Viața Creștină: Carte de rugăciuni

Publicat pe: 18 septembrie 2015|Secțiunea: Apariții editoriale|

"Poate, adeseori, simțim nevoia de a ne ruga și ne întrebăm: cum ar trebui să ne rugăm?, sau cui să ne rugăm?, sau care sunt rugăciunile unui bun creștin?", scrie PS Florentin în cea mai recentă apariție editorială de la Casa de Editură Viața Creștină a Eparhiei de Cluj-Gherla. Cartea de 400 de pagini, color, de înaltă calitate, poate fi achiziționată la prețul de 28 de lei, de exemplu solicitând-o prin email la viata.crestina@gmail.com. Pentru comenzi de peste 10 exemplare prețul este de 25 de lei.

Eparhul continuă în prefață: "Volumul Carte de rugăciuni vine să răspundă acestor întrebări, oferind rugăciuni ale Bisericii Catolice de azi, cu particularitatea Bisericii Greco-Catolice de a se putea bucura deopotrivă, de tezaurul rugăciunilor din ritul latin, cât și de cel din ritul bizantin, care în zona transilvană au conviețuit de veacuri. Este o carte de rugăciuni pentru credincioșii creștini, care conține atât rugăciuni liturgice comunitare, cât și rugăciuni devoționale, personale sau particulare, la diferite intenții, în ocazii speciale sau în cinstea sfinților." Pr. Daniel Avram, responsabilul de carte, explică de asemenea despre conținut: "Sunt puse împreună cele mai importante rugăciuni tradiționale ale Bisericii Greco-Catolice, prin care nenumărate generații de credincioși s-au putut apropia, în momente de bucurie sau necaz, de boală sau sănătate, de încercare sau pace, de asuprire sau libertate, de Stăpânul Universului și al vieții lor: Domnul Dumnezeu."

Cartea se deschide cu rugăciunile începătoare, oferind apoi rugăciunile pentru dimineață, seară, respectiv la masă. O lungă serie de rugăciuni găsim reunite sub titlul "la diferite trebuințe": pentru preoți, pentru bolnavi, la începerea lucrului, pentru binefăcători, la necazuri și supărări, pentru soți, pentru văduvi, la timp ploios – sunt câteva exemple. Sunt amintite apoi Poruncile lui Dumnezeu și ale Bisericii, Sacramentele, virtuțile, faptele milei sufletești și trupești, darurile Spiritului Sfânt. Găsim în continuare un util ghid pentru Spovadă, urmat de Doxologia cea mare, textul Liturghiei Sf. Ioan Gură de Aur, rugăciuni legate de Euharistie, de cultul Preasfintei Inimi a lui Isus, respectiv către Inima Neprihănită a Mariei, și desigur Calea Crucii. Următoarele capitole reunesc rugăciuni către Preasfânta Fecioară Maria, către Sfinții Îngeri, respectivă către Sfinți, iar la final sunt rugăciuni de vindecare.

imagine