Sesiunea ordinară de toamnă a Sinodului Episcopilor BRU

Publicat pe: 29 octombrie 2014|Secțiunea: Ştiri|

În perioada 27-29 octombrie 2014, s-a desfăşurat la Blaj, sediul Arhiepiscopului Major, sesiunea ordinară de toamnă a Sinodului Episcopilor Bisericii Române Unite cu Roma, Greco-Catolică. La lucrările sinodale, desfăşurate sub preşedinţia Preafericitului Cardinal Lucian, Arhiepiscop Major, au participat toţi Episcopii Greco-Catolici din România şi din afara ţării.

Printre temele dezbătute de Părinţii sinodali, amintim: chestiuni canonice şi administrative, situaţia comunităţilor din diaspora, stadiul procesului de beatificare al Episcopilor greco-catolici morţi în faimă de martiri sub regimul comunist, Anul dedicat vieţii consacrate, prezentarea recentei Adunări Generale Extraordinare a Sinodului Episcopilor desfăşurate la Roma în perioada 5-19 octombrie 2014 cu tema "Provocările pastorale cu privire la familie în contextul evanghelizării", precum şi aspecte ecumenice şi pastorale. A fost aprobat de către Sinod Regulamentul de organizare şi de funcţionare al Facultăţii de Teologie Greco-Catolică din Universitatea Babeş-Bolyai, Cluj-Napoca.

Referitor la alegerile prezidenţiale programate pentru luna noiembrie a anului în curs, Sinodul Episcopilor îi îndeamnă pe toţi credincioşii, dar şi pe toţi oamenii de bunăvoinţă, să îşi exercite dreptul la vot şi să îi voteze pe acei candidaţi care promovează valorile Evangheliei, ale demnităţii umane, care sprijină familia şi respectă viaţa, care promovează binele comun şi dreptatea bazată pe adevăr şi solidaritatea cu cei lipsiţi, care promovează pacea, valorile eticii creştine şi Creaţia lui Dumnezeu.

În după-masa zilei de marţi 28 octombrie 2014, Episcopii sinodali au participat în Catedrala Arhiepiscopală "Sfânta Treime" din Blaj la celebrarea unui Parastas cu ocazia comemorării a 66 de ani de la arestarea Episcopilor greco-catolici martiri şi mărturisitori, iar în continuare la inaugurarea Muzeului Arhiepiscopiei Majore a Bisericii Române Unite cu Roma, Greco-Catolică. Următoarea sesiune sinodală ordinară va avea loc în intervalul 18-20 mai 2015 la Blaj, sediul Arhiepiscopului Major.

Sinodul Episcopilor îi reuneşte pe toţi Episcopii Greco-Catolici din România şi din afara graniţelor ţării, reunindu-se în sesiune ordinară de două ori pe an, primăvara şi toamna.

Notar
pr. Cristian Crişan

imagine