Jubileul Bolnavului și al Personalului sanitar în Eparhia de Cluj-Gherla

publicat la 14 februarie 2016 în Ştiri

îndemn la credință, la milostivire și la primirea Sfintelor Taine, "sfintele medicamente, doctorii pe care Bunul Dumnezeu ni i-a pus la dispoziție"

Joi, 11 februarie 2016, zi în care întreaga Biserică Catolică a sărbătorit Ziua Bolnavului și a personalului sanitar, cu tema "A ne încrede în Isus milostiv, ca Maria", PS Florentin Crihălmeanu, Episcopul greco-catolic de Cluj-Gherla, a celebrat Sfânta Liturghie într-o capelă din spital. Au concelebrat pr. vicar Ioan Mătieș, pr. protopop Cristian Sabău și preoții din spitalele clujene. Cu acest prilej, Episcopul de Cluj-Gherla a binecuvântat capela Sf. Nicolae, din Clinica Medicală III – Institutul Regional de Gastroenterologie și Hepatologie "Prof. Dr. Octavian Fodor", Cluj-Napoca, după ce pr. capelan Sorin Axente Popa a încheiat lucrările de renovare.

Adresându-se medicilor, cadrelor medicale și bolnavilor care au venit să asiste la celebrare, Preasfinția Sa le-a vorbit despre importanța prezenței Domnului în mijlocul lor, fiindcă "Cristos este lucrător prin puterea Spiritului Sfânt! De aceea, mulțumim lui Dumnezeu pentru că putem binecuvânta această capelă, aici, într-un loc în care suferința cu caritatea se îmbină. În întreaga lume, în Ziua Bolnavului se fac vizite în spitale, pentru ca, pe de o parte, să ne rugăm pentru cei care sunt în suferință, pe de altă parte, să mulțumim și să încurajăm operatorii sanitari și medicii, cei care petrec zile și nopți la căpătâiul celor suferinzi și să vă spunem că ceea ce faceți trece dincolo de un gest pur uman și se apropie de ceea ce făcea Isus Cristos pe vremea Lui, primind, vindecând și alungând tot ceea ce era rău".

Atât în 11 februarie, cât și duminică, 14 februarie, celebrarea la nivelul Eparhiei de Cluj-Gherla a Zilei Bolnavului și a Personalului sanitar, au fost vizitați bolnavii din spitale. S-au făcut vizite la Clinica Medicală III, Spitalul de Psihiatrie, Ergoterapie de pe str. Decebal, nr. 126, Cluj-Napoca, și la Spitalul Municipal din Dej.

imagine

Ziua Bolnavului și a Personalului sanitar a fost celebrată solemn, la nivelul Eparhiei de Cluj-Gherla, duminică, 14 februarie, în Catedrala Schimbarea la Față din Cluj-Napoca, în prezența invitaților, medici, personal sanitar, bolnavi și persoane care poartă de grijă bolnavilor, asociații și organizații caritabile din Biserică. Răspunsurile liturgice au fost date de Corul "Magnificat" al Catedralei. În cuvântul de învățătură, Preasfinția Sa s-a referit și la Mesajul Sfântului Părinte cu ocazia Zilei Bolnavului, în care "ne invită să medităm fragmentul evanghelic cu Nunta din Cana Galileii (Ioan 2,5). Mai cu seamă cuvântul pe care Isus îl spune Mariei și anume, atunci când Maria îi cere să facă un miracol, pentru că nu mai era vin, Isus răspunde ‘nu a venit ceasul meu’ (Ioan 2,4). Pare un refuz, dar Maria, înțelegând că nu este un refuz, spune: ‘Faceți tot ceea ce vă va spune el’ (Ioan 2,5)."

"Reflecția Sfântului Părinte în acest mesaj, despre această minune din Cana Galileii la intervenția Mariei, Mama Milostivirii, se înscrie perfect în conturul temei Anului Milostivirii. Pentru că boala, suferința, ne pun semne de întrebare asupra vieții și a morții și adesea suntem tentați să ne răzvrătim, mai ales în cazul bolii, al suferinței: ‘De ce eu, de ce mie, de ce acum? ‘ Sunt întrebări care nu au un răspuns direct: suferința, luată în sine, nu are sens, dar suferința poate fi și o cale dacă o trăim cu credință."

"Credința nu întotdeauna vindecă boala, nu oprește suferința. Credința, însă, poate să ne arate cheia care ne conduce pe cale, pentru a-l regăsi pe Cel care poartă Crucea alături de noi. Este o cale pentru a da un sens suferinței, a o face utilă, a nu cădea în disperare sau descurajare. Acesta este rolul credinței, iar poarta credinței ne-o deschide Maria, mijlocirea rugăciunilor Preasfintei Fecioare Maria la Fiul ei, Isus, spunând și astăzi tuturor acelora care își pun mâinile și inteligența și mai cu seamă sufletul în slujba lui Isus spre vindecare: ‘Faceți ceea ce vă va spune El’. De aceea, consider că este foarte important ca, atât bolnavii cât și medicii, în situația de luptă pentru viață, să se pună în slujba lui Isus urmând îndemnul Mariei: ‘Faceți ceea ce vă va spune El’, să fie cu adevărat la dispoziția voinței Lui".

În încheierea predicii s-a insistat asupra nevoii de a ajuta: "Suntem chemați să ajutăm în viață, pentru că viața este Cristos. Cristos este și Învierea, de aceea, ajutând viața, ajutăm de fapt pe Cristos care este Învierea, și putem aduce lumina speranței în acele suflete care poate nu văd decât durerea, descurajarea, disperarea. Putem aduce în lume acea rază de bucurie acelor persoane care nu cunosc zâmbetul. Aici este rolul nostru spiritual, al creștinilor, și Anul Milostivirii își deschide porțile pentru ca noi, creștinii, să putem aplica ceea ce cunoaștem, faptele milei trupești, faptele milei sufletești, bine știind că, de fapt, nu bolnavii au nevoie de medici, nu săracii au nevoie de bogați, nu cei lipsiți și marginalizați de cei care fac caritate, ci noi avem nevoie de ei, deoarece criteriul judecății noastre finale este criteriul carității."

"Hristos spune: ‘Atunci când ați făcut unuia dintre acești micuți ai mei, mie mi-ați făcut’ (Matei 25,40). Cristos se identifică cu cei care sunt înfometați, însetați, în închisoare, sau străini, goi, bolnavi. Atunci când am făcut un bine unuia dintre aceștia ne dobândim intrarea în fericirea veșnică, de aceea avem nevoie de ei, avem nevoie să îi căutăm noi, să nu așteptăm să vină ei să ne caute, să ne ceară. Să știm să le oferim, mai înainte de toate, pâinea iubirii, pâinea carității. Să știm să ne identificăm cu ei, pentru a vedea ceea ce au nevoie și să le dăruim ceea ce au nevoie".

imagine

La finalul Sfintei Liturghii, celebrată de PS Florentin și preoții repartizați în spitale, a vorbit, din partea Asociației Medicilor Catolici, prof. dr. Ștefan Ioan Florian, președintele Senatului Universității de Medicină și Farmacie "Iuliu Hațieganu" din Cluj, președintele Societății Române de Neurochirurgie și directorul Clinicii de Neurochirurgie din Cluj-Napoca. El a făcut o legătură între mesajul Pontifului Roman și Anul Milostivirii, îndemnând la credință: "La nunta din Cana Galileii, Isus a transformat apa în vin oferind pilda miracolului pe care omul îl poate face în numele binelui prin puterea credinței."

"Fiecare din noi putem săvârși miracole atunci când avem credința și dorința de a face bine. O vorbă bună, o caldă mângâiere, aduce zâmbetul pe chipul chinuit de suferință. Cu mâinile noastre putem transforma piatra în opere de artă, putem, din apă și făină, să facem pâinea noastră cea de toate zilele, putem reda speranța și chiar reda viața, putem cu un cuvânt schimba destine, putem educa prin pilda faptelor noastre și prin modelul pe care îl oferim noi în viața de zi cu zi. Prin tot ceea ce facem putem trăi bucuria întâlnirii cu harul care pe toate le transformă, cum spunea Sfântul Părinte Francisc la deschiderea Jubileului Milostivirii. Consecințele faptelor noastre bune nu se vor vedea poate imediat, dar trebuie să avem convingerea că efectul faptelor noastre va avea ecoul pe care-l vom putea simți".

Ca organizator al evenimentului, pr. Ioan Mătieș, Vicar cu laicii, a mulțumit participanților la acest moment de rugăciune, reamintind că prin cei bolnavi, Cristos este prezent în familiile noastre, în comunitățile noastre și ne dă prilejul de a-l sluji prin ei. A mulțumit în primul rând celor care împlinesc îndemnul la iubirea aproapelui și la caritate al Sfântului Părinte: familiile celor bolnavi, organizațiile de caritate, în mod special Asociația Medicilor Catolici, care acționează în Biserică pentru cei bolnavi și care s-au implicat și în organizarea celebrării Zilei Bolnavului, Fundația Familia Sfântă, care are Policlinica "Sfânta Familie" de pe str. Moților nr. 32, Cluj-Napoca; Asociația Caritas eparhial – Cluj, care are două departamente ce se ocupă de cei în suferință – Departamentul pentru persoane cu dizabilități și Centrul de îngrijire la domiciliu; Fundația "Credință și Lumină", Centrul de zi "Sf. Maria", toți cei care, ca asistenți sociali în diferite asociații, sunt alături de cei bolnavi, surorile care se ocupă de cei în suferință și, nu în ultimul rând, preoții care fac pastorație în peste 40 de secții de spitale de pe teritoriul Eparhiei de Cluj-Gherla.

În încheiere, PS Florentin a adresat tuturor invitația de a trece prin Poarta Milostivirii cu ocazia celebrării Jubileului Bolnavului și al Personalului sanitar. S-au făcut rugăciunile jubiliare, Ierarhul de Cluj-Gherla a dat binecuvântarea pentru dobândirea indulgenței jubiliare, după care toți cei prezenți au trecut prin Poarta Milostivirii amplasată în Catedrală, apoi, revenind în fața altarului, au primit binecuvântarea arhierească și o imagine cu Bunul Samaritean. "Vă invit ca în această zi dedicată bolnavilor și personalului medical să ne amintim că noi, cu toții, avem nevoie de medicina Sfintelor Taine, a Sfintelor Sacramente. Vrând-nevrând suntem bolnavi, chiar dacă sănătoși fizic și, mai cu seamă în acest An al Milostivirii, să ne apropiem cu credință, speranță și iubire de Sfintele Taine, sfintele medicamente, doctorii pe care Bunul Dumnezeu ni i-a pus la dispoziție spre vindecarea sufletelor noastre și spre viața veșnică" – este invitația adresată tuturor de către Episcopul de Cluj-Gherla.

imagine

Exprimaţi-vă opinia

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *