Mijlocul campaniei "40 de zile pentru viaţă" la Cluj-Napoca
Evenimentul care marchează punctul de mijloc al campaniei "40 de zile pentru viaţă" a avut loc în seara zilei de 9 martie 2015, la Casa de Cultură a Studenţilor din Cluj-Napoca. Primele douăzeci de zile ale campaniei internaţionale care luptă pentru viaţă au fost rezumate prin mărturiile liderilor religioşi, ale voluntarilor şi ale organizatorilor. Scopul evenimentului a fost centrat pe împărtăşirea experienţelor pe care voluntarii le-au trăit în orele de veghe paşnică din stradă. Printre oaspeţi s-au numărat lideri religioşi, persoane consacrate şi voluntari aparţinând diferitelor confesiuni şi biserici clujene.
Programul a fost împărţit între mărturii, proiectări ale unor materiale vizuale, dar şi un timp de socializare, în care voluntarii au avut ocazia să se cunoască între ei mai bine. Mărturiile au subliniat ideea de unitate şi importanţa luptei pentru viaţă. Pr. Stelian Tofană, de la Facultatea de Teologie Ortodoxă din Cluj, şi-a încheiat discursul cu gândul frumos că indiferent câte lucruri ar lipsi dintr-o casă, nu există o lipsă mai mare ca zâmbetul unui copil: "Dacă ar şti toată lumea ce înseamnă un zâmbet de copil!" Cristian Borz, reprezentant al comunităţii penticostale, a transmis mesajul că mişcarea pro-life face ca toate Bisericile să fie una şi că atunci când oamenii stau în stradă, rugându-se pentru ca semenii lor să fie iertaţi, mântuiţi, salvaţi, Dumnezeu spune: "Aceştia sunt copiii Mei preaiubiţi, în care îmi găsesc plăcerea."
Alexandrina, voluntar al campaniei "40 de zile pentru viaţă", a vorbit despre faptul că pasivitatea duce la degradare şi că a venit momentul ca oamenii să treacă peste barierele de mentalitate şi să îl mărturisească pe Cristos, care este Viu şi Suveran. Octavian, un tânăr nevăzător, a relatat experienţa trăită de el în stradă: "Nu am putut să fiu indiferent […] Cu multă iubire şi bucurie particip aproape în fiecare zi, şi în zilele în care nu am participat, chiar mi-a părut foarte rău că nu am făcut acest lucru. Îmi place foarte mult ceea ce fac şi chiar mă simt împlinit că fac un lucru bun şi util."
O altă mărturie îi aparţine lui Bogdan Petrovici, care s-a referit la persecuţia creştinilor din Siria, explicând faptul că, în ţara noastră, oamenii sunt liberi să îşi exprime credinţa fără a le face cineva vreun rău. Pr. Călin Bot, rectorul Seminarului greco-catolic "Sf. Ioan Evanghelistul", a încheiat evenimentul cu o rugăciune şi cu pasajul din Evanghelie în care Mântuitorul spune: "Oricine primeşte un astfel de copil, în numele Meu, pe Mine mă primeşte" (Marcu 9,37). Bazată pe asemenea mărturii, această întâlnire a fost cea de-a treia din cadrul campaniei pentru viaţă. Ea a fost precedată de un eveniment anterior campaniei – menit să o anunţe – şi de un al doilea, care a însemnat lansarea efectivă a acţiunii. Ultimul eveniment urmează să aibă loc la finalizarea sa, în data de 29 martie.
Prima jumătate a mişcării internaţionale pentru viaţă care se desfăşoară în această perioadă în 18 ţări, în mod simultan, a avut ca rezultat prezenţa fizică în stradă a peste 300 de voluntari. Pe lângă implicarea în cadrul programului de veghe, mulţi creştini susţin campania prin post şi rugăciune: comunităţi din întreaga ţară, dar şi de pe meleaguri străine – Franţa, Austria, Italia, Statele Unite ale Americii. Discuţii pe tema vieţii şi a avortului, reacţii pozitive şi negative, tratarea subiectului în presă sunt unele dintre interacţiunile prilejuite de aceste prime douăzeci de zile. Punctul culminant al acestei mobilizări colective este Marşul pentru Viaţă, care va avea loc în data de 21 martie, în Piaţa Unirii din Cluj-Napoca, începând cu ora 11. (Organizatorii campaniei "40 de zile pentru viaţă")