Anunț: Lansarea cărții "Catolicism și Comunism în România 1946-1955" de George Cipăianu

Publicat pe: 19 ianuarie 2016|Secțiunea: Anunţuri|

Lansarea cărții "Catolicism și Comunism în România 1946-1955" de George Cipăianu
cercetare istorică, pe baza unor documente, asupra persecuției comuniste a Bisericii Catolice de ambele rituri din România

La Cluj-Napoca va fi lansată ediția în limba română a cărții Catolicism și comunism în România 1946-1955, o perspectivă diplomatică franceză, apărută la Editura Argonaut, la sfârșitul anului 2015. Autorul volumului este profesorul și cercetătorul George Cipăianu, de la Institutul de Istorie "George Barițiu" al Academiei Române. Evenimentul este programat joi, 21 ianuarie 2016, de la ora 18.00, în Aula "Card. Dr. Iuliu Hossu" a Catedralei greco-catolice, ce va fi dedicată Martirilor și Mărturisitorilor credinței sec. al XX-lea, din Piața Cipariu, Cluj-Napoca.

Vor prezenta acest volum, prof. dr. Ovidiu Ghitta, Decanul facultății de Istorie și Filosofie, conf. dr. Ioan Marius Bucur, Prodecan al Facultății de Istorie și Filosofie, cercetător principal grd. I Dumitru Suciu de la Institutul de Istorie "George Barițiu" al Academiei, Cluj și PS Florentin Crihălmeanu, Episcopul greco-catolic de Cluj-Gherla. Lucrarea, rod al multor ani de studiu, este "o carte care se adresează și cititorilor obișnuiți, dar și specialiștilor în domeniu"; "o carte de reconstituire istorică – nu doar rezumă, ci integrează informația, repovestește cele întâmplate între 1946-1955 prin perspectiva informațiilor extrase din arhivele Pariziene" – a precizat prof. dr. Ovidiu Ghitta.

Din cuvântul introductiv – de clarificare – al autorului, se poate afla că volumul este un rezultat al cercetărilor realizate de prof. Cipăianu în Arhivele Ministerului de Afaceri Externe din Franța, în anii în care a predat la Universitățile din Paris. "Cartea nu se dorește o istorie cuprinzătoare a catolicismului din România sub regimul comunist, ci o contribuție la această istorie, menită să completeze tabloul trecutului agitat, chiar tragic, al unei instituții ce a avut un mare rol în renașterea culturală, filosofică, politică a poporului român. Acest demers urmărește să analizeze perspectiva diplomatică a francezilor, și, prin intermediul lor, ecoul pe care l-au avut peste hotare persecuțiile îndurate de catolicii din România."

Cercetarea documentelor pornește de la anul 1946 și se oprește în 1955 și textele acestor documente, cu acordul și autorizația Arhivelor Ministerului de Externe din Franța, sunt redate cu fidelitate în ultimul capitol al cărții, dovezi de netăgăduit ale unor aspecte ale persecuției comuniste asupra Bisericii Catolice de ambele rituri. "Ceea ce impresionează în această lectură, este rezistența clerului catolic, fie grec, fie romano-catolic: la catolici, «cezarul roșu» nu pătrunde la altar!", a remarcat, cu ocazia lansării ediției în limba franceză a cărții, cercetător Dumitru Suciu.

Preasfinția Sa Florentin Crihălmeanu recomandă cititorilor lucrarea, "o prezentare a istoriei catolicismului și comunismului din perioada menționată oferind o vastă documentație arhivistică. Este un document valid, nepărtinitor. Cele care vorbesc, sunt documentele de arhivă, pe care dl. profesor Cipăianu le-a studiat și le-a extras printr-un studiu îndelungat și temeinic; o lectură din exterior spre interior despre cum era citită istoria românilor în această perioadă, cum o vedeau diplomații străini; o carte document – o lectură interpretativă a acestor documente și, de asemenea, o invitație la reflexie", a remarcat Ierarhul greco-catolic clujean.

Prima ediție, în limba franceză, a volumului, Catholicisme et communisme en Roumanie 1946-1955, une perspective diplomatique française, a apărut în iulie 2014, la Editura Fundației pentru Studii Europene.

imagine

imagine