Crucea și diploma "Sf. Iosif" acordate în Catedrala episcopală din Cluj

publicat la 29 octombrie 2015 în Ştiri

Duminică, 25 octombrie 2015, după Sfânta Liturghie celebrată în Catedrala Schimbarea la Față, în numele Bisericii Greco-Catolice și a Eparhiei de Cluj-Gherla, PS Florentin Crihălmeanu, Episcopul eparhial, a dorit să își exprime recunoștința și să aducă mulțumiri părintelui prof. dr. Ioan M. Bota, prelat papal, protopop si consilier onorar, pentru meritele sale și pentru serviciile aduse Bisericii prin toată misiunea pastorală desfășurată până acum, la venerabila vârstă de 95 de ani.

Prezentându-l pe pr. Bota, doctor în istorie autor a numeroase lucrări, "unul dintre mărturisitorii Bisericii noastre încă în viață", Preasfinția Sa și-a reamintit: "L-am cunoscut pe pr. Ioan în casa pr. Ungureanu, în anii ’80, unde venea cu bicicleta de la Florești. Într-o seară, după ce s-a încheiat Liturghia clandestină la pr. Ungureanu, plecând din casă, pr. profesor ne-a mărturisit: ‘Mâine voi fi hirotonit preot!’ și ne-am bucurat mult [nn. în Sărbătoarea Sfinților Mihail și Gavril, 8 noiembrie 1988, pr. Ioan M. Bota a fost hirotonit preot de Cardinalul dr. Alexandru Todea la locuința sa din Reghin, jud. Mureș]. Pr. Ioan și-a început activitatea preoțească în clandestinitate și apoi a continuat cu multă demnitate, în timpul așa-zis al libertății Bisericii, fiind profesor la catedrele Institutului Teologic, dar și paroh în diferite parohii, mai cu seamă la Huedin și apoi în parohia Iris din Cluj-Napoca."

imagine

"În anul 2003, Papa Ioan Paul al II-lea i-a acordat titlul de Prelat papal, oferit cu ocazia aniversării a 150 de ani de la întemeierea Eparhiei noastre. Astăzi am dorit să ne manifestăm recunoștința față de această frumoasă activitate pastorală a pr. Ioan și să îi acordăm cea mai înaltă distincție a Eparhiei noastre, Crucea și Diploma ‘Sf. Iosif’". Primind distincția din mâinile Preasfinției Sale, pr. Ioan a rostit cu emoție câteva cuvinte: "Mulțumesc lui Dumnezeu că la această vârstă înaintată m-a învrednicit să primesc și acest semn de recunoaștere a slabelor mele puteri și a contribuției modeste pe care am putut să o aduc în domeniile în care am fost pregătit pentru preamărirea Bisericii lui Hristos, Una, Sfântă, Catolică și Apostolică, pentru preamărirea națiunii mele române și a țării noastre."

"Astăzi, primind și această înaltă distincție, zilele care-mi mai sunt sorocite să le trăiesc le voi închina aceluiași scop, de a-l preamări pe Dumnezeu, de a ajuta și a colabora cu Sfânta noastră Biserică, cu cei credincioși și cu cei necredincioși, pentru că și cei necredincioși sunt fiii lui Dumnezeu care dorește să îi mântuiască dacă vor colabora cu ajutoarele pe care le oferă El. Astăzi mulțumesc Preasfințitului Florentin și fraților mei clerici, mulțumesc familiei mele și acest moment solemn din viața mea să fie și pentru alții un îndemn să-și slujească Biserica și națiunea". "Bunul Dumnezeu să-l ocrotească și să-i dăruiască sănătate pentru a continua munca pe care o duce cu atâta dăruire și râvnă la cei 95 de ani. Mulțumim lui Dumnezeu pentru că are astfel de slujitori care sunt un exemplu viu pentru noi preoții mai tineri", este urarea pe care i-a adresat-o pr. Ioan Mătieș, consilier eparhial, care i-a stat alături în păstorirea enoriașilor din parohia Iris, de care s-a ocupat din 1999.

imagine

Totodată, Preasfinția Sa a oferit un semn de mulțumire și recunoștință d-nei arhitect Ligia Subțirică, arhitect șef la Direcția generală de urbanism a Municipiului Cluj-Napoca, care a acceptat invitația de a fi în Catedrala episcopală la Sfânta Jertfă liturgică împreună cu familia sa. Preasfinția Sa a menționat cu această ocazie faptul că "d-na arhitect Ligia are puternice rădăcini greco-catolice, în mod particular în familia Bălibanu. A fost botezată de către pr. Teofil Bălibanu, fratele bunicului său, mărturisitor al credinței, într-un moment critic al Bisericii noastre. A primit credința greco-catolică de la acești mărturisitori, care, între două detenții, reveneau la casele lor și îi învățau pe nepoți noțiunile credinței."

"Aș dori să îi mulțumesc d-nei arhitect pentru munca pe care o face în sprijinul Bisericii! Îi mulțumim pentru că a rămas cu fidelitate alături de Biserică și în momentele dificile și ne-a sprijinit în construcția Catedralei noastre din Piața Cipariu, în construcția celorlalte biserici. Am considerat de bine să îi oferim Diploma și Medalia omagială ‘Sf. Iosif’, în semn de aleasă prețuire pentru toată activitatea depusă în slujba Bisericii cu competență și perseverență, pentru fructuoasa colaborare și sprijinul acordat Eparhiei de Cluj-Gherla". Crucea "Sf. Iosif" reprezintă cea mai înaltă distincție a Eparhiei de Cluj-Gherla, instituită în anul 1856 de către întâiul Episcop al Gherlei, Ioan Alexi, și apoi acordată tuturor canonicilor și colaboratorilor apropiați Ierarhilor rânduiți la cârma Eparhiei.

imagine

Exprimaţi-vă opinia

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *