Întâlnirea Operatorilor din Pastoraţia Familiei din Eparhiei de Cluj-Gherla (ediţia a III-a)

publicat la 5 octombrie 2013 în Ştiri

Sâmbătă, 28 septembrie 2013, la Liceul Teologic Greco-Catolic “Inochentie Micu” din Cluj-Napoca, a avut loc a treia Întâlnire Eparhială a Operatorilor din Pastoraţia Familiei. Întâlnirea, cu tema “Familii frumoase pentru parohii puternice”, desfăşurându-se în apropierea încheierii celui de-al treilea an pastoral dedicat familiei în Eparhia de Cluj-Gherla, a reprezentat totodată şi o bună ocazie pentru evaluarea acestui parcurs de trei ani pastorali dedicaţi familiei în Eparhia noastră.

Au participat preoţi şi laici, membri ai Birourilor pentru Pastoraţia Familiei din aproape toate protopopiatele eparhiei noastre, la care s-au adăugat responsabili parohiali cu pastoraţia familiei din parohii din Cluj-Napoca şi Bistriţa şi membri ai Departamentului pentru Familie şi Viaţă. În paralel, sr. Gabriela (Congregaţia Sf. Iosif al Apariţiei), împreună cu alţi voluntari, a pregătit un program pentru copiii cuplurilor participante.

Întâlnirea a început cu Sfânta Liturghie prezidată de Mons. Mihai Todea, Vicar general, alături de pr. Ioan Mătieş, Vicar cu laicii, pr. Călin Sechelea, consilier cu religia şi cateheza şi responsabil eparhial cu pastoraţia familiei, şi de alţi preoţi responsabili protopopiali, care au venit alături de responsabilii laici din Birourile protopopiale pentru pastoraţia familiei.

imagine

Lucrările au debutat cu cuvântul introductiv al Mons. Mihai Todea, urmat de două prezentări susţinute de pr. Călin Sechelea, respectiv de Mircea Oltean, în care s-a făcut o trecere în revistă a evenimentelor principale legate de pastoraţia familiei din aceşti ani, s-a prezentat o sinteză a problemelor şi ideilor de acţiune propuse de operatorii din pastoraţia familiei în întâlnirile precedente, s-au prezentat etapele planificării unei acţiuni, elementele unui plan pastoral şi s-au făcut propuneri de acţiuni pentru închegarea comunităţilor parohiale şi pentru transmiterea şi promovarea valorilor creştine tradiţionale în Biserică şi în societate. În discuţiile pe grupuri – împărţite pe zone ale Eparhiei noastre – care au urmat, s-au analizat propuneri concrete de activităţi pe care fiecare dintre participanţi le-ar putea implementa în protopopiatul sau parohia pe care o reprezintă.

imagine

După masa de prânz, moment de comuniune între toţi participanţii la întâlnire, pr. Titus Sas, responsabilul Departamentului pentru Familie şi Viaţă, a susţinut o prezentare despre “Ameninţări actuale la adresa familiei”, în care a prezentat situaţii întâlnite în diferite ţări ale lumii, în care instituţia familiei formată prin căsătoria între un bărbat şi o femeie este grav subminată şi atacată în însăşi fundamentul ei. S-a constatat că aceste cazuri reprezintă evoluţii îngrijorătoare, ale căror efecte pot atinge şi societatea românească.

imagine

Prezentarea a provocat vii discuţii, participanţii semnalând nevoia unei conştientizări a tuturor credincioşilor asupra acestor fenomene, a unei acţiuni coordonate şi a unei mai strânse cooperări între asociaţii şi chiar între Eparhii la nivelul pastoraţiei familiei, pentru ca împreună să dăm un semnal puternic asupra poziţiei Bisericii în favoarea instituţiei familiei şi a principiilor legii naturale înscrisă de Dumnezeu în om.

Întâlnirea s-a încheiat cu o mică agapă care a urmat după momentul concluziilor legate de anii pastorali dedicaţi familiilor şi de planurile de viitor în pastoraţia familiei.

imagine

imagine

Exprimaţi-vă opinia

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *