Tineri din Acțiunea Catolică – chemați să mărturisim

Publicat pe: 18 noiembrie 2015|Secțiunea: Ştiri|

"Tineri din Acțiunea Catolică – chemați să mărturisim" este tema seminarului tinerilor din Acțiunea Catolică care s-a desfășurat în aceste zile la Cluj-Napoca, în România. La Cluj-Napoca – Capitala Europeană a Tineretului în 2015 cu tema "Share" – au fost prezenți tineri din România, Malta, Italia, Spania, Bulgaria și Moldova. Tinerii au avut ocazia să aprofundeze Exortația Apostolică "Evangelii Gaudium" și Enciclica "Laudato Si’" în perspectiva definirii unor angajamente comune ale tinerilor din Acțiunea Catolică pentru o Biserică "ce iese în lume" în Europa.

Propunerea Acțiunii Catolice – subliniază Codruța Fernea, responsabil în Departamentul de coordonare a tinerilor din cadrul Forumului Internațional al Acțiunii Catolice și reprezentant Share FAITH în programul Cluj-Napoca – Capitală Europeană a Tineretului, și gazda întâlniri – ne-a îndemnat să devenim mărturisitori plini de bucurie ai întâlnirii cu Domnul și cu semenii și să îl vestim cu iubire și curaj. Din postura de tineri ai Europei suntem chemați să promovăm o cultură a interacțiunii și a dialogului, o perspectivă convergentă asupra datoriei de a ne îngriji de casa noastră comună și de a păși în sintonie cu cei mai săraci, deschizând ochii la toate tipurile de sărăcie întâlnite în cei de vârsta noastră, tovarăși de viață și de drum, prin care să deschidem punți de solidaritate între Europa și lume, începând de la Orientul Mijlociu și de la Țara Sfântă.

Departamentul de coordonare a tinerilor din cadrul Forumului Internațional al Acțiunii Catolice s-a constituit în mod oficial în anul 2005, la încheierea unui parcurs început în anul 1998, odată cu prima întâlnire europeană a tinerilor din Acțiunea Catolică, a cărei gazdă a fost chiar România. În prezent, aproximativ 40 de țări din Europa, America, Africa și Asia au un sector de tineret în cadrul Acțiunii Catolice. La nivel internațional pentru promovarea diferitelor inițiative se folosesc rețelele sociale ca și canale de comunicare, precum și înfrățirile între asociațiile naționale învecinate, prevăzând evenimente comune specifice pentru tineri în cadrul întâlnirilor continentale ale asociațiilor aderente la Forumul Internațional al Acțiunii Catolice.

***

Forumul Internațional al Acțiunii Catolice (FIAC) a organizat în perioada 12-16 noiembrie 2015 seminarul "Tineri din Acțiunea Catolică – chemați să mărturisim". Capitala Europeană a Tineretului din 2015, Cluj-Napoca, a găzduit pe parcursul acestor zile tineri din România, Malta, Spania, Italia, Bulgaria și Republica Moldova. În deschiderea oficială a evenimentului, PS Florentin Crihălmeanu, Episcopul Eparhiei de Cluj-Gherla, ne-a invitat să fim mărturisitori ai lui Cristos în această lume prin iubire și milostivire.

Maria Grazia Tibaldi, secretara FIAC, a accentual apoi faptul că este foarte importantă această întâlnire la Cluj-Napoca, mai ales că primele întâlniri de tineret ale Acțiunii Catolice internaționale s-au desfășurat în România. De asemenea, a subliniat faptul că Papa Francisc își dorește o Biserică în ieșire spre lume, o Biserică care dialoghează cu lumea, o Biserică care este în misiune, o Biserică pe care noi ca și Acțiune Catolică suntem chemați să o slujim în cotidian. Apoi s-a dat citire mesajului transmis de Emilio Inzauraga, coordonatorul FIAC, și mesajului transmis de Anca Frona, președintele Acțiunii Catolice din România

În prima parte a seminarului, asistentul spiritual general din România, pr. Felix Roca, ne-a vorbit despre Exortația apostolică "Evangelii gaudium". Accentul s-a pus pe expectanțele Papei Francisc cu privire la misiunea tinerilor din Acțiunea Catolică pe care îi îndeamnă să trăiască prin evanghelizare valorile creștine autentice. În cadrul dezbaterilor, participanții au discutat despre modul în care ar trebui să fie Biserica în ieșire misionară, cum ar trebui Acțiunea Catolică să fie simbolul Bisericii în ieșire și au conturat profilul de identitate al tânărului evanghelizator din Acțiunea Catolică, însuflețit de bucurie. Astfel, tinerii au subliniat importanța exemplelor de trăire misionară oferite de Biserică, urmând ca laicii să reprezinte modele de trăire a bucuriei evanghelizării. Tânărul din Acțiunea Catolică a fost descris ca fiind o persoană empatică și deschisă pentru a-i ajuta pe cei marginalizați.

Episcopul Virgil Bercea, responsabil pentru tinerii din România, ne-a vorbit despre semnificația pentru tinerii din Europa a Enciclicei "Laudato si". Preasfințitul ne-a transmis mesajul principal al scrisorii enciclice și anume faptul că toți trebuie să avem grijă de mediul care ne înconjoară, de creația lui Dumnezeu și să avem grijă de oameni ca toți să trăim bine, nu singuri sau în grupuri. Pentru o conturare a identității Acțiunii Catolice, participanții au realizat filmulețe prin care au prezentat scopul acesteia și cum ar prezenta asociația altor tineri. Creativitatea echipelor s-a văzut la finalul zilei prin vizionarea materialelor video și prin discuțiile despre procesul de realizare a acestuia. Tinerii au reușit să depășească barierele lingvistice pentru îndeplinirea sarcinii, unindu-și punctele de vedere pentru buna realizare a activității.

În cadrul seminarului, tinerii din țările participante și-au prezentat asociațiile din care fac parte. Punctul comun al acestor prezentări a fost faptul că, deși toți provenim din diferite țări, cu diferite limbi, obiceiuri, valorile și scopurile Acțiunii Catolice sunt aceleași. În ultima zi din cadrul seminarului, participanții au vizitat Clujul și Salina Turda. Aceștia au cunoscut istoria orașului și au descoperit frumusețea culturală a României. În urma participării în cadrul seminarului organizat de FIAC, tinerii participanți și-au propus să împărtășească experiența trăită cu membrii Acțiunii Catolice din țara lor și și-au propus să răspândească mesajul evanghelic și să-l trăiască într-un mod autentic.

Vitalie Lotca
consilier național sector tineri Acțiunea Catolică din România

via ActiuneaCatolica.ro

imagine

imagine

imagine