Prima reuniune a Biroului Pastoral pe 2014

Publicat pe: 23 ianuarie 2014|Secțiunea: Ştiri|Etichete: |

Pentru Eparhia de Cluj-Gherla, anul 2014 are ca temă "Parohia, şcoală a comuniunii". Tema marchează o schimbare după ultimii trei ani care au avut în centru familia. După "Anul Familiei" (2011) a urmat "Familia, leagăn al vieţii" (2012) şi "Familia, leagăn al credinţei" (2013), în conexiune cu Anul Credinţei de la nivelul întregii Biserici Catolice. Astăzi, 23 ianuarie 2014, începând cu ora 10.30, sediul eparhial a găzduit prima şedinţă a Biroului Pastoral din acest an, condusă de PS Florentin Crihălmeanu, cu participarea a mai mulţi consilieri, reprezentanţi ai unor ordine religioase şi asociaţii laice, şi alţi membri – în total 20 de persoane.

După rugăciunea de deschidere, pr. Florin Bozântan a dat citire secţiunii "Vocaţia omului: viaţa în Duh" din Catehismul Bisericii Catolice. Apoi s-a trecut la crearea unei agende de evenimente pentru 2014, prin reunirea datelor evenimentelor deja programate. Dintre evenimentele apropiate ar fi de amintit Adunarea Generală Eparhială, prevăzută pentru 16 februarie, când se va prezenta bilanţul pe anul 2014 (Catedrala Schimbarea la Faţă, de la ora 19.15). Tot luna viitoare vor fi două serii de exerciţii spirituale pentru preoţi (10-13, respectiv 17-20 februarie), iar la sfârşitul lunii o primă serie de preoţi vor participa la un Curs de Formare, în perioada 24 februarie – 1 martie. Din luna martie trebuie atrasă în special atenţia asupra vizitei moaştelor Fericitului Vladimir Ghika, între 14 şi 24 martie, dar şi sărbătoarea din ziua de 19: Sf. Iosif, Patronul Eparhiei. Detalii despre itinerariul moaştelor şi despre alte evenimente vor fi făcute cunoscute în următoarele săptămâni.

Discuţiile au avut apoi în centru anul pastoral curent, cu tema "Parohia, şcoală a comuniunii". S-a căutat identificarea acelor activităţi care pun în practică tema anului. S-a insistat pe importanţa formării de grupuri de credincioşi în parohii, pe organizarea la nivel parohial de zile de reculegere şi de întâlniri de rugăciune. S-a reflectat şi asupra necesităţii redactării unor materiale pe marginea temei anului pastoral, respectiv care să vină în ajutorul transpunerii temei în parohii, de către preoţii parohi. În continuare, întâlnirea a dezbătut anumite probleme interne legate de Departamentul pentru Familie şi Viaţă. La final o parte a membrilor Biroului Pastoral au rămas pentru a discuta detalii despre apropiatul Curs de Formare pentru preoţi, de la sfârşit de februarie.

Următoarea întâlnire a Biroului Pastoral a fost fixată pentru 13 februarie 2014, de la ora 11. Amintim că pe situl Eparhiei există o pagină numită Calendar, unde sunt indicate evenimente mai importante.

imagine

imagine

imagine