Întâlnirea Eparhială a Tineretului, ediţia a X-a

Publicat pe: 16 octombrie 2013|Secțiunea: Ştiri|

Episcopia Română Unită cu Roma, Greco-Catolică, de Cluj-Gherla prin Departamentul pentru Tineret şi Asociaţia Tineretului Român Unit – ASTRU Cluj, a organizat, sâmbătă 12 octombrie 2013, la Bistriţa în Parohia „Buna Vestire”, cea de-a X-a ediţie a Întâlnirii Eparhiale a Tineretului cu tema „Apostoli în lume trimişi” şi moto-ul „Nu vă conformaţi lumii acesteia” (cf. Romani 12,2).

Programul întâlnirii a debutat la ora 10.00, cu Sfânta Liturghie arhierească celebrată de Preasfinţia Sa Florentin Crihălmeanu, Episcop Eparhial de Cluj-Gherla. În încheierea cuvântului de învăţătură Preasfinţitul Florentin i-a încurajat pe tineri să îl facă pe Cristos cunoscut: „Iubiţi tineri, lumea aşteaptă de la voi exemplul trăirii creştine, exemplu evanghelizării prin propria prezenţă, prin propriul cuvânt: sincer, simplu şi adevărat, în aşa fel să aveţi conştiinţa că îl transmiteţi pe Cristos şi Cuvântul lui cu puterea Spiritului Sfânt.” A urmat un moment în care s-au prezentat fotografii, înregistrări video şi mărturii de la Ziua Mondială a Tineretului de la Rio de Janeiro 2013.

imagine

Un alt moment important al zilei a fost cateheza susţinută de pr. Radu Tălpălariu, consilier eparhial cu probleme de tineret. Cateheza a avut ca tema principală misiunea, fiind în concordanţă cu mesajele transmise de Papa Francisc celor peste 3,8 milioane de tineri din întreaga lume reuniţi în la sfârşitul lunii iulie la Rio de Janeiro. Papa Francisc a invitat tinerii să aibă curajul de a merge împotriva curentului, de a nu se conforma cu modelele pe care societatea actuală le propune. Sfântul Părinte s-a adresat tinerilor astfel: „vă cer să fiţi revoluţionari, vă cer să mergeţi împotriva curentului; da, vă cer să răzvrătiţi împotriva acestei culturi a provizoriului, care, în fond, crede că voi nu sunteţi în stare să vă asumaţi responsabilităţi, crede că voi nu sunteţi capabili să iubiţi cu adevărat. Eu am încredere în voi tinerii şi mă rog pentru voi. Să aveţi curajul de ‘a merge împotriva curentului’. Şi să aveţi şi curajul să fiţi fericiţi.”

Pr. Radu a subliniat în timpul catehezei faptul că tinerii sunt viitorul Bisericii şi al societăţii, iar Biserica îi susţine, ba mai mult le cere să fie ei cei care să poarte Cuvântul în locurile unde Biserica nu poate ajunge. Sfântul Părinte a subliniat faptul că tinerii sunt marginalizaţi şi dezamăgiţi de ceea ce se întâmplă în societate la nivel mondial. Aşadar tinerii sunt pentru Biserică nu numai importanţi, ci sunt cei care pot şi trebuie să fie noii misionari ai noii evanghelizări. Biserica îi susţine în primul rând prin rugăciune, dar şi prin structurile ei. Tinerii nu trebuie să se preocupe de faptul că nu sunt la înălţimea acestei noi misiuni, pentru că Domnul nu are nevoie de oameni perfecţi, ci de acei săraci care sunt mereu dispuşi să facă voia lui Dumnezeu, în ciuda imperfecţiunilor şi limitelor pe care le au. De fapt cu cât suntem mai săraci şi mai imperfecţi cu atât putem să îi lăsăm loc lui Dumnezeu să îşi împlinească planul Său. Domnul îşi va găsi mereu instrumentele de care are nevoie, indiferent de faptul că suntem sfinţi sau numai pe drumul sfinţeniei.

imagine

La final, tinerii au fost invitaţii să se reunească în grupuri de discuţii şi să răspundă la întrebări precum: Am în inima mea obiceiul de a juca pe două planuri, să fiu în regulă cu Dumnezeu şi în regulă cu diavolul? Să primesc sămânţa lui Isus şi în acelaşi timp să irig spinii şi buruienile care se nasc în inima mea? Mă rog? Vorbesc cu Isus? Sau îmi este frică de tăcere? Las ca Spiritul Sfânt să vorbească în inima mea? Îl întreb pe Isus: ce vrei să fac? Ce vrei cu viaţa mea? De unde să începem? Cui să îi cerem să înceapă reconstrucţia omenirii? Dacă trebuie să încep de la mine, de unde încep?”

În echipe, tinerii au pornit spre oraş, unde au avut ocazia să servească masa de prânz împreună, să discute pe baza întrebărilor primite la finalul catehezei, să realizeze sarcina primită în cadrul concursului „Să descoperim comoara din municipiul Bistriţa” şi să completeze un chestionar referitor la credinţă şi activităţile pentru tineri care se desfăşoară în parohii.

„Noutatea întâlnirii din acest an o reprezentat-o concursul pe echipe care s-a desfăşurat după pauza de prânz. Fiind a zecea ediţie, am dorit să premiem tinerii participanţi care au avut ocazia să îşi pună în valoare talanţii primiţi. Activităţile, realizate şi în cadrul Zilei Educaţiei Nonformale, un eveniment organizat la nivel naţional, au fost deschise tinerilor din protopopiatele Eparhiei de Cluj-Gherla care au fost prezenţi, precum şi tuturor tinerilor din Bistriţa care au dorit să se alăture. Mulţumim domnului primar al municipiului Bistriţa pentru că a oferit un trofeu aniversar ca premiu în concursul nostru”, a declarat Raluca Fernea, preşedinte ASTRU Cluj.

imagine

În încheierea evenimentului, sr. Cristina Coşa, din Congregaţia „Maestre Pie Venerini”, a prezentat tinerilor un scurt moment de „magie creştină” care a uimit pe toţi cei prezenţi. Apoi, Crucea eparhială a tineretului a fost înmânată tinerilor din protopopiatul Cluj II, cel care va găzdui anul următor cea de-a XI-a ediţie.

imagine

După momentul de rămas-bun în care reprezentanţii fiecărei parohii prezente au primit diplome de participare, tinerii s-au îndreptat spre casă cu inimile pline de pace, seninătate şi hotărârea de a-şi trăi credinţa cu toată dăruirea, deoarece a-şi trăi credinţa înseamnă a-şi trăi viaţa în modul cel mai ordonat şi mai frumos posibil, închinându-i-o lui Dumnezeu aşa cum şi Papa Francisc a subliniat în ultimul mesaj adresat tinerilor: nu am nici aur, nici argint să vă dau, dar ceva mult mai preţios, evanghelia lui Isus. Mergeţi cu curaj! Cu Evanghelia în inimă şi în mâini, fiţi martori ai credinţei cu viaţa voastră: Duceţi-l pe Cristos în casele voastre, vestiţi-l printre prietenii voştri, primiţi-l şi slujiţi-l în cei săraci. Tineri, daţi un mesaj de viaţă, de pace şi de speranţă! Puteţi să faceţi aceasta!

Mulţumim tuturor celor care şi-au adus aportul la buna desfăşurare a acestei ediţii a Întâlnirii Eparhiale a Tineretului dar mai ales familiilor din Bistriţa, care cu multă disponibilitate şi generozitate au găzduit animatorii la această întâlnire, părintelui Protopop Ioan Frişan şi tuturor celor care au ajutat la bunul mers al acestui eveniment.

Mai multe fotografii se găsesc aici.