Mai aproape unul de celălalt, mai aproape de Dumnezeu – IET 2015

Publicat pe: 12 octombrie 2015|Secțiunea: Ştiri|

Ziua de sâmbătă, 10 octombrie 2015, a marcat la Cluj-Napoca a 12-a ediție a Întâlnirii Eparhiale a Tinerilor, din Eparhia Greco-Catolică de Cluj-Gherla. Evenimentul a avut loc în incinta Catedralei în construcție din Piața Cipariu și a fost organizat de Episcopia Română Unită Greco-Catolică de Cluj-Gherla, prin Departamentul de Tineret, în colaborare cu Asociația Tineretului Român Unit ASTRU Cluj și parohia Andrei Mureșanu, din protopopiatul Cluj I. Motoul întâlnirii a fost "Fericiți cei milostivi, căci ei vor afla milostivire" (Matei 5,7), moto ce coincide cu cel al Anului Sfânt al Milostivirii, care va începe în noiembrie 2015.

Tema întâlnirii, aprofundată pe parcursul zilei, a fost "Mai aproape unul de celălalt, mai aproape de Dumnezeu". La această sărbătoare au participat peste 100 de tineri, preoți și persoane consacrate înscrise, la programul care a avut ca părți centrale Sfânta Liturghie arhierească, cateheza și aprofundarea acesteia în grupurile de discuție, precum și festivalul talentelor. Dimineața, participanții au fost primiți de câțiva animatori la înscriere, iar apoi, în Aula "Cardinal Iuliu Hossu", au fost înviorați de animatori prin câteva bansuri energice.

IMG_3972[1]

Înainte de Sfânta Liturghie a existat posibilitatea de Spovadă, iar tinerii au repetat cântecele alături de corul care a animat Liturghia, format din grupul de tineri din parohia Sf. Gheorghe, din Sângeorz-Băi, și tinerii studenți ai Seminarului Teologic Eparhial "Sf. Ioan Evanghelistul". Sfânta Liturghie arhierească a fost celebrată de Preasfinția Sa Florentin Crihălmeanu, Episcop eparhial, alături de preoții care au venit la Cluj-Napoca împreună cu tinerii din parohiile participante. La finalul acesteia, PS Florentin a adresat câteva cuvinte pe marginea pericopei evanghelice a zilei, care face referire din nou la milostivirea lui Dumnezeu: Nu cei sănătoși au nevoie de doctor, ci cei bolnavi (Luca 5,32).

După o scurtă pauză a urmat momentul de cateheză, adresat de PS Florentin tinerilor, vorbind despre milostivirea lui Dumnezeu: milostivi, precum Tatăl milostiv este (cf. Luca 6,36). În cuvântul adresat, Episcopul a făcut referire la diferite momente din Scriptură în care este arătată milostivirea lui Dumnezeu față de omenire: în legământul pe care îl face prin Moise cu poporul, prin parabole – Bunul Samaritean, Tatăl milostiv față de fiul risipitor -, și dovada supremă a milostivirii lui Dumnezeu: prin moartea pe cruce, Isus Cristos a răscumpărat întreaga omenire de la pierzare.

Pe parcursul catehezei, împreună cu tinerii au fost căutate cuvintele care îl caracterizează pe Dumnezeul Milostiv, iar acestea sunt: disponibilitate, compasiune, înțelegere, îndelungă răbdare, iertare, a avea suflet pentru ceilalți, în timp ce caracteristicile opuse milostivirii regăsite de tineri sunt: intransigența, neiertarea, acuzarea, judecarea. De asemenea, în mod concret, tinerii au fost îndrumați să își reamintească de faptele de milostenie trupească și sufletească, care îi ajută să înțeleagă milostivirea Tatălui, prin a fi ei înșiși milostivi față de aproapele. La finalul cuvântului de învățătură, Preasfinția Sa a invitat tinerii la Cracovia pentru celebrarea Zilei Mondiale a Tineretului, din luna iulie 2016.

IMG_4063[1]

În grupurile de discuție, tinerii au fost îndemnați să împărtășească cu ceilalți în ce fel au cunoscut ei milostivirea și oameni milostivi, care consideră că sunt piedicile în calea milostivirii, dar au fost și provocați să răspundă întrebării: "Ce ar trebui să primeze – dreptatea sau milostivirea?" La revenirea în aulă, reprezentanții grupurilor au făcut un scurt rezumat al discuțiilor.

Momentul final al programului, Festivalul talentelor, i-a avut în centrul atenției celor prezenți pe tinerii din Gherla, cu interpretarea unor cântece folk care au entuziasmat audiența. La finalul interpretării li s-a alăturat și PS Florentin, cu bine-cunoscuta sa muzicuță. O tânără talentată din Beclean a înălțat apoi lui Dumnezeu o rugăciune cântată, alături de cei prezenți; un tânăr din Dej a prins tinerii în horă, iar festivalul s-a încheiat cu reprezentația grupului de tinere din Sângeorz-Băi, mesajul transmis fiind invitația adresată de a ne înălța inima către Dumnezeu, precum s-a înălțat și Isus din mormânt.

IMG_4202[1]

Ulterior înmânării diplomelor către parohiile prezente și către animatorii implicați, tinerii ce nu depindeau de un mijloc de transport spre casă s-au alăturat pentru un timp campaniei în derulare 40 de Zile pentru Viață, care are ca scop creșterea gradului de conștientizare în rândul populației cu privire la valoarea vieții umane de la concepție până la moartea naturală. Mulțumim tuturor acelora care prin sprijinul lor au făcut posibilă realizarea acestei a 12-a ediții a Întâlnirii Tinerilor din Eparhia de Cluj-Gherla: parohiei Andrei Mureșanu pentru spațiu, animatorilor ASTRU Cluj pentru disponibilitate, finanțatorilor și celor care s-au rugat pentru tinerii Eparhiei.

via Cluj.ASTRU.ro

IMG_4319[1]