Noapte de rugăciune pentru pace, în spirit marian, la Cluj-Napoca
Peste 600 de credincioşi din întreaga ţară care practică o devoţiune deosebită către Preasfânta Fecioară Maria s-au reunit vineri, 23 ianuarie 2015, la Catedrala Schimbarea la Faţă din Cluj-Napoca, pentru o noapte de rugăciune la intenţia păcii şi a unităţii. Programul se înscrie în şirul nopţilor de priveghere în spirit marian ce se desfăşoară periodic în Biserica Română Unită cu Roma, Greco-Catolică, de peste 15 ani, în diferite oraşe şi biserici, care reunesc mereu sute de persoane dedicate rugăciunii. Prin intermediul Postului Radio Maria, care a transmis în direct întreg programul, comuniunea s-a extins la toţi cei ce au participat de acasă la aceste momente.
Noaptea de veghe de la Cluj s-a înscris totodată în programul Săptămânii de Rugăciune pentru Unitatea Creştinilor, răspunzând invitaţiei Sfântului Părinte Francisc la rugăciune intensă pentru pace, datorită existenţei marilor focare de război din lume. Din Eparhia de Cluj-Gherla au participat numeroşi preoţi, persoane consacrate, Grupul de rugăciune "Triumful Inimii Neprihănite" din Cluj-Napoca, elevi ai Liceului Greco-Catolic "Inochentie Micu", studenţi ai Seminarului Teologic al Eparhiei de Cluj-Gherla, asociaţii şi grupuri de rugăciune. Oficiile celebrate în acest timp, de peste 12 ore, petrecut în Catedrală, au fost propuse de pr. vicar Anton Crişan, rector al catedralei.
Programul a început la ora 18, cu Sfânta Liturghie celebrată de PS Florentin Crihălmeanu, Episcop de Cluj-Gherla. Salutând prezenţa oaspeţilor din alte Eparhii şi Dieceze, Ierarhul de Cluj-Gherla le-a vorbit credincioşilor despre darul Păcii lui Dumnezeu. Cristos spune: "Pace vă las vouă, pacea Mea o dau vouă, nu precum o dă lumea vă dau Eu" (Ioan 14,27). Astfel, "Pacea lui Isus, odată primită, devine izvor de pace, o legătură constantă cu Dumnezeu şi cu aproapele. Pacea este de fapt a treia persoană divină, Spiritul Sfânt. Aşa cum mântuirea nu poate avea un chip, o formă, ci trebuie trăită, experimentată, în mod asemănător harul Spiritului Sfânt trebuie primit în suflet."
"Pacea trebuie să pătrundă în suflet pentru a o putea oferi. Dumnezeu nu ne cere să mergem în Ucraina, sau în Irak, Israel, sau în alte zone îndepărtate ale lumii şi să domolim noi focarele de război, însă ne cere să începem prin a fi, în sufletul nostru, în pace cu Dumnezeu. Al doilea pas: să facem pace cu noi înşine, să ne acceptăm aşa cum suntem, cu limitele noastre, dar să nu acceptăm ca păcatul să convieţuiască în sufletul nostru! Al treilea pas – să facem pace lângă noi, cu fraţii, soţul, soţia, vecinii."
"Al patrulea pas, dar nu cel din urmă, este ceea ce facem în această seară: să ştim că putem ajuta pacea în lume prin rugăciunea noastră constantă şi cu cât suntem mai mulţi în comuniune, fiindcă El a promis că acolo unde doi sau trei sunt uniţi în Numele Său pentru a cere ceva, Tatăl le va da lor. Ne rugăm pentru ca dialogul şi buna înţelegere să primeze asupra limbajului armelor, al morţii, căci omul este valoarea supremă menită să-şi împlinească misiunea de viaţă. Dumnezeu este viaţă, este Calea în Adevăr spre Viaţă, Izvorul Vieţii. Negarea lui Dumnezeu înseamnă negarea vieţii, ucidere. Ne rugăm şi pentru dezarmare, pentru ca acele sume imense ce sunt risipite pentru un armament sofisticat să fie dirijate spre caritate".
În acest timp care a făcut din Catedrala clujeană un Tabor luminos, pr. vicar Anton a făcut o cateheză despre rugăciune, pornind de la întrebarea "Ce înseamnă a-l adora pe Dumnezeu, pe Isus Cristos, care se ascunde în acea bucată de pâine?" Un răspuns a fost cel dat de Papa emerit Benedict al XVI-lea, care, la Întâlnirea tinerilor de la Köln, din 2005, a explicat într-un mod simplu că înţelesul cuvântului "adoraţie", rostit în limba greacă prin termenul proskýnesis (προσκύνησις), înseamnă "prosternare, închinare, reverenţă în faţa Dumnezeului infinit". Semnificaţia este întregită de înţelesul termenului în limba latină, adoratio, care înseamnă "sărut pe gură, îmbrăţişare şi, în fond, iubire".
Aşadar, "prosternarea noastră înseamnă prea puţin fără iubire, pentru că Dumnezeu este iubire. Când îl vom adora pe Isus, în primul rând vă invit să vă lăsaţi priviţi de Isus, cu acea privire cu care a fost privit tânărul bogat din Evanghelie care a plecat trist, sau Apostolul Petru în momentul în care l-a trădat pe Isus". Adoraţia trebuie făcută cu conştiinţa că suntem păcătoşi, dar "Dumnezeu ne iubeşte aşa cum suntem dacă ne căim pentru păcatele noastre". Adorându-l cu adevărat pe Isus, putem contempla şi primi în suflete darul milostivirii divine, cea mai minunată expresie a iubirii lui Dumnezeu.
Pr. Anton a explicat şi importanţa Rugăciunii Rozariului, care, "aşa cum afirma Papa Ioan Paul al II-lea în Scrisoarea Apostolică Rosarium Virginis Mariae, este o rugăciune cristologică, pentru că, rugându-ne Sfântul Rozariu, împreună cu Preasfânta Fecioară Maria privim misterele vieţii lui Isus Cristos, care devin, în timpul rugăciunii, hrană pentru sufletele noastre. Este o rugăciune centrată pe Cristos, dar făcută împreună cu Preasfânta Fecioară Maria, prezentă în inima fiecăruia dintre noi", a explicat pr. Anton.
Seara a continuat cu Rugăciunea Rozariului, Adoraţie Euharistică, Calea Crucii, devoţiuni mariane, urmând ca, la miezul nopţii, pr. Marcelin Rotaru, îndrumător spiritual la Seminarul Teologic din Cluj, să celebreze Sfânta Liturghie în rit latin. După o scurtă pauză de masă, s-a făcut o oră de rugăciune din Cartea Psalmilor şi alte devoţiuni încheiate cu Paraclisul Maicii Domnului. La ora 6, sâmbătă, 24 ianuarie, noaptea de priveghere a fost încheiată prin Sfânta Liturghie celebrată de pr. rector Călin Bot, cu răspunsurile liturgice date de studenţii Seminarului Eparhial "Sf. Ioan Evanghelistul". Mulţumim Bunului Dumnezeu care a permis această priveghere pentru pace în Catedrala greco-catolică din Cluj-Napoca.