Moaştele Fericitului Vladimir Ghika au sosit în Eparhia de Cluj-Gherla

Publicat pe: 14 martie 2014|Secțiunea: Ştiri|

Joi, 13 martie 2014, moaştele Fericitului Vladimir Ghika au ajuns la Cluj-Napoca. Relicva, un fragment din centura pelviană, a fost adusă de la Vicariatul greco-catolic din Bucureşti, de către pr. Dan, superiorul Comunităţii călugărilor Congregaţiei "Sf. Ioan Evanghelistul", care şi-a propus să poarte şi să protejeze preţioasa raclă, astfel încât şi credincioşii din Transilvania să se poată bucura de harurile pe care Dumnezeu le revarsă prin mijlocirea Fericitului Ghika.

imagine

După un prim popas la sediul Episcopiei de Cluj-Gherla, racla a fost depusă la Catedrala "Schimbarea la Faţă", unde, fiind zi de joi, după Sf. Liturghie de la ora 18.00, s-a desfăşurat programul săptămânal de rugăciune coordonat de pr. Anton Crişan şi Grupul de Adoraţie Euharistică "Triumful Inimii Neprihănite": rugăciunea Rozariului – Misterele de Lumină fiind precedate de scurte meditaţii ale pr. Dan, şi ora de Adoraţie în faţa Sfântului Sacrament ce păstrează prezenţa reală a Mântuitorului în mijlocul nostru.

De-a lungul serii, multe persoane s-au perindat prin faţa moaştelor Fericitului Vladimir, petrecând câteva momente cu cel care, preot fiind, însoţea cu rugăciunea şi îndruma spiritual pe oricine îi cerea sfat şi sprijin, cu mult har şi lumină de la Dumnezeu. Acum o face din nou, poate cu mai mult har şi mai multă lumină, pentru că însuşi se află cu totul cufundat în aceeaşi lumină pe care a răspândit-o, în timpul vieţii sale, pe multe meridiane ale pământului.

imagine

La final, salutând prezenţa spirituală a Fericitului Vladimir Ghika prin moaştele sale şi prezenţa însoţitorului raclei, pr. Dan, Episcopul eparhial de Cluj-Gherla, PS Florentin Crihălmeanu, a evocat în câteva cuvinte personalitatea complexă a Mons. Ghika, cel ce este acum venerat ca fericit al Bisericii Catolice. Preasfinţia Sa l-a caracterizat ca pe "un om cu o intuiţie şi o înţelepciune deosebită şi cu o memorie extraordinară, care, între altele, cunoştea cca. 20 de limbi şi era capabil să îşi amintească dispunerea textelor pe paginile cărţilor. Era, de asemenea, capabil ca, mergând pe stradă, să îşi schimbe brusc direcţia, pentru a se îndrepta spre persoana care avea nevoie de el."

PS Florentin a invitat la lectura cugetărilor Mons. Ghika, ce sunt publicate în câteva volume şi a lăsat celor prezenţi, spre meditare, unul dintre aceste gânduri: "Dacă îl cauţi pe Dumnezeu înseamnă că Dumnezeu te-a căutat; şi nu te mira dacă El – fiind Dumnezeu – te găseşte înainte ca tu să îl fi găsit". (Vladimir Ghika, Gânduri pentru zilele ce vin, cap. Gânduri 76, 181), spunând în încheiere: "dacă suntem astăzi în această Catedrală, suntem pentru că l-am găsit pe Acela care ne caută şi dorim să rămânem alături de El şi alături de aceia pe care El i-a binecuvântat cu harurile Sale şi dintre care se află aici această relicvă a Fericitului Vladimir Ghika".

imagine

Pelerinajul cu moaştele Fericitului Vladimir Ghika va continua, până în 24 martie, în mai multe parohii din Eparhia de Cluj-Gherla, după următorul program:

Vineri, 14 marie – biserica "Sf. Gheorghe" din Sângeorz-Băi
Duminică, 16 martie – biserica "Sf. Anton de Padova", Maieru
Luni, 17 martie – biserica "Bunavestire", Bistriţa
Marţi, 18 martie – catedrala în construcţie a "Martirilor şi Mărturisitorilor Secolului XX", Piaţa Cipariu, Cluj-Napoca
Miercuri, 19 martie – biserica "Sfinţii Apostoli Petru şi Pavel", Beclean
Joi, 20 martie – biserica "Sfinţii Apostoli Petru şi Pavel", Dej
Vineri, 21 martie – capela "Sfântul Iosif", Gherla
Sâmbătă, 22 martie – Catedrala "Schimbarea la Faţă" din Cluj-Napoca
Luni, 24 martie, ora 11.00 – plecarea moaştelor spre Bucureşti

RUGĂCIUNE

prin mijlocirea Fericitului Vladimir Ghika
Dumnezeule atotputernic şi veşnic,
care i-ai dat fericitului Vladimir, preot şi martir,
puterea să mărturisească prezenţa vie a iubirii tale
chiar şi în timpul persecuţiei,
prin mijlocirea şi exemplul său
dăruieşte-ne harul de a te iubi mai mult
şi de a-l iubi pe aproapele nostru cu iubirea ta,
ca să perseverăm în slujirea ta,
în comuniunea credinţei apostolice.
Prin Domnul nostru Isus Cristos, Fiul tău,
care, fiind Dumnezeu,
împreună cu tine vieţuieşte şi domneşte,
în unire cu Spiritul Sfânt,
în toţi vecii vecilor.
Tatăl Nostru…
Bucură-te Marie…
Mărire Tatălui…

Date biografice ale Fericitului Vladimir Ghika: aici

V.S.- DIRMM