Anunț: Deschiderea Anului Jubiliar al Milostivirii în Eparhia de Cluj-Gherla

publicat la 10 decembrie 2015 în Anunţuri

În Sărbătoarea Neprihănitei Zămisliri (după ritul latin), marți, 8 decembrie 2015, Sfântul Părinte Francisc a inaugurat Anul Jubiliar al Milostivirii, cu motoul, "Milostivi ca Tatăl" (cf Lc. 6,36), cu ocazia celei de-a cincizecia aniversări a încheierii Conciliului Ecumenic Vatican II. După Sfânta Liturghie celebrată în prezența a 70.000 de pelerini din toată lumea, Suveranul Pontif a deschis, la Bazilica San Pietro din Roma, Poarta Sfântă, "o poartă a milostivirii, prin care oricine va intra va putea experimenta iubirea lui Dumnezeu care consolează, iartă și dăruiește speranță" (cf. MV 3).

La inaugurare, Sfântul Părinte a subliniat actul "simplu dar simbolic" al deschiderii Porții Sfinte, care "subliniază primatul harului", același har care a făcut-o pe Maria "demnă să devină mama lui Cristos". "Plinătatea harului poate să transforme inima și îi permite să facă ceva atât de măreț precum schimbarea cursului istoriei omenirii." Cu această ocazie, Papa Francisc a cerut ca o străveche icoană ucraineană, "Porțile Milostivirii", să fie adusă în Vatican. Această icoană, care combină tradiția apuseană cu cea răsăriteană, este deosebit de simbolică și îi încurajează pe toți creștinii la unitate și pace din iubire. (cf. Catholica.ro).

Porți ale Milostivirii vor fi deschise în biserici din întreaga lume

Inaugurând noul An Sfânt pentru Biserica Catolică, Sfântul Părinte a stabilit ca în duminica următoare, 13 decembrie 2015, "în fiecare Biserică particulară, în Catedrala care este Biserica mamă pentru toți credincioșii, sau în co-catedrală, sau într-o biserică cu semnificație specială, să se deschidă, pe timpul întregului An Sfânt, o poartă a milostivirii identică. Fiecare Biserică particulară va fi invitată să trăiască acest An Sfânt ca un moment extraordinar de har și de reînnoire spirituală. De aceea, Jubileul celebrat la Roma, va fi celebrat și în Bisericile particulare ca semn vizibil al comuniunii întregii Biserici" (cf. MV 3).

SONY DSC

Deschiderea Anului Milostivirii și a Porții Sfinte în Eparhia de Cluj-Gherla

Urmând acestui îndemn al Capului Bisericii Catolice, Preasfinția Sa Florentin Crihălmeanu, Episcop eparhial de Cluj-Gherla a transmis preoților, persoanelor consacrate și credincioșilor pe care îi păstorește, o Scrisoare Circulară (nr. 1995/24.11.2015), prin care le aduce la cunoștință faptul că Anul Milostivirii va fi inaugurat și la nivelul Eparhiei de Cluj-Gherla. Momentul inaugurării va fi marcat prin Sfânta Liturghie Arhierească Solemnă care va fi celebrată în Catedrala "Schimbarea la Față" (b-dul Eroilor, nr. 10, Cluj-Napoca), duminică, 13 decembrie 2015, de la ora 10.30, când va fi deschisă și aici Poarta Milostivirii – o poartă prin care vor fi apoi invitați să treacă toți credincioșii pentru a se împărtăși din același har al Porții Sfinte a Bazilicii San Pietro din Roma.

În mai multe biserici de pe teritoriul Eparhiei de Cluj-Gherla vor fi deschise porți sfinte

Conform aceluiași document, "deschiderea Anului Milostivirii și a Porții Sfinte se va celebra și în următoarele biserici de pe teritoriul Eparhiei de Cluj-Gherla: biserica protopopială din Gherla; biserica protopopială din Bistrița; biserica protopopială din Sângeorz-Băi; mănăstirea "Coborârea Spiritului Sfânt", OSBM, Molișet; mănăstirea SJ – Centrul "Manresa", Cluj-Napoca; mănăstirea "Sfânta Macrina", OSBM, Cluj-Napoca; mănăstirea Maicii Domnului, CMD, Cluj-Napoca".

Noul An al Milostivirii – un an al împăcării cu Dumnezeu și cu oamenii

Ierarhul de Cluj-Gherla a îndemnat preoții, persoanele consacrate și credincioșii să se unească în rugăciune cu Sfântul Părinte Francisc, care "dorește ca noul An al Milostivirii să fie un an al împăcării, în primul rând cu Dumnezeu, dar și al împăcării între noi, oamenii, pentru ca împăcați să trăim în bucurie și pace între națiuni și etnii. Darul milostivirii este împăcarea pe care Mântuitorul a venit să o aducă pe pământ, cum spuneau îngerii pe câmpul păstorilor, la momentul Sfintei Nașteri a Domnului, cântând imnul gloriei: «Mărire între cele de sus lui Dumnezeu și pe pământ pace, între oameni bună învoire! (Lc 2,14)»".

Preasfinția Sa Florentin: "Tatăl Milostiv să ne deschidă sufletele spre generozitatea iubirii"

"Anul Milostivirii ne invită în primul rând să ne deschidem noi sufletele spre iubirea lui Dumnezeu și apoi, primind de la Măicuța Sfântă – Izvorul Milostivirii, marele dar al Chipului Milostivirii Tatălui care este Fiul, să putem și noi trăi iubirea milostivă, primind-o și oferind-o celor care sunt alături de noi. Mulțumim lui Dumnezeu pentru toate darurile pe care ni le oferă în acest An al Milostivirii, rugându-L pe El, Tatăl Milostiv, să ne deschidă sufletele și mai mult spre generozitatea iubirii Sale milostive".

Anul Sfânt al Milostivirii se va încheia în 20 noiembrie 2016, în Sărbătoarea Bisericii Romano-Catolice, "Domnul nostru Isus Cristos, Regele Universului".

VS – Biroul de presă al Episcopiei de Cluj-Gherla

imagine

Exprimaţi-vă opinia

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *