Cardinalul Angelo Scola, oaspete al Facultăţilor de Teologie şi al Eparhiei de Cluj-Gherla

publicat la 9 iunie 2013 în Ştiri

CARDINALUL ANGELO SCOLA, ARHIEPISCOP DE MILANO
OASPETE AL FACULTĂŢILOR DE TEOLOGIE ROMANO CATOLICĂ ŞI GRECO-CATOLICĂ
ŞI AL EPARHIEI DE CLUJ-GHERLA

Cardinalul Angelo Scola, Arhiepiscop de Milano, a vizitat Cluj-Napoca, în zilele de 4 şi 5 iunie 2013, ca răspuns la invitaţia Universităţii “Babeş-Bolyai”, în mod particular a Facultăţilor de Teologie Greco-Catolică şi Romano-Catolică, care i-au conferit, miercuri 5 iunie, titlul de Doctor Honoris Causa. În programul vizitei au fost câteva momente semnificative, atât pentru Cluj, cât şi, în mod particular, pentru Eparhia de Cluj-Gherla.

În dimineaţa de miercuri, 5 iunie, după o primă vizită la Facultatea de Teologie Romano-Catolică, Eminenţa Sa a celebrat Sfânta Liturghie în rit latin, în limba latină – cu lecturile în limbile maghiară, română şi italiană – în Catedrala “Sfântul Mihail” din Piaţa Unirii. Sfânta Jertfă Liturgică, celebrată cu mult fast şi în atmosferă de înălţare spirituală, între zidurile edificiului în stil gotic din sec. XIV, s-a bucurat de o caracteristică aparte: alături de Em. Sa Angelo Cardinal Scola, au concelebrat Episcopi şi preoţi romano-catolici şi greco-catolici, la celebrare participând şi preoţi ortodocşi. Credincioşi din rituri diferite şi naţionalităţi diferite s-au întâlnit în acea comuniune a credinţei pe care Înaltul Prelat al Curiei Romane a dorit să o comunice, să o mijlocească de la Dumnezeu, prin vizita pe care a făcut-o la Cluj.

În cuvântul de învăţătură, Eminenţa Sa a subliniat importanţa evanghelizării, arătând că “inima evanghelizării este vestirea morţii şi a Învierii Domnului Isus, propusă cu curaj tuturor oamenilor – acea vestire care face din toate etniile de pe pământ un singur popor al lui Dumnezeu”. A dat exemplul Sfântului Episcop şi Martir Bonifaciu, mare evanghelizator al Europei din primul mileniu. Trimis de Papa Grigore al II-lea să evanghelizeze popoarele în Germania, Sf. Bonifaciu şi-a desfăşurat misiunea cu dăruire neobosită şi mare curaj, cum reiese dintr-o scrisoare a sa, citată de Papa emerit Benedict al XVI-lea, într-una din catehezele sale: “… suntem păstori curajoşi, care veghează asupra turmei lui Hristos, care vestesc tuturor, bogaţilor şi săracilor, voinţa lui Dumnezeu în timpurile prielnice şi neprielnice”. Dar se ridică întrebarea: “de unde avea Sf. Bonifaciu forţa pentru o mărturie de credinţă atât de clară şi de fermă? “Este aceeaşi întrebare care se naşte în faţa mărturiei curajoase a preoţilor şi fraţilor romano-catolici şi greco-catolici, pe care au oferit-o de-a lungul sec. al XX-lea în această ţară binecuvântată. Pentru a răspunde putem doar să ne îndreptăm privirea spre Păstorul cel bun, care îşi dă viaţa pentru oi. Isus a încredinţat viaţa Sa, Tatălui, pentru oi. De ce? Pentru că la originea oricărui lucru şi a existenţei noastre se află însăşi viaţa Sfintei Treimi, schimbul fidel şi veşnic de iubire între Tatăl şi Fiul în Spiritual Sfânt”.

“Popoarele europene aşteaptă mărturia poporului creştin, o mărturie care să permită recunoaşterea faptului că mărturia unităţii este comuniunea. … Istoria credinţei poporului vostru demonstrează că nu este departe de voi calea martiriului, nici în timp, nici în spaţiu, dar martiriul este un har pe care Dumnezeu îl acordă unora pentru a susţine credinţa tuturor. Nouă ne revine calea mărturiei zilnice, acea mărturie de care are atâta nevoie astăzi Europa, care apare obosită şi dezamăgită, perplexă şi descumpănită. Popoarele europene aşteaptă, mai mult sau mai puţin conştient, mărturia poporului creştin, o mărturie care să permită a se recunoaşte că forma proprie a unităţii este comuniunea. Prin mijlocirea Sf. Bonifaciu, să cerem harul de a nu dezerta de la această misiune urgentă şi grea”.

La încheierea celebrării Eminenţa Sa a dorit să mulţumească tuturor celor care au participat la Sf. Jertfă Liturgică, “într-o zi lucrătoare, în număr atât de mare”. De asemenea, Eminenţa Sa a mulţumit, prin mijlocirea Preasfintei Fecioare Maria, pentru darurile pe care le-a primit la această sfântă celebrare liturgică şi cu ocazia contactului cu bisericile din Cluj. Prin binecuvântarea cu semnul crucii, în numele Preasfintei Treimi, Eminenţa Sa şi-a exprimat dorinţa ca toţi credincioşii, să extindă această binecuvântare asupra copiilor, a familiilor, a celor suferinzi, asupra săracilor, mulţumind tuturor pentru momentul celebrativ.

În continuare a avut loc evenimentul decernării titlului DHC, în Aula Magna a Universităţii clujene (UBB) iar, după o pauză de prânz, Cardinalul Scola l-a vizitat pe IPS Andrei Andreicuţ, Arhiepiscopul Vadului, Feleacului şi Clujului şi Mitropolit al Clujului, Albei Crişanei şi Maramureşului.

A urmat momentul cel mai aşteptat de credincioşii greco-catolici, vizita Cardinalului Scola la complexul Catedralei din Piaţa Cipariu, ce va fi dedicată Martirilor şi Mărturisitorilor credinţei Sec. XX. O comunitate numeroasă de credincioşi s-au adunat să-l întâmpine pe Înaltul Prelat, în frunte cu Ierarhii Eparhiilor de Cluj-Gherla şi Oradea Mare, PS Florentin şi PS Virgil.

La intrarea în holul mare al edificiului în construcţie, o primă surpriză a fost momentul de dansuri populare interpretate de grupul din cadrul Parohiei “Andrei Mureşanu” (afiliată capelei “Sf. Iosif”), care are ca specific păstrarea frumoaselor tradiţii populare româneşti.

Cardinalul Scola a fost apoi condus apoi în capela “Sf. Iosif” plină de credincioşi care-l aşteptau în rugăciune, în armonia melodiilor religioase a copiilor din Corul “Allegria” al capelei, coordonat de Cristina Nagy. Aici, PS Florentin i-a urat bun-venit, prezentând credincioşilor personalitatea distinsului oaspete, capul unei Dieceze cu peste 5.000.000 de credincioşi 1900 de preoţi ş.a., menţionând faptul că Eparhia de Cluj-Gherla are 6 preoţi care fac pastoraţie în Arhidieceza de Milano, ajutând preoţii în momente importante ale Anului Liturgic, cu ocazia Sărbătorilor Naşterii sau a Învierii Domnului, de asemenea, în momentele de vacanţă. “Mărturisesc faptul că eu însumi, prin colaborarea cu unul dintre preoţii care se află aici, Don Luciano, de 13 ani colaborez în pastoraţia în câteva parohii din această Arhidieceză”.

S-a continuat prin celebrarea Vecerniei, a rugăciunii de seară în ritul ambrozian, în limba italiană.

Redăm din cuvântul Cardinalului pentru credincioşii din capela “Sf. Iosif”: “Înainte de a încheia Vecernia în rit ambrozian, aş dori să mulţumesc episcopilor şi preoţilor prezenţi şi tuturor credincioşilor care au venit la aceste momente de rugăciune.

Cel mai frumos dar pe care Isus l-a dat pe acest pământ este comuniunea, iubirea dintre noi. Chiar dacă ne vedem pentru prima dată, având aceeaşi credinţă, este ca şi cum ne-am cunoaşte de mult timp, pentru că spiritul lui Isus Înviat ne uneşte, ne pune într-un raport mai mare – aşa cum, cu puţin timp înainte, l-am întâlnit pe Mitropolitul Andrei cu care am avut momente foarte frumoase de comuniune şi care a spus: “te iubesc în Domnul!”, şi noi putem spune acest lucru, pentru că Isus revarsă acest mare mister al comuniunii: este legătura prin Trupul şi Sângele Său cu care ne împărtăşim. Sunt foarte recunoscător pentru acest dar, pentru că suntem cu adevărat uniţi prin rugăciune. Mulţi dintre părinţii şi fraţii voştrii se află acum în Milano, Italia, ei vă reprezintă pe toţi – e important că în ţara noastră, credincioşi de diverse rituri, facem experienţa acestei unităţi în iubire, prin faptul că Isus ne eliberează de orice înstrăinare şi ne face pe toţi fiii aceluiaşi Tată. Mulţumesc din inimă pentru aceast timp de comuniune”.

În acest cadru de rugăciune şi comuniune, PS Florentin a oferit Eminenţei Sale un mic semn de recunoştinţă şi amintire, Diploma omagială şi Crucea “Sf. Iosif”, cea mai înaltă distincţie a Eparhiei de Cluj-Gherla. Ca răspuns pentru acest gest de comuniune, Cardinalul Scola, în numele întregii Biserici Ambroziene şi al său personal, a acordat, de asemenea, Preasfinţiei Sale Florentin, Medalia istorică a Diecezei de Milano, purtând chipul a doi mari sfinţi, Sant’Ambrogio şi San Carlo Borromeo, distincţie pe care o primesc personalităţile care vizitează oraşul Milano şi Domul din Milano.

Pr. Mircea Marţian paroh al parohiei “Andrei Mureşanu” a pregătit un moment de încheiere emoţionant, în care copiii corului “Allegria”, deodată cu un frumos cântec-rugăciune, au oferit flori, mai întâi Cardinalului şi apoi celor ce-l însoţeau şi credincioşilor din capelă.

După rugăciune, Arhiepiscopul Angelo Cardinal Scola, Episcopii şi preoţii prezenţi s-au deplasat la locul criptei unde odihneşte IPS George Guţiu, pentru un moment de reculegere.

Venind pe holul expoziţional, Cardinalul şi însoţitorii săi s-au oprit în faţa Expoziţiei Foto Documentare şi PS Florentin le-a prezentat aspecte ale istoriei Eparhiei de Cluj-Gherla.

Înainte de plecarea din Piaţa Cipariu, Cardinalul Scola a avut o întâlnire cu tinerii din ASTRU-Cluj care s-au prezentat, şi-au descris activitatea, precum şi cu reprezentanţii Asociaţiei “Caritas Eparhial Greco-Catolic – Cluj”, care-şi are de asemenea sediul în incinta complexului catedral.

În continuare, Cardinalul Angelo Scola, PS Florentin şi PS Virgil, s-au îndreptat spre Sediul Episcopiei greco-catolice de Cluj-Gherla, unde Eminenţa Sa a vizitat secretariatul şi biblioteca Facultăţii de Teologie Greco-Catolică şi s-a întâlnit cu studenţii seminarişti şi cu profesorii acestei facultăţi din cadrul UBB. Cu acest prilej, PS Florentin l-a invitat pe Cardinalul Scola să lase un cuvânt de amintire în cartea de Aur a Episcopiei, pentru a inscripţiona pe file de istorie acest memorabil eveniment, când un “Prinţ al Bisericii” a dăruit, prin harul ce i-a fost dat, lumină şi binecuvântare Bisericii Greco-Catolice Române Unită cu Roma şi întregii cetăţi de pe malul Someşului, mun. Cluj-Napoca.

V.S.-DIRMM

imagine

imagine

imagine

imagine

imagine

Exprimaţi-vă opinia

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *