Procesiune prin oraş şi Adoraţie Euharistică pentru tinerii de la INTC la Mănăstirea Maicii Domnului din Cluj

publicat la 25 iulie 2015 în Ştiri

Vineri, 24 iulie 2015, de la ora 20.30, cei 2100 de tineri "căutători de fericire" – tema Întâlnirii Naţionale a Tineretului Catolic 2015 – veniţi din întreaga ţară la Cluj-Napoca, împreună cu Episcopii lor, cu preoţi şi persoane consacrate, au participat la o mare procesiune prin oraş, pornind din Piaţa Unirii, de lângă Catedrala romano-catolică Sf. Mihail, spre Mănăstirea Surorilor Congregaţiei Maicii Domnului (str. Romul Ladea, cartierul Gheorgheni). După zilele pline de soare, bucurie şi noutăţi minunate despre Dumnezeu, tinerii au avut ocazia experienţei pelerinajului şi a rugăciunii, a Adoraţiei în faţa Mântuitorului Isus Cristos prezent în Euharistie.

PS Florentin Crihălmeanu, Episcopul de Cluj-Gherla, i-a binecuvântat pe tineri la pornirea în procesiune, îndemnându-i ca acest drum pe străzile oraşului să fie un drum spiritual, care să le amintească de drumul vieţii noastre pământeşti spre acel final al întâlnirii cu Dumnezeu, şi totodată procesiunea să fie, pentru trecătorii pe care îi vor întâlni, o mărturie despre credinţa în Dumnezeu. Tinerii au pornit în cântări şi rugăciune, pe str. Eroilor, unde se află Monumentul Memorandiştilor, pe care sunt inscripţionate cuvintele "Existenţa unui popor nu se discută, se afirmă!" (Ioan Raţiu). La fel, această procesiune de mare amploare afirmă existenţa tinerilor catolici, afirmă existenţa şi vitalitatea Bisericii Catolice în lumea secularizată şi parcă desprinsă de valorile creştine – ei sunt cei care vor reda lumii frumuseţea, valoarea şi lumina credinţei în Cristos, Cel ce care a murit pentru fiecare om şi a Înviat glorios pentru a da viaţă tuturor!

imagine

Miile de tineri au trecut prin faţa Catedralei episcopale greco-catolice Schimbarea la Faţă, apoi pe lângă Catedrala ortodoxă din Piaţa Avram Iancu. În urma Crucii, cu tineri purtând logo-ul în formă de inimă al INTC 2015, ei şi-au continuat drumul "în căutarea fericirii", trecând apoi prin Piaţa Cipariu, unde se înalţă Catedrala greco-catolică în construcţie, ce va fi dedicată Martirilor şi Mărturisitorilor secolului al XX-lea. Catedrala în construcţie are la demisol Capela Sf. Iosif şi adăposteşte mormântul IPS George Guţiu, Arhiepiscop ad personam, mărturisitor al credinţei în închisoare, care, cu siguranţă, alături de Martirii şi Mărturisitorii din Biserica biruitoare, cerească, au privit şi binecuvântat cu bucurie miile de tineri ai Bisericii, cei pentru care au luptat şi s-au jertfit.

Împreună cu PS Florentin, la aceste momente de comuniune, au participat Episcopi romano şi greco-catolici. La sosirea în curtea Mănăstirii Congregaţiei Surorilor Maicii Domnului, cu hramul Naşterea Maicii Domnului, pelerinii au fost primiţi de Maica Paula, superioară generală a CMD, care a însoţit Ierarhii în capela mănăstirii, unde s-au închinat şi au rămas câteva clipe în rugăciune, în tăcere. Pr. Anton Crişan, Vicar cu preoţii şi persoanele consacrate şi rector al Catedralei Schimbarea la Faţă din Cluj, a ridicat din sfântul altar ostensoriul, purtându-l pe Isus prezent în Sfânta Ostie, şi, împreună cu Ierarhii Bisericii Catolice, au ieşit în curte, unde se aflau cei 2100 de tineri. Ostensoriul a fost aşezat pe un altar amenajat într-un loc mai înalt, de unde Isus a binecuvântat mulţimea tinerilor. Pr. Anton s-a închinat, la fel Ierarhii, preoţii, surorile Congregaţiei Surorilor Maicii Domnului şi persoanele consacrate din alte Ordine şi Congregaţii religioase, şi toţi tinerii.

Catedrala va fi dedicată Martirilor şi Mărturisitorilor Secolului al XX-lea

A urmat Adoraţia Euharistică, rugăciune care a fost acompaniată de Grupul de adoraţie "Triumful Inimii Neprihănite", coordonat de pr. Anton, cel care a rostit şi meditaţiile care alternau cu cântări şi momente de tăcere. Adoraţia Euharistică de la CMD a fost transmisă în direct de Radio Maria, la fel ca întreg programul INTC, Cluj-Napoca, 2015, reprezentanţii Eparhiei de Cluj-Gherla mulţumind şi pe această cale postului de radio catolic pentru că au făcut ca numărul credincioşilor uniţi în rugăciune să fie mult mai mare. Programul a putut să fie urmărit şi online pe canalul YouTube al INTC-ului.

Înainte de binecuvântarea finală, PS Florentin, gazda INTC-ului, a spus: "Mulţumim Surorilor CMD pentru că ne-au permis să petrecem acest moment de adoraţie împreună, aici, sub mantia Preasfintei Fecioare Maria. Mulţumim Preasfinţiţilor Episcopi: Preasfinţitului Petru al Diecezei de Iaşi, Preasfinţitului Alexandru al Eparhiei de Lugoj, Preasfinţitului Virgil al Eparhiei de Oradea, Preasfinţitului Laszlo al Diecezei de Oradea, Preasfinţitului Vasile al Eparhiei de Maramureş şi invitatului special al INTC 2015, pr. Daniel Ange din Franţa". Mulţumiri au fost adresate şi tuturor preoţilor şi persoanelor consacrate din alte Ordine şi Congregaţii religioase, precum şi "minunaţilor tineri pentru care am făcut acest moment de rugăciune împreună. Fie ca Acela căruia ne-am rugat să rămână mereu în noi şi împreună cu noi şi să înţelegem că acolo unde mergem, acolo unde ascultăm, acolo unde iubim, El este cu noi!", pentru că răsună şi astăzi cuvântul Mântuitorului: "Iată, Eu cu voi sunt în toate zilele, până la sfârşitul veacului. Amin." (Matei 28,20).

Isus în Tronul gloriei binecuvântând mulţimea de tineri - pr. Anton se închină împreună cu Ierarhii, preoţii, persoanele consacrate şi toţi tinerii

Exprimaţi-vă opinia

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *