al Conferinţei Episcopale Italiene
Preşedintele Conferinţei Episcopale din Lombardia
Mare Cancelar al Facultăţii de Teologie din Italia Setentrională

DIECEZA DE MILANO, STRUCTURĂ ŞI ORGANIZAŢII

Arhiepiscopia de Milano, datorită istoriei, estinderii şi structurii ecleziale este printre cele mai importante din lume şi este prima dieceză din Europa ca număr de catolici. Este formată din peste 1900 de preoţi diecezani, cca. 800 de călugări şi peste 6000 de călugăriţe. Există două seminarii în vederea formării preoţeşti: la Venegono Inferior (regiunea Varese) şi la Seveso (Milano). Se mai cheamă şi Dieceza ambrosiană de la numele patronului său Sf. Ambrozie (340-397).

Dieceza se extinde pe un teritoriu de 4.234 km şi cuprinde provinciile Milano, Varese şi Lecco, Monza şi Brianza, o parte din provincia Como şi unele comunităţi ale provinciilor Bergamo şi Pavia.

Există o populaţie de peste 5 milioane de locuitori. Este formată din peste 1100 de parohii, împărţite în peste 74 de protopopiate şi organizate în 7 zone pastorale.

De câţiva ani s-au format în dieceză Unităţi pastorale şi Comunităţi pastorale pentru a facilita comuniunea, schimbul de cunoştinţe şi de ajutor între parohiile apropiate (în momentul actual sunt operative mai mult de 150 de Unităţi pastorale şi mai mult de 100 de Comunităţi pastorale).