Sărbătoarea „Sfântul Iosif” în capela din piaţa Cipariu, cu lansarea unui dublu album al Corului de copii „Allegria”
Sărbătoarea "Sfântul Iosif", Patronul Eparhiei de Cluj-Gherla, este trecută în calendarul liturgic la data de 19 martie a fiecărui an. Fiind sărbătoare de poruncă pe teritoriul acestei Eparhii, a fost marcată prin celebrarea Sfintei Liturghii în toate bisericile parohiale.
Miercuri, 19 martie 2014, a fost celebrat hramul capelei "Sf. Iosif" din Piaţa Cipariu, Cluj-Napoca, în care îşi desfăşoară programul spiritual credincioşii parohiei "Andrei Mureşanu", împreună cu preoţii cărora le-a fost încredinţată, de către Episcopul eparhial, grija sufletelor lor, pr. Mircea Marţian, pr. Titus Sas, pr. Florin Isac, precum şi alţi preoţi care s-au pus la dispoziţia celor care cer aici îndrumare spirituală şi rugăciune, între care pr. Virgil Florian şi pr. Romulus Silaghi, prezenţi cu toţii la sărbătoare împreună cu aprox. 400 de credincioşi.
Răspunzând invitaţiei făcute, PS Florentin Crihălmeanu, Ierarhul de Cluj-Gherla a ales să fie în mijlocul acestei comunităţi, cu atât mai mult cu cât, încă din seara de marţi, 18 martie, a fost adusă în capela "Sf. Iosif" de către pr. Dan din Comunitatea "Sf. Ioan Evanghelistul" din Bucureşti, relicva Fericitului Vladimir Ghika, în timpul pelerinajului de zece zile prin mai multe protopopiate ale Eparhiei. A fost un moment special pentru Catedrala în construcţie ce se înalţă în Piaţa Cipariu din Cluj, moaştele unui preot martir, declarat Fericit al Bisericii Catolice, au fost venerate şi, la rândul lor, au binecuvântat construcţia ce va fi dedicată "Martirilor şi Mărturisitorilor Secolului al XX-lea".
Întreaga zi de sărbătoare a stat sub semnul blândei prezenţe spirituale a Mons. Vladimir Ghika, care în timpul vieţii sale a desfăşurat o lungă pastoraţie în Biserica Greco-Catolică, pe care o iubea în mod deosebit şi cu ai cărei preoţi şi episcopi mărturisitori a împărtăşit soarta pătimirii şi morţii pentru credinţă. Programul în capelă la serbarea hramului, a început de dimineaţă printr-un moment animat de grupul de rugăciune "Copiii Sfântului Iosif". A urmat, de la ora 9.00, Sfânta Liturghie Arhierească celebrată de PS Florentin împreună cu preoţii capelei şi preoţi invitaţi, între care fr. Dan de la Bucureşti, confratele piarist Gheorghe Fodor (romano-catolici), pr. Cristian Sabău, protopop de Cluj I, pr. Marius Mureşan, protopop de Someş, pr. Adrian Avram şi pr. Aurel Ana de la Asociaţia Caritas eparhial, cu răspunsurile liturgice oferite de Corul "Jubilatae" al parohiei "Andrei Mureşanu".
În cuvântul de învăţătură, PS Florentin a reamintit că "întâiul Episcop al Eparhiei de Gherla, Ioan Alexi, a ales, la 7 septembrie 1856, ca Patron al Eparhiei, pe Sfântul Iosif, neprihănitul logodnic al Preasfintei Fecioare Maria. Mai târziu, la 8 decembrie 1870, Papa Pius al IX-lea l-a ridicat pe Sfântul Iosif la demnitatea de Patron al Bisericii Universale. După anii 1990, tradiţia celebrării Sfântului Iosif a fost reluată, prin Circulara din anul 2003, (…) deci putem începe celebrarea de azi urându-ne «mulţi ani sfinţi!» după modelul Sfântului Iosif", pe care Ierarhul de Cluj-Gherla l-a prezentat în continuare, accentuând asupra capacităţii Sfântului Iosif de a se abandona voinţei divine, cu vocaţia de a căuta fericirea celorlalţi, încheind prin cuvintele: "Privind spre Sfântului Iosif, putem să ne întrebăm asupra vieţii noastre de rugăciune, dacă şi noi reuşim să facem ca în viaţa noastră să aibă locul întâi vocea şi voinţa lui Dumnezeu. În primul rând în familii, în relaţia dintre soţ şi soţie, să ne întrebăm dacă într-adevăr fiecare caută fericirea celuilalt, împlinirea misiunii celuilalt. Să ne gândim, de asemenea, la rolul de ocrotitor şi formator pe care Sfântul Iosif l-a avut pentru Pruncul divin şi să ne întrebăm dacă în familii, în şcoală, în societate, într-adevăr fiecare dintre noi îşi împlineşte misiunea faţă de cei rânduiţi, dacă legătura între părinţi şi fii este bazată pe respect, caritate şi iubire. Să ne întrebăm asupra modului în care împlinim voinţa divină – sunt întrebări pe care ni le putem pune la lumina exemplului Sfântului Iosif."
"Şi pentru că suntem astăzi privilegiaţi prin bucuria pe care ne-a făcut-o pr. Dan, aceea de a ne aduce aici relicve ale Monseniorului Vladimir Ghika, Fericitul de binecuvântată memorie ridicat la treapta altarelor în 31 august 2013, este o ocazie de a ne aminti frumoasele gânduri spirituale pe care Fericitul obişnuia să şi le noteze atunci când Dumnezeu îl lumina. Închei cu un asemenea gând: «Fericiţi sunt aceia care îl iubesc atât de mult pe Dumnezeu, încât nu îşi mai pun probleme dacă sunt fericiţi sau nu», această fericire mă rog să o putem trăi cu toţii". După binecuvântarea finală, Episcopul şi preoţii concelebranţi au mers în faţa raclei cu relicva Mons. Ghika, unde s-a făcut o rugăciune prin mijlocirea Fericitului Vladimir Ghica.
Preasfinţia Sa şi preoţii prezenţi s-au deplasat apoi spre Icoana Sf. Iosif, unde s-a rostit Litania Sf. Iosif, Ocrotitorul Bisericii Universale, al Eparhiei, al capelei şi al familiilor, rugăciune făcută împreună cu credincioşii, ca mulţumire pentru cei 7 ani de la sfinţirea capelei. Momentul a fost urmat de intonarea ultimelor trei strofe ale Imnului Sfântului Iosif. În încheierea celebrării a urmat înmânarea, de către pr. paroh Mircea Marţian pentru Preasfinţia Sa Florentin, a unui cadou omagiu în semn de mulţumire pentru sprijinul acordat. La rândul său, Ierarhul de Cluj-Gherla a oferit parohului şi prin el întregii comunităţi pe care o păstoreşte, o diplomă aniversară şi o medalie purtând chipul Suveranului Pontif. În continuare credincioşii au fost invitaţi la venerarea relicvei Fericitului Vladimir Ghika.
Fiind apoi invitaţi în Aula "Iuliu Hossu", participanţii s-au bucurat de comuniune şi de darul unei gustări la o agapă fraternă. Totodată, în holul Catedralei s-a putut admira Expoziţia aniversară de icoane, realizată de copiii din Cercul parohial de artă. Un alt program dedicat "Sfântului Iosif", desfăşurat tot în prezenţa Episcopului eparhial, de la ora 17.00, l-a constituit Spectacolul de lansare oficială a dublului album "Lăsaţi copiii să vină la mine" (Sf. Liturghie/ CD cu cântece – pentru copii) al Corului de copii "Allegria" al capelei "Sf. Iosif", dirijat de Cristina Nagy, la pian Cristina Alexievici. A fost un moment de mare sărbătoare, ce a inclus prezentarea unui istoric al corului, un spectacol prezentat de copii şi, la final, binemeritata premiere ce a încununat un efort deosebit, copiii şi, alături de ei, familiile lor, reuşind să traverseze cu bine nenumăratele ore de înregistrări, reluări, repetiţii, până la finalizarea albumului.
Corul "Allegria" s-a format în primăvara anului 2007, cu ocazia începerii oficierii Liturghiei copiilor în parohia "Andrei Mureşanu". Dirijoarea corului, Cristina Nagy (fostă Patraşcu) a pus pe muzică răspunsurile liturgice, le-a adaptat pentru copii şi i-a învăţat, la repetiţiile săptămânale, astfel încât glasurile lor aduc bucurie în capela "Sf. Iosif", dar şi cu ocazia participării la numeroase evenimente la nivel parohial, eparhial şi nu numai. În prezent corul are 35 de membri, cu vârste cuprinse între 5 şi 15 ani, iar mesajul lor spiritual, prin piesele, în mare parte compoziţii ale dirijoarei, este cel al bucuriei în şi pentru Isus (Allegria!). Lumina, optimismul creştin, dăruirea, sunt valori pe care reuşesc să le trăiască şi, mai mult, să le ofere cu generozitatea unică ce izvorăşte din suflet de copil: "O lumină mică sunt, vreau să luminez", afirmă unul dintre refrenele lor, este ceea ce acest cor reuşeşte cu prisosinţă: să lumineze acolo unde ei cântă Domnului.