Anunţ: Sfinţirea bisericii "Buna Vestire" din Bistriţa, spaţiu al trăirii credinţei greco-catolice

Publicat pe: 9 octombrie 2014|Secțiunea: Anunţuri|

Eparhia Greco-Catolică de Cluj-Gherla anunţă sfinţirea bisericii "Buna Vestire" din centrul municipiului Bistriţa. Evenimentul, aşteptat cu multă bucurie de credincioşii bistriţeni, este programat duminică, 12 octombrie, de la ora 10.00, la sediul din str. Gării nr. 13, mun. Bistriţa.

Doi Ierarhi greco-catolici, Preasfinţia Sa Florentin Crihălmeanu, Episcop de Cluj-Gherla împreună cu Preasfinţia Sa Alexandru Mesian, Episcop al Eparhiei de Lugoj, vor celebra ceremonia sfinţirii bisericii şi Sfânta Liturghie Arhierească. Alături de Episcopi, la masa Sf. Altar vor concelebra pr. Ioan Frişan, protopop de Bistriţa şi coordonator al lucrărilor de construcţie a bisericii, şi zeci de preoţi din întreaga Biserică Română Unită cu Roma, Greco-Catolică.

La eveniment vor participa, ca invitaţi speciali, Victor Ponta, primul ministru al României, Victor Opaschi, secretarul de stat pentru culte, senatorii şi deputaţii jud. Bistriţa-Năsăud, Ioan Ţintean, prefectul jud. Bistriţa-Năsăud, Ovidiu Teodor Creţu, primarul mun. Bistriţa, alte autorităţi locale şi centrale, reprezentanţii cultelor creştine din Bistriţa şi un mare număr de credincioşi.

Pentru sfinţirea lăcaşului de cult au fost primite, de la Ordinul Fraţilor Minori Conventuali (Franciscani) din Padova, Italia, Moaştele Sfântului Anton. Este un mare har, ca un fragment de os din corpul marelui Sfânt al întregii creştinătăţi, să fie primit şi să rămână de acum spre venerare în incinta bisericii "Buna Vestire" din Bistriţa, încă un motiv de bucurie şi recunoştinţă pentru această zi de sărbătoare!

imagine

Lucrările de construcţie a bisericii au început în 1994, cu aprobarea si binecuvântarea IPS Arhiepiscop George Guţiu, de vie amintire, mărturisitor al credinţei. Sfinţirea locului de biserică s-a făcut 25 martie 1994, în sărbătoarea Bunei Vestiri, sărbătoare după care a fost ales hramul noului locaş de cult.

În luna iunie, 1999, PS Florentin sfinţit capela de la parterul bisericii, în care s-a desfăşurat programul liturgic al parohiei greco-catolice "Buna Vestire". După încă 10 ani, în 20 decembrie 2009, s-a intrat în biserica nou construită dar încă nefinalizată, tot prin binecuvântarea PS Florentin, şi s-a creat aici un adevărat spaţiu al credinţei greco-catolice, prin celebrările zilnice ale Sfintei Liturghii şi prin numeroasele activităţi pastorale şi culturale organizate pentru credincioşii bistriţeni. Construcţia a fost realizată cu sprijinul unor Asociaţii Internaţionale, Conferinţe Episcopale, al Primăriei mun. Bistriţa, Consiliului Judeţean, Secretariatului de Stat pentru Culte, al credincioşilor şi a numeroase firme din Bistriţa.

"Cu ocazia mult aşteptată a sfinţirii bisericii noastre, dorim să mulţumim, în primul rând Bunului Dumnezeu, că a fost cu noi în fiecare clipă pe drumul împlinirii visului preoţilor şi credincioşilor bistriţeni de a avea un sfânt locaş de închinare, în care să poată continua viaţa de credinţă a înaintaşilor, după exemplul Episcopilor şi preoţilor martiri şi mărturisitori ai credinţei în închisorile comuniste. Doresc să menţionez că data de 12 octombrie, sărbătoarea sfinţirii solemne a noii noastre biserici, semnifică 20 de ani de rugăciune, muncă şi jerfă, ce s-au împlinit de la primele săpături făcute pentru fundaţia lăcaşului de cult, în 12 octombrie 1994."

"Mulţumim totodată, tuturor binefăcătorilor, care nu au ezitat să ăşi ofere ajutorul pentru a-i înălţa lui Dumnezeu o frumoasă casă şi a dărui sufletelor creştine un loc de întâlnire cu Mântuitorul nostru Isus Hristos. Ne bucurăm pentru această zi ce va rămâne în memoria şi istoria Eparhiei şi a urbei noastre," a transmis pr. Ioan Frişan, protopopul greco-catolic de Bistriţa.

Biroul de presă
al Episcopiei de Cluj-Gherla

Contact: pr. Ioan Frişan, protopop de Bistriţa, tel. 0740.057.133