Marşul pentru Viaţă prin Cluj-Napoca

publicat la 21 martie 2015 în Ştiri

Mii de oameni au dat mărturie că viaţa este darul lui Dumnezeu şi trebuie apărată

Marşul pentru Viaţă a reunit la Cluj-Napoca sub razele soarelui de primăvară, sâmbătă, 21 martie 2015, peste două mii de participanţi, semn de bucurie şi speranţă că viaţa este preţuită şi apărată. A fost o acţiune care s-a desfăşurat simultan în peste 70 de oraşe din România, organizată de asociaţii ale societăţii civile ce compun mişcarea pentru viaţă, în colaborare cu instituţii şi comunităţi religioase.

Credincioşi greco-catolici, persoane consacrate, membrii ai diferitelor Asociaţii ale Eparhiei de Cluj-Gherla, au participat mai întâi la Sfânta Liturghie celebrată de Episcopul eparhial PS Florentin Crihălmeanu împreună cu 10 preoţi, la Catedrala "Schimbarea la Faţă" din Cluj-Napoca. În cadrul celebrării liturgice, Preasfinţia Sa a spus: "Viaţa este sacră pentru că izvorul ei este sacru. Iar unicul izvor al vieţii este Dumnezeu. Ne aflăm la această Sfântă Jertfă Liturgică pentru a-i mulţumi lui Dumnezeu pentru viaţă, pentru a oferi glasurile noastre acelora care nu au puterea să strige, care sunt fără apărare până astăzi."

"Să ne amintim că viaţa este sfântă de la începutul ei pe cale naturală, până la sfârşitul ei pe cale naturală. Este legea în care Acela care ne-a dat viaţa şi ne-a chemat la viaţă, ne-a invitat să o trăim în continuare. Este o lege pe care nu am creat-o noi, nici Biserica, ne depăşeşte pe fiecare dintre noi, este misterul vieţii. De aceea, să fim cu respect în faţa misterului vieţii şi să rămânem în continuare în apărarea vieţii, privind cu aceeaşi veneraţie spre Cel care este Izvorul vieţii."

imagine

După Sfânta Liturghie, a urmat întâlnirea din Piaţa Unirii, unde se aflau adunaţi oameni de diferite etnii, confesiuni, uniţi de aceeaşi credinţă, că familia tradiţională şi viaţa umană trebuie apărate şi numărul mare de avorturi să fie stopate, pentru că "aproximativ 400 de copilaşi sunt avortaţi zilnic în România, dintre care 16 doar în oraşul nostru, Cluj-Napoca", au specificat organizatorii manifestării. Aici, mai întâi cei doi Ierarhi clujeni, ortodox şi greco-catolic, s-au adresat mulţimilor. IPS Andrei Andreicuţ, Mitropolit ortodox al Clujului, Albei, Crişanei şi Maramureşului, a reamintit scopul marşului, cel de a binecuvânta viaţa, afirmând cu tărie: "Hristos este Viaţa, El a spus «Eu sunt Calea, Adevărul şi Viaţa». De aceea, Dumnezeul nostru este Dumnezeul vieţii, nu al morţii. […] Noi binecuvântăm viaţa, pentru că Domnul nostru Isus Hristos ne învaţă să ocrotim viaţa. Şi literatura laică, gândindu-se la gingăşia unei fiinţe umane care vine pe lume, foloseşte metafore extraordinare. Vă dau doar una: «născut dintr-un crâmpei de soare şi o fărâmă de pământ, firul curat, gingaş şi sfânt îmboboceşte şi dă-n floare». Şi atunci, cine suntem noi să omorâm bobocul, să nu mai poată înflori?"

imagine

PS Florentin a afirmat şi de această dată originea sacră a vieţii: "Să-i mulţumim lui Dumnezeu pentru acest soare frumos, soarele este viaţă. De ce ne bucurăm primăvara când privim pomii înfloriţi? Oare noi punem florile în aceşti pomi, noi facem iarba să înverzească? Nicidecum! Există o forţă care este mai presus de noi şi de acolo am primit viaţa. Adam a primit în nările sale suflare de viaţă. Viaţa vine de la Dumnezeu, este sfântă. Suntem aici ca să dăm glas pentru viaţă, să dăm glas pentru toţi aceia care sunt ucişi pe nedrept şi în mod particular pentru cei care nu au posibilitatea să se apere fiindcă că nu au voce. Am venit aici să alegem viaţa, să triumfe viaţa!"

Au urmat şi alte alocuţiuni, susţinute de medicul David Ille, directorul executiv al Clinicii Pro Vita, de reprezentanţi ai Bisericii Reformate, Baptiste, Penticostale, precum un cuvânt plin de entuziasm şi putere de viaţă, al Pastorului Robert Colquhoun, coordonatorul internaţional al Campaniei "40 de zile pentru viaţă", care este în desfăşurare şi la Cluj. În continuare, mulţimea a pornit în amplul marş în apărarea vieţii, pe traseul: Piaţa Unirii – B-dul Eroilor – Piaţa Avram Iancu – Calea Dorobanţilor – str. Piteşti – B-dul 21 Decembrie şi înapoi în Piaţa Unirii. Manifestanţii, între care multe familii cu câte 3-4 copilaşi, aveau asupra lor pancarte cu mesaje precum: "Viaţa are prioritate", "Viaţa este importantă", "Viaţa începe în momentul concepţiei", "Regret că nu am devenit părinte", "Lăsaţi copiii să trăiască", "Spune «da» vieţii", "Preţuieşte viaţa", "Un copil e o bucurie", "«Da» vieţii, «nu» avortului", "Fiecare viaţă este un dar de la Dumnezeu".

Marşul pentru Viaţă pe B-dul Eroilor, Cluj-Napoca

S-a trecut şi pe lângă Clinica de Ginecologie «Dominic Stanca», unde continuă Campania "40 de zile pentru viaţă" (până în 29 martie 2015), prin veghe şi rugăciune, zilnic, între 07.00-19.00. La final, pe scena amenajată în Piaţa Unirii, bucuria copilăriei a fost împărtăşită de corurile de copii "Continental Kids" şi "Allegria". În aceeaşi zi însorită, preoţi, persoane consacrate şi credincioşi greco-catolici, au participat la un Marş pentru Viaţă şi la Gherla, la orele prânzului, manifestând paşnic între biserica protopopială din localitate şi Mănăstirea "Buna Vestire", unde s-a făcut o oră de adoraţie euharistică, rugăciune pentru salvarea copiilor nenăscuţi.

Viorica Sabo, redactor

imagine

imagine

Exprimaţi-vă opinia

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *