Pelerinajul la Cormaia – prilej de comuniune frăţească şi întâlnire cu Dumnezeu

Publicat pe: 3 septembrie 2014|Secțiunea: Ştiri|

Prin organizarea în fiecare an în preajma Sărbătorii Tăierii Capului Sf. Ioan Botezătorul a pelerinajului la Cormaia – Protopopiatul Rodna, pr. protopop Nicolae Jarda aminteşte: "Astăzi este timpul mântuirii", argumentând afirmaţia prin cuvintele Sf. Tereza de Calcutta: "ziua de ieri a trecut, cea de mâine încă nu a venit, am doar prezentul ca să-L cunosc, să-L iubesc şi să-L slujesc pe Dumnezeu". Credincioşii au răspuns în număr chiar mai mare decât în anii trecuţi invitaţiei la acest pelerinaj şi au experimentat din plin întâlnirea cu Dumnezeu în "prezentul" zilei de duminică, 31 august 2014.

După primirea, la biserica parohială din Sângeorz-Băi, a Preasfinţiei Sale Florentin Crihălmeanu, Episcop de Cluj-Gherla, de către pr. Jarda, pr. Ioan Frişan, protopop de Bistriţa, preoţi, persoane consacrate şi credincioşi, cu toţii au mers timp de o oră în procesiune până la biserica Sf. Ioan Botezătorul din Cormaia. Drumul pe jos printre colinele împădurite s-a făcut în reculegere şi rugăciune, fiind însoţit de cântările religioase ale studenţilor Seminarului Teologic "Sfântul Ioan Evanghelistul". În curtea bisericii din Cormaia, într-un frumos cadru natural, a fost celebrată Sfânta Liturghie arhierească.

imagine

La sărbătoare au participat în jur de 20 de preoţi – între care Mons. Augustin Partenie, preot mărturisitor al credinţei în perioada de clandestinitate – şi 500 de credincioşi, cei mai mulţi din parohii ale Protopopiatul Rodna: Telciu, Runcu-Salvei, Salva, Năsăud, Feldru, Feldru-Valea Secerului, Leşu, Maieru, Rodna, Şanţ şi Recele – Ilva Mare, dar şi din alte localităţi, precum Bistriţa, Dej, Gherla, Cluj-Napoca. Între pelerini s-au aflat surori din Congregaţia Maicii Domnului (CMD) şi Ordinul Sf. Vasile cel Mare, membri ai Reuniunilor Mariane, tineri din ASTRU – care au încheiat, prin acest pelerinaj, un campus cu tinerii şi copiii în parohia din Sângeorz-Băi -, precum şi reprezentanţi ai autorităţilor locale.

O notă de universalitate a fost adusă prin prezenţa pr. Boroş George din Spania, precum şi a unui grup romano-catolic venit de la Deva şi format din persoane din mai multe ţări. Acest grup a fost însoţit de pr. Guillaume, originar din Franţa, care activează la Napoli, în sudul Italiei. Sfânta Liturghie arhierească a fost celebrată în curtea bisericii, răspunsurile liturgice fiind date de corul parohiei din Sângeorz-Băi. În timpul Sfintei Împărtăşanii a cântat şi grupul de tineri din Sângeorz, pregătiţi şi asistaţi spiritual şi de surori CMD.

imagine

Pornind de la evanghelia duminicii – parabola tânărului bogat (Matei 19,16-26) -, PS Florentin a invitat "să ne amintim că viaţa noastră întreagă este un pelerinaj, un drum în credinţă pe parcursul căruia trebuie să ne întrebăm în fiecare zi, în fiecare clipă: ‘Ce să facem pentru a dobândi viaţa veşnică?’ Dar viaţa veşnică nu este lucrul mâinilor omului ci este harul lui Dumnezeu. Tânărul se întreabă ‘ce să fac eu?’ – ca şi cum Dumnezeu nu ar exista, dar Isus Cristos îi răspunde nu ce să facă, ce să lucreze, ci îi răspunde la o altă întrebare pe care trebuie să ne-o punem fiecare dintre noi: ‘cum să fie sufletul nostru?’ sau ‘care să fie atitudinea interioară spirituală pentru a putea dobândi viaţa veşnică?’, pentru că Dumnezeu nu ne cere ‘să facem’, El ne cere ‘să fim’! Motivaţia spirituală pentru a împlini poruncile trebuie să fie: ‘păzesc poruncile pentru că Dumnezeu există şi pentru că eu cred şi Îl iubesc’. Creştinul vieţuieşte pe acest pământ pentru a-L lăuda, a-L adora, a crede în Dumnezeu şi crezând să-şi dobândească mântuirea sufletului".

"Preasfinţite Părinte Episcop, v-am aşteptat cu drag să veniţi în mijlocul nostru şi să aduceţi cuvânt de învăţătură pentru sufletele noastre. Prin binecuvântarea dvs. am primit binecuvântarea Marelui Arhiereu, Domnul nostru Isus Cristos", şi-a început pr. Nicolae Jarda cuvântul de la finalul celebrării, în calitate de gazdă a evenimentului. Preotul protopop a mulţumit atât Ierarhului de Cluj-Gherla cât şi preoţilor şi tuturor participanţilor, asemănând pelerinajul unui curcubeu răsărit după o ploaie de vară: "aşa cum după ploaie soarele îşi trimite lumina în diferite culori, la fel pelerinajul aduce o ploaie de haruri prin care lumina lui Cristos, binecuvântarea Sa, prezenţa Sa, vine la noi în diferite moduri. Dumnezeu este prezent în cuvântul Său din Sfânta Scriptură, în cuvântul de învăţătură de la Sfânta Liturghie, în Euharistie, este prezent prin Episcop şi preoţii uniţi cu el în ascultare şi slujire. Biserica – ierarhie şi credincioşi – este semnul, sacramentul prezenţei lui Dumnezeu în lume."

imagine

"Aşa cum, odinioară, poporul evreu pelerin era condus ziua printr-un stâlp de nor, iar noaptea printr-un stâlp de foc, Dumnezeu este prezent în mijlocul poporului care se adună în numele Lui. Astăzi privirea lui Dumnezeu s-a îndreptat spre noi, astăzi am primit iubirea şi binecuvântarea lui Dumnezeu în suflete". Un moment inedit a fost când credincioşii din Sângeorz-Băi şi Cormaia au dăruit Preasfinţiei Sale Florentin, ca amintire, un clop cu pene de păun, ce reprezintă tradiţia populară din zona Năsăudului. Programul s-a încheiat printr-o agapă fraternă oferită de gazde tuturor pelerinilor veniţi la Cormaia în această frumoasă zi de comuniune frăţească şi întâlnire cu Dumnezeu.