PS Florentin participant la sărbătoarea ecumenismului în Biserica Catolică

publicat la 20 noiembrie 2014 în Ştiri

PS Florentin Crihălmeanu, Episcop greco-catolic de Cluj-Gherla, participă, în calitate de membru al Consiliului Pontifical pentru Unitatea Creştinilor, la Sesiunea Plenară CPUC ce se desfăşoară la Roma, între 18-21 noiembrie 2014, având tema: "Ţelul ecumenismului: principii, oportunităţi şi provocări la cincizeci de ani de la Unitatis redintegratio". În deschiderea evenimentului, membrii CPUC – Cardinali, Episcopi, preoţi din întreaga lume, precum şi câţiva laici -, au participat, marţi, 18 noiembrie, la o Sfântă Liturghie celebrată la mormântul Sfântului Petru, în cripta Bazilicii San Pietro, a transmis Ierarhul de Cluj-Gherla.

După un salut şi cuvânt inaugural rostit de Eminenţa Sa, Cardinalul Kurt Koch, preşedintele CPUC, au urmat primele sesiuni de lucru în cadrul cărora s-a discutat despre evoluţia ecumenismului din ultimii 50 de ani, cu dorinţa de a se găsi o nouă cale spre viitor, astfel încât să se împlinească cuvântului lui Cristos: "Ca toţi să fie una" (Ioan 17,21). Rapoartele diferitelor comisii ale Dicasterului Roman şi discuţiile din cadrul lucrărilor sunt ancorate în realităţile lumii contemporane marcată de frământări de natură politică, etnică, economică, de conflicte religioase, dar punându-se totul în lumina documentului Unitatis redintegratio, care, încă de la primul său articol, enunţă convingerea de credinţă fundamentală conform căreia "Biserica a fost întemeiată una şi unică" de către Mântuitorul nostru Isus Cristos.

Unul dintre momentele de referinţă ale Sesiunii Plenare a CPUC va fi în după-amiaza de joi, 20 noiembrie, când este prevăzută o audienţă la Papa Francisc, la reşedinţa sa, Domus "Sanctae Marthae" din Vatican, locul de unde predicile Papei de la celebrările matinale ajung aproape zilnic, pe toate meridianele, la milioane de oameni. Din acest adevărat centru de comuniune în Cristos, Papa va adresa, nu doar participanţilor la Plenara CPUC, ci şi lumii întregi, un nou îndemn la unitate şi pace. Lucrările sesiunii plenare a Consiliului Pontifical vor fi încheiate prin participarea membrilor la Actul academic cu ocazia împlinirii, la 21 noiembrie, a 50 de ani de la promulgarea decretului despre ecumenism al Conciliului Vatican II Unitatis redintegratio.

Despre acest eveniment, pr. Adrian Dancă, de la Radio Vatican, a menţionat: "Decretul conciliar despre ecumenism a marcat un mare salt calitativ în raporturile dintre Biserica Catolică şi celelalte Biserici şi Comunităţi ecleziale. Acelaşi document reprezintă, pentru Biserica Catolică, un punct de referinţă de neînlocuit pentru angajarea acesteia în dialogul ecumenic". Pentru a marca această aniversare, Consiliul Pontifical pentru Unitatea Creştinilor a organizat două evenimente, care au loc joi, 20, şi vineri, 21 noiembrie.

Joi, 20 noiembrie, la ora 18, în Bazilica San Paolo fuori le mura, va avea loc celebrarea Vesperelor, deschisă tuturor, cu participarea membrilor şi consultanţilor Consiliului Pontifical şi a reprezentanţilor Bisericilor şi Comunităţilor ecleziale prezente la Roma. Participanţii vor aduce mulţumire lui Dumnezeu pentru roadele care s-au cules până acum pe drumul ecumenic străbătut în aceste cinci decenii şi vor invoca binecuvântarea Domnului pentru drumul care rămâne de parcurs.

Vineri, 21 noiembrie, la 9.15, în Aula Magna a Universităţii Pontificale Gregoriana din Roma, va avea loc un act aniversar public, în care păstori şi teologi din Biserica Catolică şi celelalte Biserici şi Comunităţi ecleziale vor prezenta o reflecţie din propria perspectivă comunitară despre decretul conciliar Unitatis redintegratio, vor evidenţia provocările actuale pentru dialogul ecumenic şi cele pe care le poate aduce viitorul. Vor interveni, printre alţii, Cardinalul Kurt Koch, preşedintele Consiliului Pontifical pentru Unitatea Creştinilor, Episcopul Irinej de Bačka (Patriarhatul Serbiei) şi prof. Timothy George (Alianţa Baptistă Mondială).

imagine

imagine

imagine

Exprimaţi-vă opinia

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *