Sesiunea ordinară de toamnă a Sinodului Episcopilor BRU, Blaj, 9-11 noiembrie 2015

Publicat pe: 12 noiembrie 2015|Secțiunea: Ştiri|

În perioada 9-11 noiembrie 2015 s-au desfășurat la Blaj, sediul Arhiepiscopului Major, lucrările sesiunii ordinare de toamnă ale Sinodului Episcopilor Bisericii Române Unite cu Roma, Greco-Catolică.

La lucrările sinodale, sub președinția Preafericitului Părinte Cardinal Lucian, Arhiepiscop Major, au participat toți Episcopii greco-catolici din țară și de peste hotare.

Printre temele dezbătute pot fi amintite: celebrarea Anului Jubiliar al Milostivirii, formarea seminariştilor, procesul de beatificare al Episcopilor greco-catolici morți în faimă de martiri sub regimul comunist, salarizarea personalului clerical și neclerical, precum și chestiuni de ordin canonic, liturgic și administrativ. Totodată, au fost abordate chestiuni legate de prezența comunităților greco-catolice române în diaspora.

imagine

În conformitate cu prevederile Regulamentului de organizare și de funcționare al Facultății de Teologie Greco-Catolică din Universitatea Babeș-Bolyai din Cluj-Napoca, Sinodul Episcopilor, îi încredințează Preafericitului Părinte Cardinal Lucian, Arhiepiscop Major și Președinte al Sinodului Episcopilor, misiunea de Cancelar Major al Facultății de Teologie Greco-Catolică din Universitatea Babeș-Bolyai.

Cu prilejul împlinirii a 10 ani de la ridicarea Bisericii Române Unite cu Roma, Greco-Catolică, la rangul de Arhiepiscopie Majore, Episcopii sinodali au participat în după-masa zilei de luni 9 noiembrie 2015 la vernisajul expoziției „De la Episcopie la Arhiepiscopia Majoră”, iar marți 10 noiembrie 2015, la vernisajul de pictură monumentală „Smigelschi și Blajul”, în Catedrala „Sfânta Treime” din Blaj.

Următoarea Sesiune Sinodală ordinară se va desfășura în intervalul 1-3 iunie 2016 la Blaj, sediul Arhiepiscopului Major.

Sinodul Episcopilor îi reuneşte pe toţi Episcopii Bisericii Române Unite cu Roma, Greco-Catolică, din România şi din afara granițelor țării, reunindu-se în sesiune ordinară de două ori pe an, primăvara şi toamna.

Notar
pr. Cristian Crișan

imagine