Sfințirea bisericii "Nașterea Maicii Domnului" din Lemniu

Publicat pe: 8 septembrie 2015|Secțiunea: Ştiri|

Duminică, 6 septembrie 2015, Episcopul de Cluj-Gherla, PS Florentin Crihălmeanu, a fost primit de către pr. paroh Mihai Găvră și credincioșii comunității greco-catolice din Lemniu, Protopopiatul Ileanda, cu ocazia sfințirii bisericii parohiale cu hramul "Nașterea Maicii Domnului", în urma lucrărilor de renovare și înfrumusețare. Piatra de temelie a fost pusă în anul 1994 iar biserica a fost întâia oară binecuvântată, în 22 august 1999, de către IPS George Guțiu, de vie amintire.

Ceremonia sfințirii bisericii și Sfânta Liturghie Arhierească au fost celebrate de PS Florentin, pr. paroh Mihai, Mons. Mihai Todea, Vicar general, pr. George Iacobhazi, protopop de Ileanda, pr. Marius Ungureșan, protopop de Cluj II, și un sobor de preoți. S-au unit în rugăciune la acest eveniment preoți din Tihău, Poienița, Letca, Băbeni, Ileanda, Căpâlna, Glod, Vima Mică, Nicula, Vișeul de Sus, Ieud, Târgu-Lăpuș, o parte fiind însoțiți de credincioși. Între preoți au fost prezenți doi fii ai loc. Lemniu, pr. Man Sorin și pr. Ioan Pop. Au participat, de asemenea, Surori din Congregația Surorilor Maicii Domnului, mulți credincioși între care și de confesiune ortodoxă, primarul localității Dorel Liviu Man.

imagine

Momentele din cadrul ceremoniei de sfințire a lăcașului de cult au fost explicate de pr. consilier Avram Daniel, originar din Poienița. În masa Sf. Altar au fost depuse Moaștele Fericitului Vladimir Ghika. După ceremonie, au fost binecuvântate o cruce de marmură și o troiță a Sfintei Fecioare Maria care împodobesc curtea bisericii. Răspunsurile la Sfânta Liturghie au fost date de Corul "Angeli" al bisericii "Episcop Ioan Bob" din Cluj-Napoca, dirijat cu acest prilej de prof. Monica Cerghizan. În această zi de ploaie de har pentru loc. Lemniu, simbolizată și de ploaia torențială din timpul celebrării liturgice ce s-a oprit la timp pentru ca, la momentul rânduit, credincioșii să poată fi împărtășiți, a fost înnoită și Biserica vie, prin cei 6 copilași care au făcut Prima Sfântă Împărtășanie.

La predică, PS Florentin a explicat textul evanghelic al duminicii, pilda invitaților la nuntă (Mt 22,1-14) – despre chemarea "la bucuria credinței". Răspunsul celor chemați la nuntă este negativ, "dar invitația rămâne validă pentru toți. Isus se adresează, prin această pildă, fariseilor și cărturarilor care nu au primit cuvântul lui Dumnezeu adus de însuși Fiul Său, precum și comunității creștine din timpul Sf. evanghelist Matei. Dar, deopotrivă, ni se adresează și nouă, celor de astăzi, creștinilor botezați, care prin botezul nostru am fost deja invitați la marea răsplată și bucurie a Ospățului ceresc. Dar, cum răspundem acestei chemări? Pentru a putea intra în casa nunții, trebuie ca în mod liber să-I răspundem lui Dumnezeu și chemării Sale de a fi buni creștini". "La această Jertfă liturgică", a îndemnat Ierarhul de Cluj-Gherla, "să îmbrăcăm toți haina vredniciei, a Botezului, haina nunții, în așa fel încât să intrăm în această nouă casă a lui Dumnezeu îmbrăcați cu haina albă, nepătată de păcat. De aceea, să ținem cu putere harul credinței. Dumnezeu a pregătit Ospățul mântuirii prin Fiul Său și toate bucatele necesare pentru fericirea veșnică și ne invită și pe noi, după acest pelerinaj pământesc".

Moaştele Fericitului Vladimir Ghika sunt depuse în masa Altarului

În cuvântul de încheiere, Pr. Mihai Găvră a adresat mulțumiri celor care i-au stat alături în împlinirea lucrării de înnoire și înfrumusețare a bisericii, invitând pe toți cei prezenți, "la nuntă" – adică la masa pregătită cu generozitate de comunitatea credincioșilor din Lemniu. PS Florentin a adus la rândul său mulțumiri tuturor celor ce și-au adus contribuția la frumoasa realizare, reamintind că "loc. Lemniu, în anul 1947 era sediul protopopiatului Ileanda, când comunitatea de aici număra 778 de greco-catolici, un romano-catolic, 2 ortodocși, un reformat și patru evrei. De aceea să știm că avem aici rădăcini adânci. Biserica ridicată între 1932-1935 și binecuvântată de către primul Cardinal al neamului românesc, Iuliu Hossu, este acum utilizată de credincioșii ortodocși. Noi am dorit, pentru liniștea și pacea în această localitate, să ridicăm această nouă biserică, cu binecuvântarea IPS Arhiepiscop George, una dintre primele biserici binecuvântate după anul 1990. Este important să știm și activitatea din timpul prigoanei comuniste, când pr. Cocoară, pr. Paul Augustin și pr. Hossu Ioan din Răstoci au fost păstorii care s-au ocupat de credincioși pentru ca flacăra credinței să rămână în continuare vie. Se cuvine, consider, să facem un moment de reculegere, pentru toți acești vrednici preoți care au menținut credința vie în aceste localități."

După momentul de reculegere s-a făcut și un schimb de daruri. Pr. Mihai a dăruit Preasfinției Sale, ca amintire, o cruce din lemn sculptat, primind la rândul său un crucifix. În continuare, PS Florentin a oferit copiilor care au făcut Prima Împărtășanie un semn care să le rămână spre amintire.

Daruri din partea Preasfinţiei Sale pentru Pr. paroh Mihai