Ecouri ale Anului Vieții Consacrate în Eparhia de Cluj-Gherla

Publicat pe: 3 februarie 2016|Secțiunea: Ştiri|

rugăciune, împărtășire și reculegere la Mănăstirea Maicii Domnului din Cluj-Napoca

Călugării și călugărițele din Ordinele și Congregațiile religioase de pe teritoriul Eparhiei de Cluj-Gherla, avându-l în mijlocul lor pe PS Florentin Crihălmeanu, Episcopul de Cluj-Gherla, s-au reunit într-un program comun în perioada 30 ianuarie – 2 februarie 2016, cu ocazia încheierii Anului dedicat Vieții Consacrate de către Sfântul Părinte Francisc. O primă întâlnire a fost seara de reculegere de sâmbătă 30 ianuarie 2016, la Mănăstirea Congregației Surorilor Maicii Domnului (CMD), de pe str. Romul Ladea, nr. 6, Cluj-Napoca. În comuniune de rugăciune, frații și surorile au împărtășit ce a însemnat pentru ei Anul Vieții Consacrate.

În cadrul programului, sora Gabriela din Congregația Sf. Iosif al Apariției a prezentat înregistrări video și impresii de la Întâlnirea mondială a tinerilor consacrați din Roma, unde a participat în luna septembrie 2015. Un alt moment al serii a fost meditația despre viața consacrată, propusă de un invitat special, pr. Dan din Comunitatea "Sf. Ioan Evanghelistul", București.

Câteva impresii despre "Ce a însemnat Anul Vieții Consacrate?" exprimate de reprezentanți ai Ordinelor și Congregațiilor de pe teritoriul Eparhiei de Cluj-Gherla:

Sora Letiția, din Congregația Surorilor Maicii Domnului, a subliniat de la început faptul că, inițiind acest An, Papa Francisc a îndreptat atenția asupra persoanelor consacrate "și le-a dat ca și prioritate mărturia stării lor de viață în contextul actual". "Invitând persoanele consacrate ‘să trezească lumea’ pot spune că, în primul rând, ne-a trezit pe noi, ne-a redeșteptat acele valori care ne-au atins când am răspuns pentru prima dată chemării lui Cristos. Totodată, ne-a reamintit idealurile care trebuie să însuflețească viața noastră de persoane consacrate în mijlocul celor pe care El ni-i trimite să îi întâlnim, să le slujim, cu care să ne rugăm. Ne-a însuflețit, ne-a reînnoit entuziasmul și zelul apostolic, ne-a însuflețit spiritualitatea de comuniune.

Prin faptul că ne-a pus în legătură cu familii călugărești din lumea întreagă, dar și cu familiile călugărești din Eparhia noastră, ne-a încurajat mult, văzând că și alte persoane consacrate se confruntă cu aceleași provocări din partea societății, cu aceleași dificultăți în viața apostolică, în viața de rugăciune, în viața comunitară, în organizare. Au fost împărtășiri care ne-au întărit și ne-am dat seama că, deși suntem o familie călugărească mică, nu suntem puțin importante în ochii lui Dumnezeu.

Personal, fiind invitată împreună cu alte surori, în parohii, pentru a da mărturie despre viața consacrată, mi-am dat seama că prezența persoanelor consacrate în mijlocul credincioșilor laici este o dimensiune care îmbogățește viața Bisericii, iar parohiile și comunitățile unde nu există persoane consacrate simt această lipsă și și-au manifestat căldura și bucuria în zilele cât am poposit în mijlocul dânșilor. Aceasta m-a făcut să reflectez la frumusețea carismei Congregației noastre și am conștientizat tot mai mult că este o carismă bogată și validă, iar Congregația Maicii Domnului propune ca și valori de viață anumite aspecte care împlinesc o persoană, atunci când aderă la această familie călugărească. M-am bucurat că am avut ocazia să arăt și altora aspecte ale spiritualității noastre. M-am rugat adesea în acest an pentru chemări la preoție și la viața consacrată în lumea întreagă".

Pr. Ioan din Ordinul Sfântului Vasile cel Mare a vorbit în numele părinților bazilieni și a descris diferitele activități pastorale la care au participat în timpul Anului Vieții Consacrate. Astfel, a fost amintit momentul din duminica a patra a Postului Mare, 22 martie 2015, în care câțiva membri ai Ordinului au participat la o zi de rugăciune și împărtășire spirituală la biserica parohială din Valea Secerului, Feldru, județul Bistrița Năsăud. Mai apoi, în duminica din 10 mai 2015, patru membri ai Provinciei "Sfinții Apostoli Petru și Pavel", din România, împreună cu părintele protoegumen, au participat la o zi de rugăciune și împărtășire spirituală la biserica Bunavestire din parohia Bistrița 1.

A urmat joi, 21 mai 2015, în Sărbătoarea Înălțării Domnului, Sfânta Liturghie arhierească celebrată în Catedrala Arhiepiscopală Majoră Preasfânta Treime, din Blaj, împreună cu doi Episcopi ai Bisericii Greco-Catolice și persoane consacrate din toate Ordinele și Congregațiile din Eparhia de Cluj-Gherla, în cadrul Pelerinajului persoanelor consacrate la Blaj cu ocazia Anului Vieții Consacrate. Persoanele consacrate au realizat acest pelerinaj pentru a se ruga în Catedrală, în Capela Arhiereilor și la Capela Fecioarei săracilor de la Cărbunari. Un alt moment amintit a fost cel din 7 iunie 2015, pelerinajul tradițional din prima duminică de după Rusalii cu ocazia hramului mănăstirii Coborârea Spiritului Sfânt din Molișet, când unul dintre călugării Ordinului Sfântului Vasile cel Mare, fratele Dominic, a fost hirotonit diacon de către PS Florentin. Semnificativ a fost și pelerinajul la Mănăstirea Sfânta Cruce din jud. Cluj, cu ocazia serbării hramului, în 14 septembrie 2015, când a fost venerată relicva Sfintei Cruci păstrată în acest lăcaș mănăstiresc.

Sora Cristina din Ordinul Sfântului Vasile cel Mare a mărturisit: "Pentru surorile baziliene, Anul Vieții Consacrate a însemnat o ocazie deosebită de a aduce laudă și mulțumire Bunului Dumnezeu pentru darul chemării de a-l urma pe Cristos, Mirele ceresc. Totodată, a fost o invitație la o revizuire a modului în care ne trăim consacrarea și dăruirea noastră lui Cristos prin voturile călugărești.

În decursul anului, surorile s-au rugat pentru persoanele consacrate și pentru noi vocații în comunitățile călugărești. De asemenea, în fiecare comunitate a Provinciei ‘Inima Neprihănită a Sfintei Fecioare Maria’ s-au organizat trei zile de sărbătoare pentru Anul Vieții Consacrate, momente în care surorile l-au avut în mijlocul lor pe Episcopul eparhial, mai mulți preoți, persoane consacrate din diferite ordine și congregații călugărești, copii, tineri și mulți credincioși. Au fost trei zile de comuniune prin rugăciune, adorație euharistică, conferințe și programe cu copiii și tinerii de care se ocupă surorile prin diferite activități.

Ca încoronare a zilelor dedicate vieții consacrate a fost depunerea voturilor pe viață de către sora Ștefania, pentru care mulțumim lui Dumnezeu. Surorile au trăit împreună momente de comuniune și iubire fraternă, au simțit invitația Bisericii la o reînnoire spirituală, de trăire mai intensă a relației cu Cristos, Mirele lor. Ne-am lăsat conduse de Spiritul lui Dumnezeu și în Anul Vieții Consacrate, pentru a ajunge la frații noștri nevoiași din satele de munte și pentru a le duce o rază de lumină, de mângâiere și de speranță, alături de pachetele cu mâncare și îmbrăcăminte. Ne străduim ca prin mărturia de credință a vieții noastre să fim lumină și sare pentru cei din jurul nostru".

Părintele Olivo, din Societatea lui Isus, a specificat că în Anul Vieții Consacrate, inițiativele lor au fost cele obișnuite, părinții și frații iezuiți au încercat doar "să își trăiască spiritualitatea punându-se în serviciul celorlalți, conștienți că este un an mai deosebit în care trebuie să trăim mult mai responsabil, să fim mai vizibili, dar cred că toate activitățile noastre au continuat așa cum au fost și în trecut, activități care privesc în special exercițiile spirituale, activități de tip spiritual sau catehetic în favoarea poporului. Evident, în acest An al Vieții Consacrate am încercat să aducem contribuția noastră la activitățile organizate de Episcopia Greco-Catolică prin inițiativele de la începutul anului, prin conferințe, prin participare la deschiderea Anului Vieții Consacrate la Catedrala Schimbarea la Față, sau prin conferințe despre Anul Vieții Consacrate, pe care le-am ținut la Gherla, Bistrița și Baia Mare.

Am vorbit despre importanța vieții consacrate, pentru a conștientiza că viața consacrată este importantă în sânul Bisericii și, așa cum spunea Sfântul Părinte, viața consacrată este inima Bisericii. Evident că viața consacrată este în serviciul credincioșilor, în special în serviciul persoanelor care sunt departe de Dumnezeu și care, văzând persoanele consacrate cum trăiesc Evanghelia, cum își trăiesc viața lor cu Dumnezeu, să se simtă și ele apropiate de Isus Cristos și să trăiască o viață dăruită lui Isus Cristos. Sensul vieții creștine și sensul vieții consacrate este de a-l pune pe Cristos în centru.

În timpul Anului Vieții Consacrate, am încercat să dezvoltăm elementele fundamentale ale vieții consacrate, în special în timpul exercițiilor spirituale, al cursurilor cu preoții, cu tineri. Am avut inițiative prin care am încercat să facem cunoscută și vocația – un moment important este, pentru noi, cel al exercițiilor spirituale de alegere a stării de viață pentru tineri. Tinerii sunt ajutați prin aceste exerciții spirituale să reflecteze asupra vieții lor și, fiind dezorientați, au nevoie de ajutor și de elemente care să îi ajute să facă un bun discernământ. Scopul nostru este, în primul rând, să ajutăm lumea să înțeleagă voința lui Dumnezeu pentru a o trăi. În momentul în care suntem capabili și suntem disponibili să o facem, atunci Dumnezeu ni se face cunoscut!"

Sora Gabriela a împărtășit mărturia surorilor din Comunitatea Sfântului Iosif al Apariției: "Noi, surorile Sfântului Iosif al Apariției, prezente în România, am încercat să privim trecutul cu recunoștință, să trăim prezentul cu pasiune și să îmbrățișăm viitorul cu speranță, așa cum ne-a îndemnat Sfântul Părinte în Exortația de la deschiderea Anului Vieții Consacrate. Aș putea sintetiza ceea ce a însemnat pentru noi acest an, prin cuvintele: de la binele ce nu face zgomot la ‘treziți lumea’.

Pe parcursul anului, am răspuns cu bucurie la invitațiile de a ne prezenta Congregația, cu diferite ocazii. În 21 iunie, sărbătoarea Sfintei Emilia de Vialar, fondatoarea Congregației, a fost marcată în parohia Mănăștur 1 Vest printr-o Liturghie arhierească la care au fost invitați și reprezentanți ai altor ordine și congregații călugărești. Tot cu acest prilej, în cadrul orelor de cateheză am prezentat copiilor viața Sfintei Emilia de Vialar. Am simțit mereu căldura și viul interes al acelora cărora le-am făcut cunoscute valorile carismei noastre, misiunea și activitatea surorilor.

În luna septembrie, un grup de surori din România a participat la Întâlnirea mondială a tinerilor consacrați din Roma. A fost un moment unic în viața Bisericii Universale, în istoria Bisericii, fiind reuniți acolo peste 5000 de participanți, reprezentând 500 de familii religioase sau institute de viață consacrată, din 126 de țări de pe toate continentele. Motoul Întâlnirii a fost ‘Treziți lumea!’ Am ascultat prelegeri și am reflectat asupra temelor foarte actuale propuse, apoi s-au împărtășit experiențe pe grupuri lingvistice. Impresionante au fost mărturiile persoanelor consacrate care au adus o contribuție la salvarea multor vieți, la apărarea drepturilor omului, riscându-și zilnic viața în condiții dificile, acolo unde este război, violență, nedreptate.

Sfântul Părinte Francisc a fost în mijlocul nostru câteva ore, răspunzând întrebărilor, dându-ne sfaturi părintești, încurajându-ne să cultivăm apropierea dintre oameni, să fim profeți cu o inimă care arde de iubire pentru Cristos, cu un zel apostolic care încălzește inimile celorlalți. Când îți amintești lucrurile minunate pe care Dumnezeu le-a făcut în viața ta, îți vine să sărbătorești, îți vine un zâmbet de la o ureche la alta, acele zâmbete frumoase, pentru că Domnul este fidel! Cu aceste gânduri, îmi doresc și doresc tuturor consacraților să mergem în continuare pe drumul urmării lui Cristos, contagiați de dorința de a trezi lumea, prin Evanghelie, profeție și speranță".

Seara de reculegere, rugăciune și meditație a fost urmată, a doua zi, de o celebrare solemnă a Sfintei Liturghii arhierești la Mănăstirea Congregației Maicii Domnului (CMD). Pentru surorile CMD, o ocazie în plus de sărbătoare a fost aniversarea celor 95 de ani de la fondarea primei Congregații feminine din Biserica Română Unită cu Roma, Greco-Catolică, înființată special pentru această Biserică de către Mitropolitul Vasile Suciu, la Blaj, în 2 februarie 1921.

În cuvântul de învățătură, plecând de la mesajul evanghelic al duminicii lui Zaheu, vameșul (Luca 19,1-10), Preasfinția Sa Florentin a arătat că acea privire plină de iubire a lui Isus, care a deschis sufletul lui Zaheu, a atins și inima Mitropolitului Vasile Suciu, și, din pornirea generoasă de a dărui o nouă lumină Bisericii pe care o păstorea, acesta a întemeiat Congregația Surorilor Maicii Domnului, "o instituție chemată să concurgă (…) în cea mai largă măsură la rezolvarea problemei mari și ardente de a apropia Neamul nostru cât mai mult de Domnul prin credință vie", punând "această primă Congregație română sub scutul Preasfintei de Dumnezeu Născătoare și Pururea Fecioare Maria".

S-a arătat apoi cum intenția și visul marelui fondator s-a împlinit, privind dinspre momentul prezent peste timp la roadele celor 95 de ani de jertfă și apostolat ai Congregației, un rod concret al acestui parcurs fiind Comunitatea Surorilor CMD din prezent, implicarea lor deosebită în viața Eparhiei de Cluj-Gherla și a Bisericii Greco-Catolice, rugăciunea neobosită și continuă, prezentarea modelului Preasfintei Fecioare Maria, căreia și-au încredințat viața. În semn de apreciere, "prețuire și recunoștință, pentru mărturia de credință și modelul autentic de slujire a Bisericii Române Unită cu Roma, Greco-Catolică, și a Neamului Românesc prin rugăciune și jertfă, prin îngrijirea bolnavilor, educarea tinerilor și ajutorul dat săracilor", Preasfinția Sa a înmânat Maicii Paula, superioară generală, și întregii comunități a surorilor CMD, o Diplomă aniversară și un frumos buchet de flori.

imagine

imagine

imagine