Întâlnire cu responsabilii şi asistenţii spirituali ai grupurilor/mişcărilor/asociaţiilor de tineri din Cluj-Napoca

publicat la 22 ianuarie 2014 în Ştiri

Marţi, 14 ianuarie 2014, a avut loc la sediul Episcopiei Greco-Catolice de Cluj Gherla o reuniune a responsabililor şi asistenţilor spirituali ai grupurilor/mişcărilor/comunităţilor şi asociaţiilor de tineri care îşi desfăşoară activitatea în municipiul Cluj-Napoca. Întâlnirea, coordonată de pr. Radu Tălpălariu, consilier eparhial pentru pastoraţia tineretului, a avut scopul de a cunoaştere activităţile destinate tinerilor desfăşurate în anul 2013 de către organizaţiile de tineret din Cluj-Napoca precum şi planificarea împreună a activităţilor din 2014.

Întâlnirea a fost deschisă de PS Florentin Crihălmeanu care a felicitat iniţiativa şi a invitat la o mai strânsă colaborare între organizaţiile prezente în Cluj-Napoca. La întâlnire a participat şi pr. Cristian A. Sabău, protopop de Cluj I. După rugăciunea de deschidere a întâlnirii, pr. Radu a amintit câteva pasaje adresate tinerilor de către Papa Francisc precum şi mesajul twitter din 07.12.2013 prin care se adresa astfel tinerilor: "Dragi tineri, vă invit să vă puneţi talanţii în slujba Evangheliei, cu creativitate şi cu o caritate fără frontiere."

imagine

Au urmat saluturile iniţiale şi apoi fiecare responsabil prezent a prezentat pe scurt fiecare organizaţie – carisma, activităţile realizate în 2013 precum şi cele planificate pentru 2014. Redăm prezentările:

 • Asociaţia Tineretului Român Unit – ASTRU Cluj este o asociaţie de laici – formă de Acţiune Catolică care promovează apostolatul laic în rândul tinerilor şi copiilor din Eparhia de Cluj-Gherla prin cele trei valori ale sale: Biserica, tinereţea şi formarea. Urmărind misiunea de a fi utili Bisericii, ASTRU îşi structurează activităţile pe cinci direcţii de activitate: formativ (cursuri, campusuri, conferinţe), liturgic (zile de reculegere, pelerinaje), caritativ (vizite la bătrâni, ajutarea copiilor), ecumenic (rugăciuni Taize) şi cultural-recreativ (excursii, vizionări de filme). Suntem prezenţi în 14 parohii (unde funcţionează grupuri de copii şi tineri) şi coordonăm trei grupuri specializate – liceeni, studenţi şi tineri profesionişti la birourile Asociaţiei.
 • Asociaţia "Cercetaşii Munţilor" – Grupul "Iuliu Hossu" Cluj-Napoca desfăşoară activităţi cu copii şi tineri având vârsta cuprinsă între 7 şi 24 de ani, pe care încercăm să ii formăm pentru a deveni tineri responsabili şi stâlpi de susţinere pentru societatea de mâine. Metodele pe care le folosim sunt de educaţie non-formală prin joc, poveste şi aventură, iar activităţile noastre le desfăşurăm în mediu natural, de care îi învăţăm să aibă grijă şi să îl preţuiască.
 • Grupul de rugăciune TINM are ca activitate primordială rugăciunea, manifestată în diferite forme şi momente: Rozar şi Adoraţie Euharistică la Catedrala "Schimbarea la faţă" în fiecare zi de joi, Rozar şi Adoraţie Euharistică în fiecare zi (cu excepţia zilei de joi) la capela din incinta Episcopiei, lanţ de rugăciune pentru preoţi, lanţ de rugăciune în prima vineri spre prima sâmbătă a fiecărei luni pentru intenţiile Eparhiei şi ale Bisericii întregi, care se încheie cu rugăciunea rozarului, celebrarea Sfintei Liturghii şi Adoraţie Euharistică, în capela Episcopiei, seri de rugăciune în diferite parohii, rugăciuni în momentele speciale sau de criza ale Eparhiei, ţării, lumii.
 • Comunione e Liberazione este o mişcare eclezială al cărei scop este educaţia creştină a membrilor săi pentru colaborarea la misiunea Bisericii în toate sferele societăţii. Activităţile pe care le propunem tinerilor: întâlniri săptămânale de cateheză, conform carismei lui Don Giussani, liturghie lunară, Exerciţiile Spirituale anuale ale Fraternităţii Comunione e Liberazione, Zile de reculegere în Advent şi în Postul Paştelui, vacanţa de vară.
 • Centrul Spiritual Manresa – Ne propunem educarea tinerilor şi formarea acestora în spiritualitate ignaţiană dar şi în aprofundarea învăţăturilor Bisericii universale. Activităţile pe care le propunem tinerilor sunt: săptămânal – Bunavestire la mănăstire – seară de rugăciune în spirit ignaţian şi Liturghie pentru tineri; bianual – reculegere pentru tineri; anual – Zilele Ignaţiene ale tineretului – MAGIS şi alte activităţi corelate cu aceasta; anual – Exerciţii Spirituale de orientare în viaţă; pe tot parcursul anului posibilitate de direcţiune spirituală, colocvii şi spovadă.
 • Centrul caritativ-educativ "Iubire şi adevăr" este un loc al acţiunii caritative şi educative, dar mai ales o adevărată şcoală a iubirii creştine. Aceste obiective se realizează în cadrul celor trei departamente ale Centrului: caritativ, educativ şi de spiritualitate creştină. Departamentul educativ promovează o cultură bazată pe valorile creştine, ceea ce presupune să mărturisim adevărul în orice situaţie dar în acelaşi timp să îl împărtăşim cu iubire aproapelui nostru. Afirmarea adevărului implică în mod necesar cultivarea unui dialog autentic. Activităţi: colocvii lunare, cursuri de pregătire pentru căsătorie, clubul "Pier Giorgio Frassati", cineforumul, biblioteca şi alte activităţi precum: acompaniere şi consiliere post-matrimonială, consiliere prenatală şi parentală, consiliere în metoda de reglare naturală a concepţiei (metoda Röetzer).
 • Ne numim Apostolii Iubirii Euharistice, pentru că de la Isus care S-a făcut Pâine a Vieţii pentru noi, am înţeles că Dumnezeu ne cheamă să fim iubire euharistică. Ca apostoli ai iubirii lui Dumnezeu ne simţim în primul rând chemaţi să "stăruim necurmat în rugăciune şi în propovăduirea Cuvântului" (Fapte 6,4), căci "dragostea lui Cristos ne zoreşte" (2Cor. 5,14) "să Îl propovăduim şi să învăţăm pe orice om " (Col. 1,28) şi să o facem împreună cu creştini de diferite confesiuni, lucrând pentru unitatea Trupului lui Cristos. Comunitatea se întâlneşte săptămânal lunea – pentru un program de împărtăşire, învăţătură, mărturii şi rugăciune. Alte activităţi: program de adoraţie şi laudă în prima vineri din lună, seri de evanghelizare prin rugăciune în parohii, vizite la bolnavi.

S-au prezentat apoi temele propuse de Sfântul Părinte Papa Francisc pentru următorii trei ani precum şi calendarul evenimentelor eparhiale dedicate tinerilor la nivel eparhial în 2014:

 • 2014: "Fericiţi cei săraci cu spiritul, căci a lor este Împărăţia cerurilor" (Matei 5,3)
 • 2015: "Fericiţi cei curaţi cu inima, căci ei îl vor vedea pe Dumnezeu" (Matei 5,8)
 • 2016: "Fericiţi cei milostivi, căci ei vor afla milostivire" (Matei 5,7).

2014 Tema anului pastoral în Eparhia de Cluj-Gherla: "Parohia, şcoală a comuniunii"

 • Ieşirea în natură a PS Florentin cu tinerii va fi în data de 12 aprilie 2014
 • Ziua Mondială a Tineretului va fi sărbătorită la nivel parohial în acest an în data de: 13 aprilie 2014
 • Întâlnirea Eparhială a Copiilor va avea loc în data de 21 iunie 2014, în Protopopiatul Someş
 • Întâlnirea Eparhială a Tinerilor va avea loc în data de 11 octombrie 2014, în Protopopiatul Cluj II

2015 Cluj-Napoca – Capitala Europeană a Tineretului

 • 22-26 iulie – Întâlnirea Naţională a Tineretului Catolic, Cluj-Napoca

2016

 • 25 iulie – 1 august – Ziua Mondială a Tineretului la nivel internaţional, Cracovia – Polonia

S-a stabilit ca următoarea întâlnire să aibă loc în 18 februarie.

Codruţa Fernea

Exprimaţi-vă opinia

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *