Sărbătorile înnoirii în Eparhia de Cluj-Gherla

Publicat pe: 10 ianuarie 2014|Secțiunea: Ştiri|

Celebrările liturgice arhiereşti de la Sărbătoarea Naşterii Domnului din Catedrala clujeană "Schimbarea la Faţă" au fost urmate de celebrările din noaptea de Anul Nou la Mănăstirea OSBM "Sf. Macrina" din Cluj-Napoca şi cea din 1 ianuarie 2014, sărbătoarea "Sfântului Vasile cel Mare", Ziua Mondială pentru Pace în Biserica Catolică şi Tăierea Împrejur a Domnului, tot în Catedrala Episcopală. A urmat, în 6 ianuarie 2014, celebrarea Sf. Liturghii Arhiereşti din sărbătoarea Botezului Domnului cu sfinţirea cea mare a apei.

imagine

La fiecare celebrare liturgică, PS Florentin Crihălmeanu, Episcop de Cluj-Gherla a transmis credincioşilor semnificaţia marilor sărbători prin care au fost conduşi, nu doar într-un nou an calendaristic, ci şi într-un nou parcurs al istoriei Mântuirii, atât aniversarea Naşterii lui Isus, cât şi a începutului misiunii Sale publice prin Botez, noi fiind invitaţii a-l urma pe Cel ce este singura Cale în Adevăr, spre Viaţă.

imagine

În cadrul Sf. Liturghii de la sărbătoarea Naşterii Domnului, corul "Magnificat" al Catedralei Episcopale a fost onorat pentru parcursul de 16 ani de rugăciune prin cânt în Catedrală şi la evenimentele importante din viaţa Bisericii, prin acordarea diplomei jubiliare pentru dirijor Alexandru Suciu şi pentru fiecare membru al corului. Totodată, la Sf. Liturghie din noaptea de Anul Nou, la Mănăstirea baziliană "Sf. Macrina", Maica Valentina, superioara provincială şi surorile OSBM care s-au remarcat printr-o colaborare deosebită cu Episcopia de Cluj-Gherla, au primit, ca mulţumire, aceeaşi diplomă jubiliară la aniversarea a 160 de ani de la întemeierea Eparhiei de Cluj-Gherla.

imagine

Un moment deosebit a fost şi în cadrul Sf. Liturghii a sărbătorii Botezului Domnului, la 6 ianuarie 2014, când s-au împlinit 17 ani de când PS Florentin a primit, prin Fericitul Papă Ioan Paul al II-lea, darul consacrării întru episcopat, în Bazilica San Pietro din Roma, prilej de rememorare a momentelor de har şi de mulţumire adusă lui Dumnezeu pentru cei 90 de preoţi hirotoniţi în aceşti ani de episcopat, cei 85 de diaconi, cele 47 de biserici sfinţite şi cele peste 5637 de Liturghii celebrate până în acel moment. Cu acest prilej au fost aduse mulţumiri pentru comuniunea din cei 17 ani tuturor colaboratorilor, părinţilor vicari, tuturor preoţilor şi credincioşilor Eparhiei de Cluj-Gherla.

imagine

PS Florentin şi-a amintit şi de bula pontificală prin care a fost numit Episcop, Cum Venerabilis, şi în care Fericitul Papă Ioan Paul al II-lea de binecuvântată memorie înălţa un cuvânt din Psalmul 124: "Aceia care se încred în Domnul sunt precum Muntele Sion: în veşnicie nu se vor cutremura". În spiritul acestui verset, Episcopul de Cluj-Gherla a rostit îndemnul pentru un nou început: "Să dea Bunul Dumnezeu ca sub semnul acestui cuvânt al Pontifului Roman să putem continua împreună vieţuirea noastră mântuitoare".