Prima reuniune a comisiei juridice eparhiale a Eparhiei de Cluj-Gherla

publicat la 25 noiembrie 2015 în Ştiri

În data de 23 noiembrie 2015, la sediul Episcopiei Române Unită cu Roma, Greco-Catolică de Cluj-Gherla, a avut loc prima întâlnire a membrilor Comisiei Juridice Eparhiale sub conducerea Preasfinției Sale Florentin Crihălmeanu, a președintelui comisiei, Mons. Mihai Todea – Vicar general, a vicepreședintelui pr. dr. Traian-Radu Coste-Deak – Vicar judecătoresc, a pr. dr. Ilie Arieșan membru ales, și a pr. dc. Claudiu Tuțu – notar al Comisiei, pr. Marius Ungureșan – secretar al comisiei absentând din motive întemeiate.

Ședința a început cu un moment de rugăciune, după care Preasfinția Sa Florentin a prezentat motivele care au determinat înființarea acestui nou organ consultativ în cadrul Curiei Eparhiale, principalele argumente fiind promulgarea noului motu proprio Mitis et misericors Iesus a Papei Francisc cu privire la modificarea procedurilor canonice a proceselor matrimoniale, precum și nevoia, Ierarhului locului și Colegiului Consilierilor Eparhiali sau Consiliului Preoțesc, de consultare cu persoanele competente în domeniu, în privința eventualelor probleme de natură juridică canonică.

După împlinirea formalităților cerute de Statutele aprobate, s-a prezentat statutul de funcționare al comisiei și sistemul metodologic de lucru al acesteia, mai apoi continuându-se cu restul punctelor pe ordinea de zi. Comisia Juridică Eparhială a Eparhiei de Cluj-Gherla, înființată prin Decretul Nr. 1845/02.11.2015, este un organ consultativ al Episcopului Eparhial din cadrul Curiei Eparhiale în baza can. 243, § 3, C.C.E.O., care ajută Episcopul la buna păstorire și conducere a Eparhiei încredințate lui. Următoarea reuniune de lucru va avea loc în data de 21 ianuarie 2016, la sediul Episcopiei de Cluj-Gherla.

Pr. Traian-Radu Coste-Deak

* * *

În data de 2 noiembrie 2015, Preasfințitul Florentin Crihălmeanu, Episcopul Eparhiei de Cluj-Gherla, după ce a consultat Consiliul Preoțesc și Colegiul Consilierilor Eparhiali, în baza can. 243 §2 al C.C.E.O., a semnat decretul de numire al noului Vicar judecătoresc al Eparhiei de Cluj-Gherla, în persoana părintelui Traian-Radu Coste-Deak, având calitatea de membru de drept în Consiliul Preoțesc și în Colegiul Consilierilor Eparhiali.

tc

PREZENTARE: Pr. Traian-Radu Coste-Deak s-a născut la data de 1 aprilie 1986 în Cluj-Napoca. Între anii 2001-2004 a urmat studiile Liceului Teologic Român Unit cu Roma "Inocențiu Micu-Klein" din Cluj-Napoca. Studiile universitare le-a parcurs între anii 2004-2009 la Facultatea de Teologie Greco-Catolică din cadrul Universității "Babeș-Bolyai", secția Teologie Pastorală, concomitent cu formarea în cadrul Seminarului Eparhial "Sf. Ioan Evanghelistul" din Cluj-Napoca, acestea finalizându-se cu Licența în Teologie Escatologie. În anul 2008 a fost trimis la Colegiul Pontifical Pio Romeno din Roma, cu o bursă de 3 ani, ca student al Facultății de Drept Canonic Oriental din cadrul Institutului Pontifical Oriental, unde a obținut Licența/Masterul în Drept Canonic Oriental cu titlul Magna cum laudae, mai apoi înscriindu-se la ciclul de doctorat. Între 2012-2014 este doctorand la același Institut Pontifical. În anul 2013 (ianuarie-aprilie) a absolvit Cursul STUDIUM 2013, pentru cauzele de Beatificare și Canonizare, organizat de către Congregația pentru Cauzele Sfinților, iar în 14 mai 2014 a obținut Doctoratul în Drept Canonic Oriental cu titlul Magna cum laudae, pe tema: "Autonomia Catolică din Ungaria și efectele sale juridico-canonice asupra Bisericii Greco-Catolice Române/ Influența asupra statutului Bisericii greco-catolice Române și raportul ei cu Statul" (L’Autonomia Cattolica D’Ungheria e gli effetti giuridico-canonici sulla Chiesa Greco-Cattolica Romena/ L’influenza sullo status della Chiesa greco-cattolica romena e il suo rapporto con lo Stato).

S-a căsătorit în 21 septembrie 2013, iar în 15 decembrie 2013 a fost hirotonit diacon de către Preasfinția Sa Florentin Crihălmeanu. În data de 7 septembrie 2014 a fost hirotonit preot de către Preasfinția Sa Florentin și numit în funcția de vicar parohial în cadrul Parohiei greco-catolice "Preasfânta Inimă a lui Isus", din cartierul Gruia, Cluj-Napoca.

Exprimaţi-vă opinia

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *