Înmormântarea Servei lui Dumnezeu Alice Crihălmeanu

Publicat pe: 8 aprilie 2014|Secțiunea: Ştiri|

Vineri, 4 aprilie 2014, în prima vineri din lună (ziua Inimii Preasfinte a lui Isus), în timpul Postului cel mare şi sfânt, Crucea lui Hristos purtată pe calea mântuitoarelor patimi, atingând cerul, a deschis drumul spre patria cerească unui suflet plin de iubire, serva lui Dumnezeu, Alice Crihălmeanu, care, la 79 de ani, şi-a încheiat pelerinajul pământesc. Este mama Preasfinţiei Sale Florentin Crihălmeanu, Episcop de Cluj-Gherla a lui Muşat şi a sorei Letiţia din Congregaţia Surorilor Maicii Domnului.

Biserica s-a unit în rugăciune luni, 7 aprilie 2014, la ceremonia de înmormântare ce a avut loc în biserica "Sf. Fecioară Maria", a parohiei greco-catolice din cart. Grigorescu, din Cluj-Napoca, parohie din care şi "mama Alice" (cum era numită), a făcut parte, fiind totodată membră a Reuniunii Mariane parohiale. La momentele de rugăciune şi comuniune au participat PF Lucian Cardinal Mureşan, Întâistătătorul Bisericii Române Unită cu Roma, Greco-Catolică; IPS Andrei Andreicuţ, Mitropolit Ortodox al Clujului, Maramureşului şi Sălajului; PS Alexandru Mesian, Episcop de Lugoj; PS Claudiu Pop, Episcop al Curiei Arhiepiscopiei Majore; PS Mihai Frăţilă, Episcop vicar de Bucureşti. Pr. Fechet Alois împreună cu credincioşi din Iaşi, au adus mesajul de condoleanţe al PS Petru Gherghel, Episcop de Iaşi şi PS Aurel Percă, Episcop auxiliar.

imagine

Au venit să-şi ofere omagiul pentru un suflet nobil peste 100 de preoţi, majoritatea din Eparhia de Cluj-Gherla, dar şi din celelalte Eparhii şi Dieceze din ţară, sau de peste hotare, precum Don Luciano din Dieceza de Milano, Italia. Au fost de faţă, de asemenea, un mare număr de călugări şi călugăriţe din Ordinele şi Congregaţiile de viaţă consacrată, superiori şi superioare locali şi provinciali – Maica Paula CMD, Maica Valentina, OSBM, pr. Laurian Daboc OSBM, pr. Henryk Urban SJ, studenţi teologi, autorităţi locale şi centrale, între care prefectul jud. Cluj şi preşedintele Consiliului Judeţean Cluj, personalităţi din lumea medicală, universitară şi culturală, sute de persoane care au cunoscut-o şi apreciat-o pe cea a cărei dorinţă de a face bine nu avea limite.

Preasfinţia Sa Claudiu Lucian Pop, Episcop al Curiei Arhiepiscopale Majore a dat citire mesajului de condoleanţe al Preafericirii Sale Lucian Cardinal Mureşan, Arhiepiscop Major al Bisericii Române Unită cu Roma, Greco-Catolică, care, o prezintă ca pe: "O mamă adevărată, care, pe urmele Maicii Sfinte, pe toate le-a păzit în inima ei. O mamă care a ştiut să fie ascultătoare la şoaptele Domnului. O mamă care a ştiut să spere şi să iubească. O mamă din ale cărei rugăciuni tainice au înflorit în familia ei chemări la urmarea Domnului pe calea preoţiei şi a arhieriei, dar şi la viaţa consacrată, chemări dăruite Domnului cu o inimă neîmpărţită, pe care ea, primindu-le, a ştiut să spună precum Fecioara Sfântă, «fie mie după Cuvântul Tău». Rugăciunile tale, mamă Alice, să însoţească mereu Biserica şi pe noi toţi."

A urmat la cuvânt IPS Andrei Andreicuţ, care s-a adresat în mod special Preasfinţiei Sale Florentin şi familiei sale. A vorbit despre "rolul mare al mamei Alice în treptele urcării spre slujirea lui Dumnezeu", şi-a exprimat convingerea că "izvorul preocupărilor spirituale este mama – cum subliniază Sfântul Apostol Petru, dar şi Sfântul Apostol Pavel". Şi dacă prin credinţa în Hristos, avem speranţa Învierii, "cu toate acestea suntem oameni şi trecerea celor dragi, ne doare, dar mâine vom fi şi noi alături de ei". De aceea, Înaltul Ierarh al Bisericii ortodoxe a dorit să aducă un cuvânt de compasiune şi solidaritate în faţa hotarului morţii: "florile compasiunii noastre le aşezăm la căpătâiul mamei Alice", şi a prezentând familiei Crihălmeanu şi tuturor credincioşilor greco-catolici, sincere condoleanţe din partea Bisericii Ortodoxe, precum şi rugăciunile făcute pentru mama Alice.

imagine

Din Dieceza Romano-Catolică de Iaşi, a sosit pr. Fechet Alois şi un grup de preoţi, persoane consacrate şi laici, trecând munţii pentru a participa la ceremonia de înmormântare, pentru a mărturisi că "mama Preasfinţiei Sale Florentin este cunoscută în Moldova", unde, locuind pentru o vreme, a ajutat mulţi bolnavi. Ei au adus mesajul de condoleanţe al PS Petru Gherghel, Episcop de Iaşi şi PS Aurel Percă, Episcop auxiliar, care, din Sanctuarul marian din Czestochowa se roagă pentru sufletul mamei Alice, reamintindu-şi în mesajul adresat Preasfinţiei Sale Florentin şi familiei sale: "Toţi cei care au avut bucuria de a o întâlni şi, de asemenea, toţi cei care au apelat la ajutorul şi serviciul ei, rămân cu un regret adânc şi nu o vor putea uita niciodată, ştiind că ea le-a deschis, nu numai uşa, pentru a-i găzdui şi a-i întări în felurite încercări, ci chiar inima ei plină de şarm spiritual şi adevărată căldură. Sunt mulţi bolnavi, şi nu numai, care au beneficiat de sfaturile ei pline de curaj şi optimism şi de asistenţa şi încurajarea sa în greutăţile vieţii".

Aceste cuvinte sunt deplin reflectate de numeroasele mesaje de condoleanţe sosite pe adresa Preasfinţiei sale Florentin, între care Ierarhi, preoţi, persoane consacrate, prieteni şi cunoscuţi, dar mai ales multe persoane care au primit ajutorul mamei Alice în clipe de încercare şi acum îi poartă un gând pios de aducere aminte.

Un portret spiritual al mamei Alice, aşa cum rămâne în sufletul şi amintirea familiei sale, a fost redat de pr. Cristian David, cancelar eparhial şi capelan al Mănăstirii din Cluj a Surorilor Congregaţiei Surorilor Maicii Domnului. Mai întâi a fost o scurtă biografie: "Alice Crihălmeanu, născută Caraman, a văzut lumina zilei la 14 august 1934, în Bucureşti, dintr-o familie de intelectuali, părinţii fiind prof. univ. acad. Petru Caraman şi prof. Alice Caraman. A absolvit Facultatea de Chimie a Universităţii Alexandru Ioan Cuza din Iaşi, în 1957. După absolvirea facultăţii a fost repartizată la Uzinele chimice din Turda unde a lucrat şi în cercetare. Din 1970 s-a transferat la Întreprinderea de medicamente Terapia din Cluj, unde a lucrat, cu multă dăruire, până la pensionare. În anul 1957, s-a căsătorit cu Ing. Corneliu Crihălmeanu. Această căsnicie a fost binecuvântată de Dumnezeu cu trei copii. Primul, Muşat, după absolvirea Institutului Politehnic din Cluj-Napoca, s-a căsătorit cu Simona, are doi copii, Tudor şi Irina, iar din anul 2000 sunt stabiliţi în Statele Unite ale Americii. Al doilea, Florentin, după absolvirea Institutului Politehnic din Cluj-Napoca, a aprofundat studiile teologice, a fost hirotonit preot şi apoi, prin Sfântul Părinte, acum Fericit al Bisericii, Ioan Paul al II-lea, a primit consacrarea episcopală, mai târziu obţinând şi titlul de doctor în teologie. Fiica, Alice-Mirela, a absolvit Facultatea de Farmacie din cadrul Universităţii de Medicină şi Farmacie din Cluj-Napoca şi apoi a intrat în Congregaţia Surorilor Maicii Domnului, cu numele de Maria Letiţia."

imagine

"Credinţa în Dumnezeu a fost lumina paşilor vieţii ei, lumină care a transformat-o în lumină pentru toţi cei care o cunoşteau. A fost persoana care a ţinut flacăra credinţei mereu aprinsă în sânul familiei, cea care a împreunat pentru întâia oară mâinile copiilor ei în rugăciune prin felul ei de a-şi trăi credinţa şi de a se ruga, a insuflat copiilor mare încredere în purtarea de grijă a lui Dumnezeu. A avut o mare dragoste faţă de Sfântul Anton de Padova, faţă de devoţiunea primei vineri din lună şi cea a Rozariului. Participa cu regularitate la Sfânta Liturghie în duminici şi în sărbători. Apelativul cu care o numeau toţi cunoscuţii era ‘mama Alice’, datorită bunătăţii şi carităţii cu care a fost gata mereu să ajute spiritual şi material, printr-un cuvânt şi un sfat părintesc, pe oricine, prin acte de generozitate făcute cu discreţie şi fără a face nici un fel de diferenţă între persoane" (…)."

Prezentarea mamei Alice s-a încheiat cu rememorarea ultimei perioade de viaţă, când, după ce atâta vreme a sprijinit pe cei suferinzi, a avut de purtat la rândul ei crucea suferinţei: "În data de 2 martie 2012 a făcut un prim accident vascular şi a fost tratată la Clinica de Neurochirurgie, apoi la Neurologie, în Cluj-Napoca. În aceste clinici pr. Dacian Ciupei a împărtăşit-o zilnic şi a susţinut-o cu rugăciunea. După perioada de spitalizare a fost adusă la Mănăstirea Naşterea Maicii Domnului a Congregaţiei Surorilor Maicii Domnului din Cluj-Napoca, prin bunăvoinţa şi din dorinţa expresă a Pc. Maici Paula şi a surorilor din comunitate, în data de 6 aprilie 2012, vinerea Floriilor. Toate surorile Congregaţiei Surorilor Maicii Domnului i-au purtat o afecţiune şi o grijă permanentă, ceea ce a condus la o recuperare neaşteptată din punct de vedere medical. A fost zilnic asistată spiritual şi a fost împărtăşită zilnic cu Trupul şi Sângele Mântuitorului, merinde spre viaţa veşnică. Atunci când sănătatea îi permitea participa cu bucurie la programul de rugăciune al comunităţii şi la Sfânta Liturghie. În toată această perioadă a fost deosebit de senină, purtându-şi crucea suferinţelor cu multă răbdare şi emanând multă pace în jur. Deşi nu mai putea spune multe, era foarte prezentă la ceea ce se întâmpla în jur şi sensibilă la starea persoanelor care se apropiau de ea. Expresiile cele mai des folosite au fost ‘Doamne-ajută’, ‘draga mamii’ şi ‘mulţumesc din tot sufletul’, cu care se adresa tuturor surorilor."

"În dimineaţa zilei de 31 martie 2014, s-a declanşat al doilea accident vascular. A fost transportată la Unitatea de Primire a Urgenţelor (UPU) Cluj, a primit Sfânta Împărtăşanie şi i s-a administrat Sfântul Maslu de către Preasfinţia Sa Florentin împreună cu părintele capelan, apoi a fost internată la Clinica de Neurologie din Cluj-Napoca. În 4 aprilie 2014, prima vineri din lună, starea de sănătate s-a înrăutăţit din ce în ce mai mult. În jurul prânzului s-a petrecut un fapt providenţial: un preot catolic venit întâmplător, i-a conferit mamei Alice indulgenţa plenară cu binecuvântarea pentru momentul morţii, împlinindu-se astfel promisiunile legate de devoţiunea primei vineri din lună. S-a stins după puţin timp, ca o candelă pe altarul suferinţei, trecând la Tatăl în aceeaşi zi, la ora 18.00, când la Mănăstire începea Sfânta Liturghie. Din grija Providenţei divine, circumstanţele şi bunăvoinţa celor în drept, au permis în răstimpul până în ziua înmormântării, să poată fi depusă în capela Mănăstirii Maicii Domnului, acolo unde a vieţuit în ultimii doi ani, fiind însoţită pe acest ultim drum de rugăciunile, afecţiunea şi grija din sufletul surorilor."

imagine

"Virtuţile creştine pe care le-a trăit în mod discret, mai cu seamă modestia, smerenia, bucuria interioară, şi numeroasele fapte bune, ştiute şi neştiute, pe care le-a săvârşit în numele Domnului, sunt pentru noi, astăzi, o lumină călăuzitoare pe drumul acestei vieţi. Rămâne pentru noi toţi, ca un model de trăire a credinţei creştine întemeiat pe rugăciune şi caritate. Păstrăm amintirea unei persoane deosebit de caldă, generoasă, disponibilă pentru a ajuta la orice oră din zi şi din noapte, îndelung-răbdătoare, iertătoare şi aducătoare de pace. Credem că inima ei plină de iubire va continua să reverse spiritual harul dragostei materne asupra noastră. Să îi fie odihna în lumină înveşmântată şi amintirea ei în veci binecuvântată. Amin".

Şirul cuvintelor de condoleanţe, reamintire şi bun-rămas, au fost încheiate de parohii comunităţii greco-catolice din cart. Grigorescu, pr. Iosif Popa şi pr. Marius Popa. Cu emoţia amintirilor evocate, pr. Iosif a subliniat la rândul său, generozitatea, dăruirea şi credinţa mamei Alice, aşa cum a cunoscut-o, arătând că "mama Alice a practicat toate virtuţile, mai întâi cele trei teologale, credinţa, speranţa şi dragostea, dar şi celelalte care se răsfrâng în cele patru fundamentale, înţelepciunea, cumpătarea, tăria, dreptatea". La finalul ceremoniei de înmormântare, PS Florentin, în numele întregii sale familii, prin pr. Cristian David, şi-a exprimat recunoştinţa faţă de împărtăşirea la aceste momente de rugăciune, Preafericirii Sale Cardinal Lucian, Episcopilor prezenţi, în mod particular IPS Andrei, Mitropolitul ortodox al Clujului, a mulţumit tuturor preoţilor, diaconilor, persoanelor consacrate, oficialităţilor locale şi centrale, reprezentanţilor instituţiilor din Cluj, tuturor credincioşilor care au venit să îşi arate preţuirea şi comuniunea şi pentru a se ruga pentru odihna sufletului adormitei serve a lui Dumnezeu, Alice Crihălmeanu.

imagine

În continuare, trupul neînsufleţit a fost dus şi înhumat în cimitirul din Mănăştur. Toate cele rânduite fiind de acum împlinite, aşa cum înălţătoarea cântare a Surorilor CMD a însoţit momentele de veghe şi bun-rămas, din timpul celebrărilor de la Mănăstire, şi, împreună cu studenţii teologi, în biserica din cart. Grigorescu şi apoi, la locul înhumării, la fel, nădăjduim că sufletul mamei Alice a fost primit în gloria şi lumina cerească în mijlocul cântărilor îngereşti, spre a-l întâlni pe Cel căruia i-a dedicat întreaga existenţă, Mântuitorul nostru, Domnul Isus Hristos, cel Înviat şi dătător de viaţă.

VS – DIRMM