Biserica Greco-Catolică din România reprezentată la Reuniunea Episcopilor catolici răsăriteni din Europa

publicat la 19 octombrie 2013 în Ştiri

Patru Episcopi greco-catolici români se află în aceste zile în Slovacia, la Reuniunea anuală a Episcopilor catolici răsăriteni din Europa. Întâlnirea se desfăşoară între 17-20 octombrie 2013, la Košice, oraş ales capitală europeană a culturii în anul 2013, cu ocazia împlinirii a 1150 de ani de la sosirea în aceste zone a Sfinţilor evanghelizatori Ciril (827- 869) şi Metodiu (825-885). Eparhia de Cluj-Gherla este reprezentată de PS Florentin Crihălmeanu, Episcop eparhial, însoţit de pr. Marius Cerghizan, consilier pastoral. La întâlnire sunt prezenţi, de asemenea, PS Alexandru Mesian, Episcop de Lugoj, PS Virgil Bercea, Episcop de Oradea, şi PS Vasile Bizău, Episcop de Maramureş.

Episcopii, reprezentând 14 Biserici Răsăritene din Europa, dezbat tema “Biserici în Europa: Evanghelizarea culturii, inculturarea Evangheliei” şi prin intermediul unei actuale reflecţii asupra misiunii evanghelizatoare a Sfinţilor Ciril şi Metodiu, din punct de vedere istoriografic, şi a provocărilor cu care se confruntă Biserica din zilele noastre. Programul constă în prelegeri oferite de savanţi de renume şi discuţii vii în timpul sesiunilor reuniunii. Printre autorii de referate se numără Cardinalul Jozef Tomko, prefect emerit al Congregaţiei pentru Evanghelizarea Popoarelor; Mons. Cyril Vasil’, Arhiepiscop secretar al Congregaţiei pentru Bisericile Răsăritene; Exarhul apostolic pentru catolicii de rit bizantin din Grecia, Mons. Dimitrios Salachas; şi pr. Marko Rupnik SJ, director al Centrului de Studii Orientale “Ezio Aletti” din Roma.

La întâlnire participă de asemenea Cardinalul Péter Erdő, Arhiepiscop de Esztergom-Budapesta şi preşedinte al Consiliului Conferinţelor Episcopale din Europa. În prima seară, după slujba Vecerniei în Catedrala episcopală Naşterea Preasfintei Fecioare Maria, Episcopii au fost invitaţi la un concert ecumenic în Teatrul de Stat din Košice. A doua zi, vineri, 18 octombrie, programul de dezbateri şi conferinţe a fost încheiat prin celebrarea Sfintei Liturghii în aceeaşi Catedrală greco-catolică. Ziua de sâmbătă, 19 octombrie, a început cu Sfânta Liturghie în biserica Sfinţii Apostoli Petru şi Pavel din Košice. Din program a făcut parte vizita la Arhidieceza latină din Košice. Tot în această zi, Episcopii au participat la Deschiderea expoziţiei de arte bizantine, la Facultatea de Teologie din cadrul Universităţii catolice din Košice.

Încheierea festivă a reuniunii va fi duminică, 20 octombrie, cu Sfânta Liturghie în oraşul Michalovce, urmată de vizita la un sanctuar marian, Klokočov din Akatistos. În colaborare cu Consiliul Conferinţelor Episcopale din Europa (CCEE), în fiecare an, Reuniunea Episcopilor catolici răsăriteni are loc în diferite ţări din Europa. Scopul reuniunii este de a se discuta despre provocările actuale cu care se confruntă Bisericile creştine.

imagine

imagine

imagine

Exprimaţi-vă opinia

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *