Lansarea cărţii "Prilej sau ispită. Şcoală practică pentru a discerne şi a decide" a pr. iezuit Silvano Fausti

publicat la 15 septembrie 2014 în Ştiri

A fost lansată la Cluj-Napoca cartea preotului iezuit Silvano Fausti: "Prilej sau ispită. Şcoală practică pentru a discerne şi a decide", apărută recent la Editura Viaţa Creştină a Eparhiei de Cluj-Gherla. Volumul, mult aşteptat în traducere în limba română, îl are ca autor pe unul dintre cei mai cunoscuţi biblişti din Italia: "După ce şi-a încheiat studiile de filosofie şi teologie cu un doctorat despre fenomenologia limbajului pentru o hermeneutică teologică, la Universitatea din Münster, Silvano Fausti devine profesor de teologie la Milano. Însă, peste câţiva ani renunţă la activitatea universitară pentru a se dedica studiului şi slujirii Cuvântului lui Dumnezeu. Chiar dacă lucrează câteva luni pe an pe diferite continente, trăieşte de treizeci şi cinci de ani într-o casă rurală, la periferia oraşului Milano (Villapizzone), într-o comunitate de iezuiţi în care sunt inserate mai multe familii ce se ocupă de problematica marginalizării. Este autor a numeroase lucrări biblice şi teologice, destinate atât studiului aprofundat, cât şi publicului larg" – citim pe coperta finală a cărţii.

imagine

Evenimentul s-a desfăşurat duminică, 14 septembrie 2014, la Centru spiritual Manresa al Ordinului "Societatea lui Isus" (SJ), în prezenţa unui numeros public, laici, persoane consacrate şi preoţi. Autorul ar fi dorit să participe, dar, din motive de sănătate a fost reprezentat de pr. Aldo Genesio SJ, sosit din Italia. La invitaţia pr. Marius Taloş superior regional SJ, PS Florentin Crihălmeanu, Episcop eparhial de Cluj-Gherla a luat parte la momentul spiritual-cultural. O primă descriere a lucrării pr. Fausti, a făcut-o pr. Marius Taloş, care a şi colaborat la traducerea în limba română: "Este o carte care răspunde multor întrebări, pentru orice iubitor de bine şi de frumos, de Dumnezeu şi de viaţă spirituală; un manual practic ce ne învaţă să alegem, să discernem şi să decidem; să alegem binele şi să îl putem urma". Pr. Marius l-a numit pe autor "un maestru de viaţă spirituală".

În continuare, PS Florentin a vorbit despre pr. Silvano Fausti pe care l-a cunoscut personal, cu accentul pe simplitatea şi în acelaşi timp profunzimea sa spirituală, prezentând totodată însemnătatea acestei lucrări pentru viaţa spirituală a celui care o parcurge. Preasfinţia Sa a avut mai întâi un exemplar în limba italiană a cărţii "Occasione o tentazione", la Roma, în anul 2000, la trei ani după prima ediţie din cele patru apărute până în prezent. "Am citit cu multă bucurie, admirând claritatea cu care puncta probleme esenţiale ale vieţii spirituale, făcând şi subtile deosebiri şi oferind reguli clare de discernământ şi decizie, o problemă foarte actuală. Ca un bun călugăr iezuit cu experienţă misionară în diferite colţuri ale lumii, Silvano Fausti, în acest manual a urmat cartea Exerciţiilor Spirituale a fondatorului Ordinului Iezuit, Sf. Ignaţiu de Loyola. Arta pr. Silvano Fausti este aceea de a spune într-un stil relativ simplu aspecte complexe ale vieţii spirituale, a puncta într-un stil uşor umoristic şi chiar uneori ironic aspecte serioase şi grave, chiar pericole ale vieţii cotidiene. Cartea se caracterizează printr-un stil pedagogic ce, treptat, conduce cu abilitate sufletul cititorului spre un nou mod de viaţă conştient, responsabil şi liber, în deplinătatea iubirii creştine lăsată de Domnul spre mântuirea sufletelor." Preasfinţia Sa a utilizat această carte în îndrumarea spirituală "şi chiar în propria viaţă spirituală", de aceea, şi-a exprimat bucuria pentru că visul traducerii în limba română s-a concretizat, mulţumind pr. Marius Taloş, superior regional SJ, directorului Editurii "Viaţa Creştină", pr. Daniel Avram, şi tuturor celor ce au colaborat pentru traducerea şi editarea în bune condiţii a acestui volum.

imagine

Directorul Centrului Manresa, pr. Olivo Bosa, a depus în continuare o mărturie despre faptul că mesajul cărţii lui Silvano Fausti este viu – timp de nouă luni, în timp ce se lucra la traducerea volumului, pr. Olivo a făcut experienţa de a parcurge acest text printr-o meditaţie continuă săptămânală, alături de grupul de tineri "Bunavestire într-o mănăstire". "Prin aceşti tineri, textul a fost folosit ca şi rug de rugăciune, ei l-au transformat în viaţă, pentru că nu este un text de citit ci este un text de trăit." În acest context, pr. Olivo a invitat în mod special tinerii să reflecteze asupra Evangheliilor, să participe la programele de exerciţii spirituale organizate în cadrul Centrului iezuit Manresa.

A urmat momentul de împărtăşire al traducătorului, fr. Iosif Şandoru SJ, care a vorbit despre experienţa sa ca traducător, simplu cititor şi beneficiar al mesajului acestei cărţi. Fiind un text greu de tradus, cu jocuri de cuvinte specifice limbii italiene, a mulţumit persoanelor cu care s-a consultat şi care au corectat: pr. Marius Taloş, pr. Cristian Langa şi tânăra Adriana Gherasim. Din experienţa sa, a definit patru atuuri ale lucrării: în primul rând "este o carte despre concretul interior", apoi "este o carte care vorbeşte despre spiritul care locuieşte în cuvânt – această carte ne ajută să descoperim ce fel de spirite locuiesc în cuvintele noastre, sau ce fel de motivaţii stau în spatele faptelor noastre". O a treia calitate: "este o carte pentru cei care au de luat decizii fundamentale, existenţiale – această carte oferă un ghid pentru a face o opţiune fundamentală şi mai ales pentru a o duce la îndeplinire". În ultimul rând este o carte spirituală sub formă de culegere de exerciţii, de aceea, "nu este o carte numai de citit, este o carte de meditat, de reflectat şi de aplicat la propria viaţă".

imagine

În încheiere, PS Florentin a dorit să lectureze câteva rânduri scrise de Silvano Fausti despre acest volum: "citind acest text vei descoperi un nume nou, numele tău pe care nimeni în afară de tine nu îl poate cunoaşte. Este numele Însuşi al lui Dumnezeu cu care El te-a chemat întotdeauna şi te-a iubit în Fiul Său încă înainte ca tu să exişti, înainte încă de crearea lumii. La acest nume tu vei răspunde liber, realizând, prin alegerile tale plinătatea de viaţă şi de fericire la care Dumnezeu te-a destinat. Vei trăi din libertatea Sa de a iubi. Şi a iubi este frumos."

Dacă aceste scurte prezentări au stârnit interesul pentru o întâlnire personală cu un maestru spiritual prin această carte, ea poate fi procurată de la Librăria "Viaţa Creştină" (situată în cadrul Complexului Catedral din Piaţa Cipariu, Cluj-Napoca).

VS – DIRMM

imagine

1 comentariu

  1. Este o carte superba ce merita, ba chiar as zice indispensabila pentru orice crestin care vrea sa-si traiasca viata de credinta dupa vointa lui Dumnezeu, adica in mod autentic. Sa dea Domnul sa ajunga in mainile si in inimile tuturor crestinilor din Romania.

Exprimaţi-vă opinia

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *