"Bucurie, comuniune, fraternitate" – PS Florentin despre dubla canonizare de la Roma

Publicat pe: 28 aprilie 2014|Secțiunea: Ştiri|

Mai mulţi Episcopi din România, romano-catolici, greco-catolici şi ortodocşi, au fost de faţă la ceremonia de canonizare şi la Sfânta Liturghie de duminică, 27 aprilie 2014, din Piaţa Sfântul Petru, când Papa Francisc a ridicat la treapta sfinţeniei pe Papa Ioan al XXIII-lea şi Papa Ioan Paul al II-lea, participând astfel nemijlocit la bucuria şi comuniunea Bisericii Universale. Din Cetatea Mamă a Romei, Ierarhul greco-catolic de Cluj-Gherla, Florentin Crihălmeanu, a transmis o relatare despre zilele de mare sărbătoare care au avut în centru evenimentul canonizării celor doi Suverani Pontifi:

"Oraşul Roma fremăta încă de sâmbătă, 26 aprilie, într-o trăire extraordinară, catolică. În program fiind Veghea de rugăciune, am participat la Adoraţie în mijlocul multor oameni de multe naţiuni. Când cineva a cerut, în limba italiană, ca preoţii să meargă la confesionale, ei s-au împărţit în mod spontan, pe limbi (engleză, franceză, italiană, germană, spaniolă) şi au fost la dispoziţia celor dornici de a primi iertarea păcatelor; totul a decurs fără nici un fel de obstacol, ca şi cum cu toţii s-ar fi cunoscut de mult.

După un timp de Adoraţie Euharistică, am ieşit pe străzile Romei, arterele principale şi podurile erau blocate de poliţie şi mulţi tineri se culcaseră pe jos, lipiţi de un zid şi stăteau în sacii de dormit. Ei întrebau trecătorii de unde sunt, îi salutau, în întrebau cum se simt, era o atmosferă cordială extraordinară. Între grupurile de tineri era şi un grup de polonezi, în care un călugăr franciscan cânta la chitară şi mai era cineva cu o tobă mare şi un bongos mic. Cel puţin o oră, cât am rămas noi, au cântat şi au dansat fără întrerupere, au strigat ‘vivat Papa!’, luau persoane din public în hora lor, dar totul era frumos şi în limitele decenţei, ale bunului simţ. Se vedea că sunt oameni care doreau să se bucure, să cânte – cântau cântece religioase, precum ‘Preferisco il Paradiso’, prin aceasta menţineau şi spiritul treaz al tinerilor. Ei aveau de petrecut acolo întreaga noapte pentru că Via della Conciliazione era evacuată şi intrarea în Piaţa Sfântul Petru se făcea doar a doua zi la ora 4.00. În aşteptare, aceşti tineri au ales calea bucuriei, în timp ce alţi tineri au mers în biserică, la Adoraţie.

A doua zi, duminică, putem spune că Providenţa Divină a ţinut cu noi, pentru că, după momentul declarării celor doi Sfinţi ai Bisericii, Ioan al XXIII-lea şi Ioan Paul al II-lea, o geană de soare a străbătut printre norii plumburii şi a rupt atmosfera puţin apăsătoare care prevedea ploaia. Am trăit bucuria întâlnirii cu Capul suprem al Bisericii, Papa Francisc, cu Cardinalii, am întâlnit o serie de Cardinali pe care îi cunosc de multă vreme şi cu care ne-am bucurat să ne revedem, o serie de colegi Episcopi – am întâlnit un coleg de generaţie din Albania împreună cu care am fost hirotonit Episcop de Papa Ioan Paul al II-lea, am întâlnit mulţi Episcopi orientali, şi Episcopi din America, din Ucraina, de asemenea, am întâlnit Episcopii noştri romano-catolici din România – pe IPS Ioan Robu, Arhiepiscop şi Mitropolit de Bucureşti, IPS György Jakubinyi, Arhiepiscop de Alba Iulia, PS Petru Gherghel, Episcop de Iaşi, PS László Böcskei, Episcop de Oradea, PS József Tamás, Episcop auxiliar de Alba Iulia şi pe cei greco-catolici, PS Virgil Bercea, Episcop de Oradea Mare şi PS Claudiu Lucian Pop, Episcop al Curiei Mitropoliei Blajului.

Am experimentat comuniunea în rugăciune, comuniunea catolică, sentimentul de a avea în faţă o fărâmă din imaginea Bisericii Catolice – a fost un sentiment extraordinar să am alături în jur de 1.000 de Episcopi şi, în faţă, mai mult de 500.000 de oameni de diferite rase, cu steaguri de mai multe culori. Dacă ar fi să spunem cuvintele de ordine pentru această sărbătoare, care continuă luni şi marţi, când se va celebra, în continuare, câte o Sfântă Liturghie în Bazilica San Pietro – cuvintele sunt bucurie, comuniune şi întâlnire şi, în acest sens, imaginile sunt cele care vorbesc cel mai mult. Roma s-a comportat din nou exemplar, a dovedit că este un oraş care poate găzdui între un milion cinci sute şi două milioane cinci sute de pelerini, a fost capabil, sâmbătă 26 aprilie, să primească o asemenea mulţime şi a doua zi, duminică 27 aprilie, din nou oraşul să fie normal, cu o curăţenie exemplară. Papa Francisc, după cu se ştie, a mulţumit forţelor de ordine care au ştiut să facă această mobilizare exemplară.

Mulţumim lui Dumnezeu pentru aceste zile de har, mulţumim pentru exemplele celor doi Pontifi care, amândoi, sunt începători şi schimbători de epoci de istorie, amândoi au îndrăgit tinerii, au îndrăgit familia şi valorile ei, amândoi au promovat binele societăţii, pacea, ecumenismul şi cred că din acest motiv Pontiful Roman Francisc a ales ca ei să fie împreună ridicaţi la demnitatea treptei celei mai înalte la care omul poate ajunge în faţa lui Dumnezeu, treapta sfinţeniei. Să îl rugăm pe Bunul Dumnezeu, prin mijlocirea Sfinţilor Ioan al XXIII-lea şi Ioan Paul al II-lea, să putem şi noi păşi pe aceste urme lăsate cu sudoarea frunţii lor şi cu ore de rugăciune, dar care îşi arată acum rodul şi prin aceasta Dumnezeu ne arată că se poate, e posibil să devenim sfinţi."

imagine

imagine

imagine

imagine