Întâlnire inter-eparhială la Blaj pentru redactarea planului integrat de dezvoltare

Publicat pe: 22 septembrie 2014|Secțiunea: Ştiri|

În perioada 16-18 septembrie 2014, Arhieparhia de Alba Iulia şi Făgăraş a fost gazda primului modul în vederea redactării planului integrat de dezvoltare. Vor fi patru astfel de module, următoarele în octombrie, noiembrie, respectiv decembrie. Au participat comisii ale tuturor celor şase Eparhii, iar locul de desfăşurare a fost Curia Arhiepiscopiei Majore, la lucrări fiind prezent – în anumite momente – şi PS Claudiu Pop, Episcopul Curiei. Modulul a fost condus de dr. Willi Kawohl, în limba germană, care a felicitat Biserica Greco-Catolică pentru asumarea acestui proces, într-un fel un proces pilot, urmând să fie apoi implementat în alte Biserici Greco-Catolice, din Ucraina şi din alte ţări.

Întâlnirile inter-eparhiale începute la Blaj, şi care vor continua la mijlocul lunii viitoare la Oradea, apoi în alte sedii eparhiale, au fost precedate de cinci ateliere (workshop-uri) la nivel eparhial, conduse de acelaşi expert numit de Renovabis, Asociaţie germană care a dorit şi sprijină acest proces. În cele trei zile de întâlnire, cei aproximativ 25 de preoţi şi laici participanţi la întâlnire au aflat cum trebuie să arate concret planul integrat de dezvoltare, au făcut analize PEST şi SWOT, şi şi-au însuşit o parte din cunoştinţele tehnice necesare pentru a duce la îndeplinire misiunea încredinţată lor de Episcopi. La final au fost stabilite "temele" de făcut pentru următoarea întâlnire. Înainte de despărţire s-a făcut o fotografie în parcul din faţa Catedralei "Sf. Treime".

Participanţii au fost cu toţii de acord că întâlnirea a fost una deosebit de fructuoasă prin schimbul de experienţe pastorale din timpul lucrărilor, dar şi din pauze sau din momentele de masă. Cele şase Eparhii ale Bisericii Greco-Catolice din România au fiecare particularităţi specifice, dar s-a văzut că există o unitate nu doar în probleme şi provocări ci şi în soluţii şi oportunităţi. Împărtăşirea realităţilor a fost motiv de îmbogăţire pentru toţi cei prezenţi. Acum comisiile eparhiale pentru redactarea planului integrat s-au întors în Eparhii cu sarcina concretă de a continua munca, sub coordonarea Episcopului şi cu colaborarea tuturor persoanele competente, din cler, din viaţa consacrată şi din laicat.

Din Eparhia de Cluj-Gherla au participat economul Cristian Teglaş, pr. Marius Cerghizan şi Radu Capan.

imagine

imagine

imagine