Cateheză despre Spovadă cu pr. Mihai Todea în parohia „Coborârea Spiritului Sfânt” din Cluj

Publicat pe: 19 ianuarie 2014|Secțiunea: Ştiri|

După ce în toamnă a fost invitat pr. Gabriel Mărincaş, care în două rânduri a vorbit despre Sfânta Liturghie (mai întâi despre Liturghia Cuvântului, apoi despre Liturghia Euharistică), duminică, 19 ianuarie 2014, în parohia "Coborârea Spiritului Sfânt" din Cluj a fost invitat să vorbească despre Spovadă pr. Mihai Todea, Protosincelul Eparhiei de Cluj-Gherla. Întâlnirea începută la ora 17.00, şi care a durat peste două ore, s-a desfăşurat în sala de cateheză de la demisolul parohiei.

  imagine

După rugăciunea de început, pr. Ovidiu Lăpuşte l-a prezentat pe invitat. Vicarul general şi-a început prezentarea de la diferitele nume pe care le are Sacramentul (al Pocăinţei, al Iertării, al Reconcilierii, al Mărturisirii, al Convertirii…), după care a citat câteva canoane care definesc Spovada şi ce se întâmplă în acest Sacrament. A făcut apoi o istorie a practicării Spovezii, amintind de vremurile în care Spovada se primea o singură dată în viaţă, sau de perioada în care existau registre care specificau penitenţe în funcţie de categoriile de păcate, penitenţe ce puteau dura luni de zile sau chiar ani întregi. În ultima parte a vorbit despre paşii de urmat în primirea Sacramentului, de la cercetarea cugetului şi până la împlinirea canonului.

imagine

A urmat o pauză de câteva minute, în care participanţii au băut un pahar de ceai. După aceasta au urmat întrebările celor din asistenţă. Au fost întrebări despre iertare, despre păcatele rezervate, despre necesitatea întâlnirii între preot şi penitent, despre primirea Spovezii de către creştinii altor confesiuni de la un preot catolic şi altele. S-au atins probleme legate şi de Căsătorie de exemplu, propunându-se ca într-o altă întâlnire să se trateze specific acest Sacrament.

imagine

Mai multe fotografii în albumul parohiei din contul de pe Facebook.