A 30-a ediţie a Zilei Mondiale a Tineretului a fost celebrată la nivel local în Eparhia de Cluj-Gherla

publicat la 2 aprilie 2015 în Ştiri

28 martie 2015 este ziua ce a marcat celebrarea celei de-a 30-a Zile Mondiale a Tineretului în Eparhia Greco-Catolică de Cluj-Gherla. Tineri din diferite parohii clujene, dar şi din asociaţii şi grupuri de rugăciune din Cluj-Napoca, au participat la această celebrare organizată de Departamentul pentru Tineret din cadrul Episcopiei Române Unite cu Roma, Greco-Catolică, de Cluj-Gherla, în colaborare cu ASTRU Cluj. După multe rugăciuni aduse Tatălui Ceresc pentru a devia norii de ploaie prevăzuţi în zona Clujului şi în împrejurimi, răspunsul nu a întârziat să vină, participanţii putând astfel să se bucure din plin de ziua aceasta.

La ora opt dimineaţa, participanţii au pornit cu autocarul spre parohia Gilău, unde pr. Daniel Tintelecan, administrator parohial în parohia Sf. Apostol Andrei, a găzduit grupul pentru celebrarea Sfintei Liturghii. PS Florentin Crihălmeanu a celebrat Liturghia împreună cu asistenţii spirituali ai grupurilor prezente, vorbind tinerilor despre fericire şi despre curajul de a o căuta şi a o păstra. Tinerii de la Liceul Greco-Catolic "Inochentie Micu" din Cluj-Napoca, conduşi de sora Lucia OSBM, au animat Sfânta Liturghie prin cântări. La finalul Sfintei Liturghii, pr. Radu Tălpălariu, consilier eparhial cu probleme de tineret din Eparhia de Cluj-Gherla, a ţinut o cateheză în care a invitat şi tinerii să ia cuvântul, oferindu-le microfonul spre a răspunde la anumite întrebări. Tinerii au fost provocaţi, iar unii s-au încumetat să răspundă acestei provocări, oferind răspunsuri legate de viaţa personală referitor la ce înseamnă pentru ei să fie fericiţi şi când anume se întâmplă aceasta.

După momentul catehetic, pr. Daniel i-a invitat pe toţi cei prezenţi la agapa pregătită de către enoriaşii parohiei, de unde şi-au luat energia necesară drumeţiei ce urma să vină. Mulţumind parohiei pentru foamea astâmpărată şi Bunului Dumnezeu pentru cele primite în Sfânta Taină, cei prezenţi au urcat în autocar şi au pornit spre destinaţia finală, Măguri-Răcătău. Ajunşi aici, câţiva participanţi s-au împărţit în două echipe pentru un mini-joc de baschet, moment foarte agreat de toţi, indiferent dacă erau jucători sau doar susţinători, iar după cincisprezece minute de joc s-a votat plecarea spre barajul ce se găseşte în susul râului ce curge prin sat.

În timpul drumeţiei, fiecare a putut aprofunda mesajul fericirii, esenţa mesajului "Fericiţi cei curaţi cu inima, căci aceia-l vor vedea pe Dumnezeu" (Matei 5,8), dar a putut de asemenea găsi răspunsuri la întrebări mai mult sau mai puţin ascunse în sufletul său. Fiecare a avut de optat dacă vrea să petreacă o parte din drum singur, cu unul sau doi prieteni sau chiar într-un grup mai mare, dar fiecare a putut simţi prezenţa lui Dumnezeu care ne însoţea acolo şi ne însoţeşte pe drumul vieţii noastre. De asemenea, fiecare dintre cei ce au participat la această experienţă a avut ocazia şi şansa de a schimba câteva cuvinte cu PS Florentin, păstorul acestei Eparhii, de a-i adresa întrebări sau de a asculta pur şi simplu îndemnurile acestuia şi de a ascunde cuvintele în inima proprie.

La întoarcerea din drumeţie, tinerii au fost întâmpinaţi cu ceai cald şi o cameră caldă, unde au pus la comun ce mai aveau în pacheţelele pregătite de acasă, iar apoi s-au adunat pentru a cânta câteva cântece, fiind conduşi de Larisa la chitară, Preasfinţitul Florentin la muzicuţă şi Emilia la flaut. Nu după mult timp s-a anunţat sosirea autocarului ce urma să readucă participanţii la cursul normal al vieţii lor. Episcopul Florentin a dorit să prelungească acest moment de voie bună, însoţind grupul în autocar până la Cluj, şi conducându-i în cântări prin acorduri de chitară.

După sosirea autocarului înapoi la locul de unde a îmbarcat tinerii de dimineaţă, tinerii au intrat în Capela Sf. Iosif din Piaţa Cipariu, unde PS Florentin Crihălmeanu a făcut o rugăciune de mulţumire Dumnezeului nostru pentru ziua minunată petrecută împreună şi a binecuvântat pe toţi cei prezenţi pentru a pleca în pacea Domnului spre casele lor.

Mihaela Sopon
via Cluj.ASTRU.ro

imagine

imagine

imagine

Exprimaţi-vă opinia

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *