Pelerinaj eparhial la Lourdes cu ocazia Anului Credinţei

Publicat pe: 30 septembrie 2013|Secțiunea: Ştiri|

În perioada 9-16 septembrie 2013, Eparhia de Cluj Gherla, prin intermediul Asociaţiei Pelerinaje Mira, a organizat un pelerinaj la Lourdes cu ocazia Anului Credinţei. În dimineaţa zilei de 9 septembrie, un grup de 28 de pelerini, împreună cu pr. Anton Crişan, îndrumătorul spiritual al grupului, şi Mirela Vargă, organizatoarea pelerinajului, a purces la drum, nu înainte de celebrarea Sfintei Liturghii la biserică greco-catolică Sf. Maria din cartierul Grigorescu, Cluj-Napoca.

Prima cazare am făcut-o în noaptea de 9 spre 10 septembrie la Postojna (Slovenia), unde am fost primiţi cu multă ospitalitate de gazdele noastre. În dimineaţa zilei de 10 septembrie, după un mic dejun copios, am pornit spre Padova, emoţionaţi la gândul că urma să vizităm oraşul în a trăit unul dintre cei mai mari sfinţi ai Bisericii Catolice – Sfântul Anton. La Bazilica Sf. Anton am celebrat Sfânta Liturghie în rit bizantin, într-o capelă laterală, după care am vizitat Bazilica în care se află mormântul marelui sfânt şi Capela Trezoreriei, care adăposteşte, printre multe relicve, limba atât de preţioasă a Sfântului Anton. După o oră de timp liber, în care ne-am îndulcit cu o îngheţată italiană, am pornit spre Marsilia, capitală europeană a culturii în acest an. Pe drum am admirat din autocar frumoasa Coastă de Azur, acest amestec de munte-mare spectaculos, pe care Domnul, în generozitatea Sa, a creat-o: San Remo, Monte Carlo, Nice, Cannes. Ajunşi la Marsilia, ne-am cazat la un centru de exerciţii spirituale şi reculegeri, unde ne-am odihnit în noaptea de 10 spre 11 septembrie.

În ziua următoare, după celebrarea Sfintei Liturghii în capela Centrului du Roucas şi după micul dejun tradiţional franţuzesc, am vizitat Basilica Notre Dame de la Garde, situată pe o colină, în cel mai înalt punct al oraşului, şi a cărei statuie a Fecioarei Maria cu Pruncul în braţe veghează asupra portului. Şi cum marea era atât de aproape de noi, ne-am oprit o oră pe una dintre plajele Marsiliei, pentru a asculta valurile Mării Mediteraneene. Pe la ora prânzului, ne-am îmbarcat din nou şi am pornit cu multă emoţie spre Lourdes, spre această localitate pe care Fecioara Maria şi-a ales-o pentru a-şi pune în aplicare lucrarea sa de convertire şi vindecare a lumii. Pe măsură ce ne apropiam de Lourdes, rugăciunile se înmulţeau şi Imnul de la Lourdes, „Fecioara la Munte”, răsuna pe buzele tuturor.

Am ajuns la Lourdes în seara zilei de 11 septembrie şi am stat în acest colţ de rai până în dimineaţa zilei de 14 septembrie, încercând să profităm de fiecare moment petrecut acolo. În ziua următoare, odihniţi şi fericiţi că ne aflăm în Sanctuarul Fecioarei Maria, am celebrat Sfânta Liturghie în Capela Sfântului Ioan Maria Vianney, după care am făcut un tur al sanctuarului, vizitând casa în care a locuit Sfânta Bernadeta Soubirous, Grota, Bazilica, fântânile de unde se ia apa miraculoasă. Tot în cursul aceleiaşi zile, aceia din grup care au dorit au participat la ritualul băii. Mărturiile lor după îmbăiere sunt atât de emoţionante încât mi-e greu să le redau în cuvinte. După masă, de la ora 17, am participat, împreună cu toţi pelerinii şi bolnavii prezenţi la Lourdes, la procesiunea euharistică şi la Adoraţia Preasfântului Sacrament din Bazilica subterană Sf. Pius al X-lea. De la ora 21, steagul României şi pancarta Eparhiei de Cluj-Gherla au fost nelipsite din procesiunea mariană de pe esplanada din faţa Bazilicii. Spectacolul de lumânări, Rozariul şi cântecele mariane fac din aceste procesiuni momente unice şi de neuitat pentru pelerinii prezenţi la Lourdes.

În data de 13 septembrie, după celebrarea Sfintei Liturghii la Grotă şi după un timp liber de reculegere personală, am urcat şi noi Calea Crucii pe colina din spatele Bazilicii. Seara am participat la aceleaşi procesiuni ca şi în ziua precedentă. Părăsim Lourdes-ul fericiţi pentru toate harurile primite şi trişti în acelaşi timp, pentru că ne-am despărţit prea repede de acest loc atât de binecuvântat. Ne îndreptăm spre Chateauneuf-de-Galaure, localitatea în care a trăit Marthe Robin, acea mistică franceză, purtătoare a stigmatelor, care s-a abandonat cu totul voinţei lui Dumnezeu şi care, timp de 51 de ani, s-a hrănit doar cu Preasfânta Euharistie. Liniştea şi pacea care domnesc în acest sătuc uitat de zbuciumul lumii, cămăruţa şi patul în care Marthe s-a unit atât de perfect cu Isus în suferinţă, ne-au emoţionat profund. Ne îndreptăm apoi spre Ars-sur-Formans, localitatea în care a trăit Sfântul Vianney, patronul preoţilor, unde ne cazăm în noaptea de 14 spre 15 septembrie într-o casă de primire a pelerinilor, înfiinţată de Sf. Vianney cu scopul iniţial de a găzdui tinere orfane.

În 15 septembrie, după celebrarea Sfintei Liturghii în faţa raclei care adăposteşte trupul Sfântului Vianney şi după vizitarea casei parohiale şi a Capelei Inimii acestuia, am plecat spre Milano, unde am vizitat celebrul Dom, această impozantă Catedrală milaneză. După o ultimă noapte petrecută în Postojna, în cursul dimineţii de 16 septembrie am plecat spre casă. Am ajuns acasă târziu, obosiţi, dar încărcaţi cu multe haruri. Fiind în Anul Credinţei, pelerinii au avut parte de binecuvântarea indulgenţei plenare oferită în dar în acest an. Se cuvine să îi mulţumim Bunului Dumnezeu pentru aceste clipe petrecute împreună, Preasfintei Fecioare Maria pentru ocrotirea de care am avut parte pe întregul drum şi pentru toate harurile pe care le-a mijlocit de la Fiul ei Preascump, pentru fiecare dintre noi. Mulţumim de asemenea fiecărui pelerin în parte pentru familia spirituală pe care ne-a oferit-o în aceste zile. Pelerinajul nostru nu ar fi fost la fel fără voi, dragi pelerini!

Mirela Varga

imagine

imagine

imagine