“Un milion de stele” – solidaritate cu cei marginalizaţi social

publicat la 14 octombrie 2013 în Ştiri

Confederaţia Caritas România a organizat cea de-a V-a ediţie la nivel naţional a evenimentului “Un milion de stele”, care s-a desfăşurat vineri, 11 octombrie 2013, ora 18.00, simultan, în mai multe oraşe din ţară. Prin campania “Un milion de stele”, Asociaţia Caritas Eparhial Greco-Catolic Cluj s-a asociat acţiunilor similare organizate în toată ţara sub acelaşi nume, menite să sensibilizeze cetăţenii pentru a face un gest de solidaritate faţă de persoanele care trăiesc în sărăcie, boală şi sunt marginalizate social. Gestul a constat în aprinderea de lumânări într-un spaţiu public, fiecare flacără reprezentând simbolic o persoană defavorizată.

La Cluj-Napoca, în pregătirea acestui eveniment, organizaţia Caritas-Cluj a avut ca şi parteneri Consiliul Judeţean Cluj, Primăria Municipiului Cluj-Napoca, Consiliul Local Cluj şi Asociaţia tinerilor greco-catolici ASTRU. Prin grija organizatorilor, pe zona pietonală din faţa Catedralei “Schimbarea la Faţă”, de pe B-dul Eroilor nr. 10, au fost depuse sute de lumânări. La ora stabilită, în acest loc s-au adunat membrii ai Asociaţiei Caritas-Cluj, copii şi tineri, beneficiari ai proiectelor şi programelor sociale de ce se derulează în cadrul Asociaţiei Caritas-Cluj, persoane consacrate, credincioşi greco-catolici şi simpli trecători care s-au oprit puţin din drumul lor.

Acţiunea a început prin rugăciunea de binecuvântare a lumânărilor, oficiată de pr. Cristian Sabău, protopop de Cluj I, pr. Adrian Avram, director al Asociaţiei Caritas-Cluj alături de pr. Aurel Ana, director proiecte din cadrul Asociaţiei Caritas-Cluj. Rugăciunea a fost urmată de un program artistic oferit de Cristian Poduţ la clarinet, Mircea Burcă la acordeon, solistele Andreea Bochiş şi Andreea Antal, Augustin Teglaş la vioară şi Maxim Puşcalău la taragot – pentru a deschide inimile şi a însenina frunţile ascultătorilor. Pe parcursul programului artistic copiii au aprins toate lumânările, semne ale prezenţei lui Dumnezeu, ale luminii divine din fiecare suflet aflat în întunericul produs de lipsuri, boli, marginalizare, nedreptate. Participanţii la aceste momente au avut posibilitatea să sprijine pe cei aflaţi în nevoie cu câte o donaţie.

Cele “Un milion de stele” au luminat în acest în 34 de localităţi din România. Un calcul statistic realizat în anul 2012, a ilustrat faptul că, “la nivel naţional au fost donaţi peste 63.000 de RON şi 11.000 de persoane au susţinut evenimentul. Fondurile obţinute au fost folosite pentru furnizarea de pachete alimentare pentru sărbătorile de iarnă, pentru asistenţa socio-medicală în cadrul programelor de îngrijire la domiciliu, pentru îngrijirea vârstnicilor şi pentru asistenţa socio-educativă oferită copiilor vulnerabili din comunitate”, au menţionat responsabilii Asociaţiei Caritas.

imagine

imagine

imagine

Exprimaţi-vă opinia

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *