Hramul Mănăstirii "Buna Vestire" din Gherla

Publicat pe: 26 martie 2014|Secțiunea: Ştiri|

În zilele de 24 şi 25 martie 2014, surorile Ordinului "Sfântului Vasile cel Mare" (OSBM) au organizat serbarea hramului Mănăstirii "Buna Vestire" din Gherla. Răspunzând invitaţiei superioarei locale, sora Andreea, în seara de 24 martie, Preasfinţia Sa Florentin Crihălmeanu, Episcop de Cluj-Gherla a vizitat comunitatea, celebrând Sfânta Liturghie în capela mănăstirii.

La programul înainte-serbării "Bunei Vestiri", au participat surori din comunităţile Provinciei OSBM, apropiaţi şi invitaţi ai comunităţii OSBM din Gherla, între care surorile Ordinului "Sf. Ioan Botezătorul", precum şi sora Speranţa din Congregaţia Surorilor Maicii Domnului, care îşi desfăşoară apostolatul în localitate. La masa Sfântului Altar, alături de Episcopul eparhial, au concelebrat pr. Alexandru Hruban, protopop de Gherla, pr. Laurian Daboc, Superior Provincial al Călugărilor OSBM, pr. Ioan OSBM de la Molişet şi preotul capelan al mănăstirii, pr. Edmund Dujardi.

imagine

"Astăzi este începutul mântuirii noastre", a început PS Florentin cuvântul de învăţătură prin cuvintele troparului Sărbătorii Bunei Vestiri, "care ne invită să înţelegem că evenimentul Bunei Vestiri cu adevărat depăşeşte timpul şi locul în care s-a petrecut", adică Nazaretul Galileei. După vestirea Îngerului, "viaţa Mariei va fi îndreptată deplin spre voinţa Domnului şi împlinirea planului Lui. Maria va fi alături de Isus până sub lemnul Crucii; Maria devine mamă a noii comunităţi care s-a născut sub Cruce, adică a Bisericii. Iată cum misiunea Mariei continuă şi astăzi, ca mamă a Bisericii şi mijlocitoare. Şi pentru noi, astăzi, Sărbătoarea Bunei Vestiri este un moment de reînceput, în care ne aducem aminte că putem rosti şi noi: «astăzi este începutul mântuirii noastre!» Ca şi creştini botezaţi putem să o luăm de la început, Sfintele Sacramente ne stau la dispoziţie, putem spune şi noi: iată slujitorul, slujitoarea Domnului, fie ca acel cuvânt pe care Tu mi-l adresezi să devină viaţă. (…)

imagine

Şi noi vom avea un moment în care vom vedea împlinirea drumului vieţii noastre şi cu cât medităm mai mult la acel moment, cu atât reuşim să dăm un sens vieţii noastre şi anume sensul mântuirii. Pentru aceasta avem nevoie de răbdarea Mariei, care de multe ori a rămas lângă Fiul ei fără să înţeleagă ceea ce El îi spunea, dar punea cuvintele Lui în sufletul său, adică păstra în linişte acele cuvinte".

La încheierea ceremonialului liturgic, Ierarhul de Cluj-Gherla a adus mulţumire lui Dumnezeu pentru timpul de rugăciune şi comuniune, mulţumind surorilor OSBM şi tuturor participanţilor la sărbătoare.

imagine

Scurt istoric al comunităţii baziliene din Gherla:

Oraşul Gherla, primul sediu eparhial între 1853-1930, este şi locul înfiinţării primei comunităţi de surori baziliene, din sânul Bisericii Greco-Catolice Române Unite cu Roma, în anul 1946, de către Maica Ana Fekete, mărturisitoare a credinţei în închisorile comuniste. Comunitatea abia fondată a trecut apoi prin perioada de persecuţie, întărindu-şi rândurile şi mărturisindu-şi cu tărie credinţa în ciuda vitregiei vremurilor.

Mai târziu, în anul 2001, s-a cumpărat casa din Gherla (str. Ştefan cel Mare, nr. 32) – actuala Mănăstire "Buna Vestire". Din anul 2003 construcţia a fost extinsă, astfel încât în 24 martie 2005 (seara dinaintea hramului), PS Florentin a sfinţit noua capelă a mănăstirii. Lucrările de renovare şi de mansardare au continuat până în anul 2008. În prezent, comunitatea din Gherla numără 7 surori. Apostolatul surorilor din Gherla, la fel ca în întreaga Provincie "Inima Neprihănită a Sfintei Fecioare Maria" din Romania (cu cele 5 comunităţi locale din: Cluj-Napoca, Gherla, Baia Mare şi Lugoj) a fost şi este bazat în special pe rugăciune. De asemenea, surorile se ocupă de catehizarea şi îndrumarea spirituală a celor care doresc să trăiască mai aproape de Dumnezeu. Poarta mănăstirii se deschide mereu pentru cei lipsiţi care primesc ajutor, hrană şi alinare sufletească.

Când este nevoie de ajutorul lor, surorile au grijă de bolnavi, în spital şi la domiciliu. O preocupare constantă este şi catehizarea copiilor şi a tinerilor din parohiile Gherla, Ţaga şi Valea Secerului (Feldru). Au fost organizate numeroase campusuri pentru copii şi tineri, precum şi participări la întâlnirile organizate şi la nivel eparhial. Prin prezenţa şi mărturia lor, surorile baziliene doresc să ducă tuturor mesajul iubirii lui Dumnezeu şi să fie "purtătoare de Cristos" în societatea contemporană.