PF Florentin la Întâlnirea Episcopilor prieteni ai Mișcării Focolare

publicat la 24 februarie 2016 în Ştiri

Trei Episcopi români, din Cluj, Iași și Chișinău, s-au întâlnit cu Sfântul Părinte Francisc și cu zeci de Episcopi catolici de pe toate continentele lumii pentru a dialoga despre unitate

În perioada 22-26 februarie 2016, la Castel Gandolfo, în apropierea Romei, are loc cea de-a 39-a Întâlnire Internațională a Episcopilor prieteni ai Mișcării Focolare, organizată de către Mișcarea Focolară în colaborare cu reprezentanți ai Congregației pentru Episcopi. Tema acestei întâlniri este: "O Biserică ce generează unitate: dăruire, angajare, obiective". La reuniune participă trei Episcopi din România: PS Petru Gherghel, Episcop romano-catolic de Iași, PS Florentin Crihălmeanu, Episcop greco-catolic de Cluj-Gherla și PS Anton Coșa, Episcop al Diecezei latine de Chișinău, împreună cu alți 57 de Episcopi din 31 de țări de pe diferite continente ale lumii.

În centru programului a fost participarea la audiența generală a Sfântului Părinte Francisc, de miercuri, 24 februarie 2016, din Piața San Pietro, Roma, prilej cu care Suveranul Pontif i-a salutat pe Episcopi, îndemnându-i "să păstreze mereu vie în ministerul apostolic carisma unității, în comuniune cu Succesorul lui Petru". Într-o relatare transmisă din Roma, despre acest timp de reflecție și dialog, PS Florentin a oferit detalii despre programul și desfășurarea întâlnirii, precum și impresii de la Audiența Generală a Sfântului Părinte Francisc:

«Am ajuns la Centrul Mariapoli din Castel Gandolfo, marți, 23 februarie 2016. La invitația Cardinalului Francis Xavier Kriengsak, Arhiepiscop de Bangkok, Thailanda, au răspuns un număr de 60 de Episcopi din diferite continente. De exemplu, din Africa sunt Episcopi din Bénin, Coasta de Fildeș, Madagascar, Congo, Tanzania; Episcopi din Orientul Mijlociu: Irak, Liban, Siria; Episcopi din America de Sud: Brazilia, Panama, Uruguay; de asemenea, Episcopi din America de Nord, Rusia, Tailanda, India, Pakistan; Episcopi în Europa Occidentală: Austria, Spania, Marea Britanie, Irlanda, Italia, Portugalia; din Europa Centro-Orientală: Republica Cehă, Letonia, Republica Moldova, Ucraina, Ungaria și România.

Programul a început în ziua de 22 februarie cu un scurt salut. Marți, 23 februarie, a fost prima zi a acestei întâlniri între Episcopi, cu tema: "«Ca toți să fie una» – exigența lumii de astăzi – rugăciunea lui Isus la Tatăl". Dimineața, în general, începe cu micul dejun. Au urmat Laudele și un nou cuvânt de bun venit și introducerea făcute de Cardinalul Francis Xavier Kriengsak și apoi am urmărit Discursul Sfântului Părinte Francisc la aniversarea a 50 de ani de la instituirea Sinodului Episcopilor. După o scurtă pauză au urmat mărturii ale unor Episcopi, am urmărit un film, apoi am văzut și un interviu cu Patriarhul Bartolomeu, Patriarhul Ecumenic al Constantinopolului, de la Loppiano. A urmat, în jurul orei 12.15, Concelebrarea Euharistică, apoi prânzul.

În fiecare zi, după masa de prânz, există posibilitatea de Adorație Euharistică sau de a face o plimbare în grădinile palatului pontifical de la Castel Gandolfo. După masă, de la ora 16.00, s-a reluat programul, ne-a vorbit Maria Voce, care este coordonatoarea generală a Mișcării Focolarilor, despre unitate ca și angajament și drum de făcut. În continuare s-au formulat întrebări din partea Episcopilor și a urmat un mic moment muzical, clasic. După pauză, Episcopii au lucrat pe laboratoare – mici grupuri lingvistice. Motivul pentru care ne-am întâlnit a fost: să oferim câteva exemple de semne concrete în care Bisericile noastre au experimentat realitatea și puterea darului unității. După acest moment a urmat Vecernia, împreună, în capelă și apoi cina.

imagine

Miercuri 24 februarie, programul a început la ora 6.30 când, cu autobuzul, am pornit de la hotel spre Centrul Mariapoli – unul din cele mai mari centre pe care mișcarea Focolară le are la Castel Gandolfo. După un mic dejun rapid am plecat spre Roma și, pe autocar, am făcut laudele și meditația despre unitate, apoi, la ora 8.15, am avut concelebrarea euharistică în Bazilica vaticană San Pietro, după care am plecat imediat la audiența generală cu Sfântul Părinte, Papa Francisc, în Piața San Pietro. Am avut locuri privilegiate, chiar aproape de Sfântul Părinte, de unde am ascultat cateheza foarte interesantă pe care a făcut-o, pornind de la capitolul 21 al Cărții Întâi a Regilor, despre Ahab, regele din Samaria, care vrea să cumpere via lui Nabot, care se învecina cu locuința sa. A fost o meditație despre puternicii lumii acesteia, care încearcă să domine prin avere și putere, fără a ține cont de spiritualitate, dar Dumnezeu are planurile lui cu fiecare om, oferindu-i și posibilitatea convertirii.

La sfârșitul audienței am avut posibilitatea să facem o fotografie de grup cu Sfântul Părinte și după aceea Papa a venit la noi, ne-a salutat, ne-a adresat câteva cuvinte și apoi, însoțit de gărzile personale, s-a îndreptat spre mulțime. Grupul nostru de Episcopi a trecut apoi prin Poarta Sfântă a Milostivirii, ocazie pentru a face un act de căință și a recita Psalmul 50, apoi ne-am oprit cu toții în Bazilica San Pietro în fața statuii Pietà (a lui Michelangelo) și am cântat imnul Salve Regina, în fața statuii Maicii Domnului, reînnoind devoțiunea noastră la Preasfânta Fecioară Maria, apoi o parte dintre noi am mers să ne rugăm la mormântul Sfântului Papă Ioan Paul al II-lea. Așa cum obișnuiesc de fiecare dată când intru în Bazilica San Pietro, am mers și să sărut locul unde am fost hirotonit.

imagine

După aceea ne-am reîntors cu autocarele la Castel Gandolfo și am servit masa de prânz. După masă am avut întâlnirea cu Cardinalul Lorenzo Baldisseri, secretarul general al Sinodului Episcopilor, care ne-a vorbit despre sinodalitate în gândirea și în conducerea Pontifului Roman Francisc. A făcut un scurt rezumat al principalelor intervenții pontificale referitor la sinodalitate, încă din 1969, cu Papa Paul al VI-lea, care vorbea despre "comuniune și colaborare", apoi, mai târziu, cu Papa Ioan Paul al II-lea, care spunea: "sinodalitatea înseamnă o Biserică în care să se poată contempla toate structurile și Sinodul să fie un instrument eficace pentru o bună colaborare într-o responsabilitate colegială". Apoi, Papa Benedict afirma că "unul dintre scopurile imediate ale Sinodului este acela de a informa, a corecta și de a promova idei noi".

Papa Francisc a vorbit despre Sinod ca despre o instituție în care trebuie să parcurgem împreună același drum, "să mergem împreună, atât lumea cât și Episcopii cât și Papa". A subliniat două elemente: elementul dinamic – "o Biserică ce este în drum către Împărăția lui Dumnezeu", dar, în același timp, trebuie să vină și în întâmpinarea nevoilor oamenilor pe pământ și, în al treilea rând, "suntem împreună, uniți în virtutea Botezului ca și un corp ce trebuie să antreneze toate membrele la diferite niveluri ale Bisericii dar într-o manieră diferită", însă, "o lucrare în armonie", în așa fel încât să fie angrenat tot poporul – "aceasta este o dimensiune constitutivă a Bisericii"; Sfântul Ioan Gură de Aur spunea că Biserica este, în esența ei, sinodală, este «un popor în drum», «o Biserică ce trebuie să reflecte misterul Preasfintei Treimi», natura relațională a lui Dumnezeu, pentru că, dacă Dumnezeu este iubire, iubirea presupune o relație cu cineva și atunci, dacă se vorbește despre Dumnezeu iubire, este în relație cu oamenii. O noțiune nouă pe care o introduce Sfântul Părinte Papa Francisc este sinodalitatea poliedrică, despre care vorbește și în Evangelii Gaudium, n. 236, comuniunea diferitelor fețe pe care un poliedru le are, în așa fel încât, fiecare față de fapt menține unitatea acestui corp geometric numit poliedru.

S-a vorbit și despre procesul de luare a deciziilor, care trebuie să fie un proces sinodal: "a se vorbi clar dar și a se asculta cu umilință în așa fel încât să se dezvolte un adevărat dialog și inimile să fie deschise pentru a spune adevărul". S-a amintit că sunt trei subiecte ale sinodalității: poporul lui Dumnezeu, Colegiul episcopal și Papa. Despre fiecare dintre acestea, în parte, a vorbit în continuare Eminența Sa, și, în final, a vorbit mult despre discernământ, "un element fundamental în vederea luării unor decizii adevărate și drepte capabile de a surprinde faptele Spiritului Sfânt". Deci, sinodalitatea este și un drum de discernământ: astfel, Sinodul devine un spațiu protejat unde Biserica experimentează deschiderea la Spiritul Sfânt. Sinodul nu este un parlament care să fie sub influențe politice a diferitelor persoane, ci Sinodul este o instituție a Bisericii care trebuie să facă un bun discernământ asupra voinței lui Dumnezeu, să studieze mișcările spiritului, mișcările inimii, mai înainte, în timpul și după luarea unei decizii – sunt doar câteva aspecte care au fost abordate în această conferință.

După un scurt concert de muzică la pian – la care a participat și Eminența Sa, Cardinalul Lorenzo, care este un virtuoz al pianului – a urmat un dialog cu răspunsuri din partea Cardinalului Lorenzo și apoi, după pauză, munca pe grupuri, unde am încercat să vedem exemple de situații în care, în biserici, știm să generam comuniune, sinodalitate. Ziua s-a încheiat cu Vecernia și cina.

imagine

Ziua următoare, joi 25 februarie, are tema: "«fiecare să-l socotească pe celălalt mai de cinste decât el însuși»(Fil 2,3): a trăi ca popor al lui Dumnezeu în Biserică" (Evangelii Gaudium 87). Programul începe tot cu micul dejun, apoi Laudele, în capelă, și, de la ora 9.00, urmează vizionarea unui film despre unitate cu Chiara Lubich, fondatoarea Mișcării Focolare. Se vor împărtăși apoi câteva experiențe în lumina cuvintelor: "într-o lume dezbinată, cum să fim celule de unitate, sau poduri mai degrabă, decât frontiere". După o scurtă pauză, Jesus Moran va prezenta câteva reflecții asupra Bisericii de astăzi și carisma Chiarei Lubich. Va urma, în jurul orei 12:15, Concelebrarea Euharistică și apoi prânzul. În partea de program de după-amiază, îl vom asculta pe Episcopul Marcellor Semeraro, de Albano, secretarul Consiliului Cardinalilor – "C9" (cei nouă care sunt aleși de Papa). Monseniorul Marcello Semeraro va vorbi despre "Lumen gentium, busola Magisteriului Papei Francisc în Biserica de astăzi", după care va urma un dialog, apoi o pauză, și din nou lucrări pe cercuri minore, pe grupuri: "care sunt obstacolele drumului spre unitate?", apoi, din nou, Vecernia și cina.

Pentru ziua de vineri, 28 februarie, tema este: "«Mergeți în toată lumea»: pentru o cultură a întâlnirii și a milostivirii". Ziua începe, ca și celelalte, cu micul dejun și Laudele, apoi, la ora 9.00, ne va vorbi Mons. Klaus Hemmerle despre "Coordonatele unității" – va fi o înregistrare. După acest moment, se va prezenta sinteza lucrului pe grupuri – a lucrărilor pe grupuri care s-au făcut în zilele de marți și miercuri, în 23-24 februarie. După pauză va vorbi Mons. Giuseppe Petrocchi despre "Maria mama milostivirii și a unității în viața episcopului de astăzi". Va urma un scurt dialog și apoi, după pauză, de la ora 13.15, Sfânta Liturghie. După masă, de la ora 16.00, cu titlul "Drumul de comuniune", se va prezenta un film cu o Întâlnire Ecumenică a Episcopilor la Constantinopol – Istanbul. Vor urma momente de dialog și comuniune despre această Întâlnire a Episcopilor pe care am avut-o la Castel Gandolfo și după pauză, Cardinalul Francis Kriengsak va trage concluziile și apoi, cu celebrarea Vecerniei, se va încheia această experiență de întâlnire în cadrul Centrului Mariapoli a Mișcării Focolare.

Pentru cei care doresc dintre Episcopii participanți, există posibilitatea să petreacă zilele de sâmbătă și duminică, la Loppiano, lângă Florența, unde vor putea vizita Institutul Universitar Sofia, vor avea acolo concelebrări euharistice și, de asemenea, vor putea viziona pelicule video despre Loppiano. De asemenea, se vor putea face vizite ghidate în acest centru iar, după-masa, duminică, va fi reîntoarcerea la Roma.

Îi mulțumim lui Dumnezeu pentru aceste momente de comuniune care ne dau posibilitatea de a gândi împreună cu alți Episcopi asupra unor probleme de mare actualitate ale Bisericii: unitatea, sinodalitatea, ecumenismul, ș.a. Ne amintim că Mântuitorul ne-a cerut să fim slujitori, așa cum El a venit doar pentru a sluji și a-și da viața pentru cei mulți. Dumnezeu să binecuvânteze organizatorii și participanții la aceste momente de întâlnire, amin!»

1 comentariu

  1. Ne rugăm pentru Papa Francisc și pentru episcopii noștri. Dumnezeu să vă răsplătească jertfa și răbdarea!

Exprimaţi-vă opinia

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *