A XI-a ediţie a Întâlnirii Eparhiale a Tineretului în Eparhia de Cluj-Gherla

publicat la 17 octombrie 2014 în Ştiri

În data de 11 octombrie 2014, parohia Sf. Nicolae, din Floreşti, din protopopiatul Cluj II, a găzduit cea de-a XI-a ediţie a Întâlnirii Eparhiale a Tineretului din Eparhia de Cluj-Gherla, organizată de Departamentul pentru Tineret al Episcopiei de Cluj-Gherla în parteneriat cu Asociaţia Tineretului Român-Unit ASTRU Cluj. La această întâlnire au luat parte tineri din întreaga Eparhie, în număr de 185 participanţi, însoţiţi de preoţi şi persoane consacrate, şi 25 de animatori. Animatorii au ajuns de dimineaţă şi au primit participanţii într-o atmosferă destinsă şi plăcută. Înainte de programul propriu-zis, tinerii au avut posibilitatea să se spovedească şi să repete cântecele pentru momentul cuminecării. Sfânta Liturghie a început la ora 11, oficiată de PS Florentin Crihălmeanu, în cadrul căreia a avut loc şi sfinţirea unui nou diacon al Eparhiei noastre.

imagine

Prânzul s-a luat din pacheţelele proprii, iar la ora 14 ne-am reunit cu toţii pentru momentul catehezei ţinute de pr. Călin Bot, rectorul Seminarului Teologic Eparhial "Sf. Ioan Evanghelistul". Cateheza a plecat de la tema anului, "Fericiţi cei săraci cu Spiritul, căci aceia vor vedea pe Dumnezeu" (Matei 5,3). Părintele a subliniat frumuseţea şi perfecţiunea creaţiei lui Dumnezeu, insistând pe faptul că toate acestea au fost create pentru om, cu scopul de a-l face fericit. În acelaşi timp a căutat să facă diferenţa dintre veselie, euforie, fericire şi beatitudine, subliniind că de fapt expresia cea mai potrivită pentru a desemna fericirea dată de Dumnezeu este beatitudinea, care exprimă acea stare de satisfacţie interioară, de bucurie şi de pace în Domnul. Părintele a mai subliniat faptul că a fi "sărac cu spiritul" nu înseamnă a fi lipsit de inteligenţă sau mai redus intelectual (după expresia din popor), ci a avea mereu nevoie de Dumnezeu, mereu însetat de acţiunea Lui în viaţa ta. A mai insistat şi pe ceea ce înseamnă "Împărăţia Cerurilor", plecând de la explicaţia ei din Sfânta Scriptură.

După cateheză, tinerii au fost împărţiţi pe grupuri, împărtăşind experienţele proprii şi răspunzând la întrebările lăsate de pr. Călin Bot: "Vi s-a întâmplat vreodată ca întâlnirea cu o idee din Sfânta Scriptură să fie pentru voi o lumină şi să vă schimbe opinia, convingerea cu privire la ceva anume? Definiţi ce este fericirea pentru voi. Care este diferenţa dintre veselie, euforie, fericire, beatitudine? Ce înţelegeţi prin expresia biblică ‘Împărăţia cerurilor’?" În continuarea programului au avut loc atelierele ţinute de tineri din ASTRU Cluj. Aceste ateliere au avut următoarele teme:

imagine

1. Nu sta de-o parte! Participă! Implică-te! Dăruieşte! (Raluca Fernea)
În cadrul atelierul tinerii au încercat să descopere împreună de ce este important să se facă voluntariat precum şi care sunt beneficiile pe care tinerii le au la nivel personal.

2. Atelier de (auto)investigare a comportamentului altruist (Raluca Szekely-Copîndean)
Ce este comportamentul altruist şi cum se manifestă? Ce rol au emoţiile noastre în comportamentul altruist? Cum devenim altruişti? – câteva întrebări cărora le-au găsit împreună răspunsul.

3. Părerea ta contează! (Mihai Floran)
Papa Francisc ne spune că "Viitorul cere astăzi opera de a reabilita politica, una din formele cele mai înalte ale carităţii". Părerea noastră chiar contează? Cum ne pregătim pentru un vot responsabil?

4. Comunicarea şi relaţiile adolescenţi-părinţi (Mihai Moruţan)
"Dumnezeu ne-a dat două urechi şi o singură gură ca să ascultăm mai mult decât vorbim" (Zeno, filozof grec). Împreună au încercat să descopere care sunt secretele unei comunicări eficiente cu părinţi şi cum pot cultiva o relaţie cu ei bazată pe încredere deplină.

5. Să aveţi curajul adevăratei fericiri! – Papa Francisc (Daniel Iştoan)
Ce este adevărata fericire? De ce să spunem NU culturii provizoriului, a superficialităţii şi a rebutului? De ce trebuie să ne asumăm responsabilităţi? – câteva întrebări la care au încercat să găsească un răspuns împreună cu Papa Francisc.

6. Puterea rugăciunii (Mihaela Sopon)
De cele mai multe ori folosim rugăciunea pentru a cere, a cere şi din nou a cere şi uităm de esenţa, importanţa şi puterea ei. Împreună au încercat să descopere ce se întâmplă cu viaţa lor atunci când rugăciunea lipseşte şi cum prezenţa ei poate da o întorsătură radicală vieţii lor.

7. Primul ajutor (Crina Diugan)
Viaţa unei persoane accidentate depinde, într-o mare măsură, de momentul acordării primului ajutor şi de priceperea celui care intervine primul la locul accidentului. Au aflat care sunt paşii care trebuie urmaţi în a acorda primul ajutor.

8. Atelier de creaţie (Mihaela Simionaş)
În cadrul atelierului au modelat hârtia prin tehnica quilling şi au dat frâu liber creativităţii pentru a crea cercei.

9. Atelier de creaţie (Renata Taloş)
În cadrul atelierului au învăţat să confecţioneze rozarii.

10. La o discuţie cu noi înşine (Natalia Ermicioi)
Imaginea noastră în faţa celorlalţi este reprezentată de "brandul" personal. Cum ne văd oamenii şi ce părere au aceştia despre noi? În cadrul atelierului, au învăţat cât este de importantă cunoaşterea de sine şi cum pot să-şi cultive "brandul" personal.

În încheierea întâlnirii a fost lansată sigla INTC Cluj 2015, iar Crucea tineretului a fost predată din protopopiatul Cluj II către reprezentanţi ai protopopiatului Cluj I, pentru a găzdui Întâlnirea Eparhială a Tineretului de anul viitor.

via Cluj.ASTRU.ro

imagine

Exprimaţi-vă opinia

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *