Lansare la Cluj a unei noi cărţi a Preasfinţiei Sale Mihai Frăţilă

Publicat pe: 1 iulie 2014|Secțiunea: Ştiri|

Preasfinţia Sa Mihai Frăţilă, Episcop al noii Eparhii de Bucureşti, a lansat la Cluj-Napoca, noul volum cu titlul "Curajul de-a improviza. Eseuri întârziate despre harul nevăzut al vieţii", carte editată în acest an la Editura Surorilor Lauretane, în Baia Mare. Lansarea s-a desfăşurat în prezenţa autorului, vineri, 27 iunie 2014, în Aula "Cardinal Iuliu Hossu" din Piaţa Cipariu, lucrarea fiind prezentată publicului de către scriitorul Adrian Popescu şi de pr. prof. dr. Cristian Barta, decanul Facultăţii de Teologie Greco-Catolică. La eveniment a participat PS Florentin Crihălmeanu, Episcopul de Cluj-Gherla, preoţi, persoane consacrate, laici.

După un moment de rugăciune şi urarea de bun venit la Cluj, adresată de PS Florentin Preasfinţiei Sale Mihai, pr. Marius Cerghizan, consilier pastoral, a dat cuvântul lui Adrian Popescu, membru al Asociaţiei Generale a Românilor Uniţi, Greco-Catolici (AGRU). Prozatorul şi eseistul clujean a spus despre Preasfinţitul Mihai că "are harul de a scrie, de a reflecta, de a închega cărţi bine gândite şi cu un stil foarte atrăgător". A continuat printr-o prezentare generală a volumului «Curajul de a improviza», care vine după «Precedenţa răgazului» editată anul trecut, arătând că titlurile alese "sunt două sintagme originale, care reflectă o concepţie de viaţă, de credinţă, un drum pe care autorul şi l-a improvizat. Curajul de a improviza, pentru PS Mihai, nu este curajul de a face lucruri în pripă, ci este curajul de a avea răbdare, improvizaţia fiind de fapt o «excelenţă a răbdării». Această improvizaţie este de fapt un abandon în voia Domnului, de a nu fi tu protagonistul, de a lăsa pe Creatorul tău să lucreze în tine, prin acţiunile tale şi de a avea această modestie de a-I urma paşii. Chiar din primele pagini, Preasfinţitul vorbeşte despre tactica lucrurilor mici, insistând mereu pe paşii mărunţi care duc spre mântuire, spre Isus Hristos." A urmat o incursiune în conţinutul capitolelor "de sine stătătoare, cu o foarte bună informare literară, filosofică, cu o identitate a asocierilor care ne surprinde", fiindcă sunt un îndemn la deschidere, la a nu fi creştini căldicei, ci unii care îndrăznesc, la a avea deschidere spre ceilalţi.

imagine

A urmat prezentarea pr. Cristian Barta, care a analizat de asemenea gândurile pe care PS Mihai le propune cititorilor, pornind de la sensul dat termenului de improvizaţie, termen aflat în antiteză cu mentalitatea programatică prin care punem ordine în viaţa noastră – "există ceva profund, care dă sens improvizaţiei: primul din cele două motto-uri ale cărţii desprinse din gândirea Papei Francisc, începe prin – «Biserica începe în inima Tatălui» iar al doilea, «Biserica nu creşte prin forţa umană;». Noi putem să programăm foarte multe lucruri în viaţa noastră, dar cele mai profunde realităţi pe care le trăim şi le întâlnim, în realitate nu le putem programa. Cine îşi poate programa iubiri? Ştim că iubirea te cuprinde, te cucereşte, te pătrunde, nu poate fi programată; harul lui Dumnezeu nu poate fi programat; credinţa nu poate să fie programată, modul în care se trăieşte credinţa nu se poate programa. Atunci îţi dai seama că în viaţa spirituală eşti pus de multe ori în situaţia de a căuta să faci un discernământ, de a căuta soluţii într-o anumită situaţie concretă. Suntem puşi în situaţia de a căuta lumina şi harul lui Dumnezeu şi în aceste situaţii cu toţii improvizăm. Improvizăm însă, nu ca diletanţi – Preasfinţia Sa vorbeşte despre curajul de a îndrăzni, este vorba de curajul pe care ţi-l dă întâlnirea concretă cu Mântuitorul nostru Isus Hristos. Vorbind despre curajul de a improviza, cartea ne îndeamnă de fapt să facem mereu un discernământ. Nu poţi improviza pe calea sfinţeniei, nu poţi improviza cu instrumentul harului, decât dacă faci un discernământ spiritual. Unitatea tematică a cărţii – care, în esenţă dă o mărturie despre activitatea pastorală şi spirituală a Episcopului nostru greco-catolic în Bucureşti, este tocmai această provocare a discernământului, improvizaţia", sunt doar câteva dintre reflexiile pr. Barta.

imagine

Invitat la cuvânt, PS Mihai a mulţumit pentru prezentare şi pentru a invita la lectura volumului a dorit să puncteze doar două aspecte: "de ce «eseuri întârziate», fiindcă faţă de providenţa lui Dumnezeu suntem întotdeauna în întârziere şi fiindcă, pe drept, Dumnezeu ne precede şi întotdeauna suntem într-un decalaj faţă de chemarea Lui, faţă de manifestarea Fiinţei Sale şi de străduinţa noastră de a ne identifica cu această voinţă". În al doilea rând a argumentat faptul că în carte se află şi invitaţia "să facem fiecare dintre noi un act de conştiinţă despre felul în care ne raportăm faţă de Biserică, faţă de Hristos, faţă de semenii noştri. Cartea nu e o colecţie de predici, deşi conţine acel cuvânt ce, la predică, face parte din slujirea unui preot sau a unui Episcop, dar sunt texte care exprimă acel dram al bunăvoinţei lui Dumnezeu faţă de timpul prezent la care fiecare dintre noi se găseşte, cu atât mai mult cu cât, parcă, pentru Dumnezeu prezentul este cel mai important şi energiile noastre purificate la nivelul prezentului sunt cele mai preţioase. Acest volum care, cum spunea cineva, poate fi citit între două staţii de metrou, este până la urmă invitaţia la a avea acest simţ interior de a vedea că urmele lui Dumnezeu se pot găsi peste tot. În sensul acesta şi curajul de a improviza e bucuria de a te şti în mâna Domnului", a remarcat Preasfinţia Sa.

În încheiere PS Mihai a oferit autografe, invitând totodată preoţii şi credincioşii clujeni, în 30 august 2014, la Catedrala "Sfântul Vasile cel Mare" din Bucureşti, la instalarea canonică a Preasfinţiei Sale ca primul Episcop Eparh al noii Eparhii greco-catolice "Sfântul Vasile cel Mare" de Bucureşti, eveniment aşteptat cu bucurie în întreaga Biserică Română Unită cu Roma, Greco-Catolică.

V.S. – DIRMM

imagine