Capela "Sfântul Iosif" din Piața Cipariu, Cluj-Napoca, la nouă ani sub fructuosul protectorat al Părintelui Ocrotitor

publicat la 22 martie 2016 în Ştiri

Sâmbătă, 19 martie 2016 – Sărbătoarea Sfântului Iosif, Patronul Eparhiei de Cluj-Gherla, sărbătoare de poruncă în Eparhia de Cluj-Gherla -, s-a celebrat și hramul Capelei "Sf. Iosif" din Catedrala în construcție din Piața Cipariu, Cluj-Napoca, unde își desfășoară activitatea liturgică parohia Andrei Mureșanu, păstorită de pr. Mircea Marțian și vicarii parohiali pr. Titus Sas și pr. Florin Isac. Comunitatea parohială din Capela "Sf. Iosif" a aniversat și 9 ani de când, prin celebrările liturgice zilnice și numeroasele activități spiritual-culturale și artistice, a dat viață acestei capele și întregului edificiu, revărsând bogate roade spirituale asupra întregii Eparhii de Cluj-Gherla.

Programul aniversar a început printru-un buchet de rugăciuni către Sfântul Iosif, cu Grupul de rugăciune "Copiii Sfântului Iosif", coordonat de diaconul Mihai Roman. După primirea PS Florentin, Episcopul de Cluj-Gherla, reprezentanții grupurilor parohiale, preoții celebranți și Episcopul eparhial au intrat în procesiune în capelă. Au participat la eveniment sute de credincioși, între care surori ale Congregației Maicii Domnului, frați iezuiți, surori din Ordinul "Sf. Vasile cel Mare", tineri din ASTRU, membri ai Asociației Caritas Cluj, ai Asociației Medicilor Catolici din Cluj, ș.a.

Preoții concelebranți oaspeți au fost: pr. Iosif Chiciudean, care a venit cu 35 de copilași; pr. Cristian David, cancelar eparhial; pr. Traian Coste, consilier eparhial; pr. Călin Bot, rectorul Institutului Teologic "Sf. Ioan Evanghelistul"; pr. Radu Tălpălariu, asistent spiritual ASTRU; pr. Florin Chiciudean, formator în cadrul Institutului Teologic "Sf. Ioan Evanghelistul"; pr. Cristian Sabău, protopop de Cluj I; pr. Marius Cerghizan, consilier pastoral; pr. Adrian Avram, director Caritas Cluj. Programul aniversar a avut în centru Sfânta Liturghie arhierească solemnă, răspunsurile liturgice fiind date de Corul de copii "Allegria" dirijat de Cristina Nagy, la orgă Andreea Alexievici.

imagine

În cuvântul de învățătură, Episcopul eparhial a oferit exemplul Sfântului Iosif, cu accentul pe fidelitatea și încrederea lui Iosif, încercarea lui de a înțelege voința lui Dumnezeu, îndemnând la încredere în Dumnezeu: "Să avem încredere, pentru că numele lui Dumnezeu – ne spune foarte frumos Papa Francisc – este Milostivire. El este mult milostiv și îndelung răbdător. Cei care nu au răbdare suntem noi, nu Dumnezeu. Dumnezeu are răbdare cu noi și ne așteaptă să ne întoarcem". Cuvântul s-a încheiat prin urarea de "La mulți ani!", adresată întregii Eparhii de Cluj-Gherla și parohiei Andrei Mureșanu, și invitația de a face împreună Litania Sfântului Iosif: "Să-i cerem Sfântului Iosif să ne împărtășească din această bogăție de haruri pe care el le-a dobândit".

Celebrarea liturgică a fost încheiată prin obținerea indulgenței jubiliare, care se poate primi la sărbătoarea hramului cu ocazia Anului Milostivirii, cu condiția de a se trece ulterior printr-una dintre Porțile Sfinte care au fost deschise în Catedrala episcopală, în biserici protopopiale și mănăstiri. La final, pr. paroh Mircea Marțian, a adresat un mesaj de mulțumire și recunoștință oferită lui Dumnezeu, dar și celor care au susținut și participat la viața și activitățile parohiei: "Un dar este prilej de mulțumire, de aceea mulțumesc Tatălui ceresc, a cărui îndurare se revarsă peste noi cu generozitatea iubirii infinite".

O mulțumire specială a fost adresată bunilor credincioși, tuturor celor implicați în organizarea acestui eveniment: "ca și Isus, la împlinirea celor nouă ani parohia continuă să crească și să se întărească în spirit", a continuat pr. Mircea. "Știm că, duminică de duminică, parohia adună la celebrările liturgice circa 1400 de credincioși. Recunoștință Părintelui ocrotitor Sfântul Iosif, care a ajutat la împlinirea unui vis, acela de a exista aici o comunitate vie și dinamică". Semne de dinamism sunt: Liturghia copiilor care se celebrează aici în fiecare duminică, spectacolele aniversare, acțiuni culturale. Dar "visele se împlinesc prin oameni, fiecare nume este o treaptă vie care ne-a oferit prin trudă o sărbătoare perfectă. Așadar, recunoștință echipei de angajați: doamna Monica Zelghiu și diaconul Mihai Roman".

Pr. Mircea a mulțumit confraților preoți, cei doi vicari parohiali, pr. Titus Sas și pr. Florin Isac. Împreună, ei răspund solicitărilor unei pastorații "care cuprinde peste 200 de copii beneficiari ai diferitelor programe, indiferent că este vorba de programe catehetice sau extracatehetice". Pentru că, valorificând spațiile amenajate la demisolul complexului Catedralei încă în construcție, se împlinește aici o lucrare diversă colaterală – o paletă largă de activități desfășurate prin grupurile parohiale și prin responsabilii lor, persoane cu diferite specializări care și-au pus în mod voluntar profesionalismul la dispoziția comunității parohiale și a tuturor celor care doresc să ia parte la viața unei mari familii umane.

imagine

În incinta Catedralei din Piața Cipariu – spațiu consacrat lui Dumnezeu și devenit realitate prin rugăciunea și jertfa unui Episcop vizionar, IPS Iuliu Hossu, și a unei generații de martiri și mărturisitori – ia naștere un adevărat model în miniatură pentru o societate întemeiată pe principii creștine, pe valori spirituale, în care "profitul" propriu este de fapt aportul adus la "profitul" celorlalți și astfel darul devine dar și se înmulțește asemenea "înmulțirii minunate a pâinilor" prin Isus, pentru a-i hrăni spiritual și a-i împlini pe toți.

Pentru ca această lucrare să fie cu rod bogat, este nevoie însă de aportul credincioșilor laici, grupați în jurul și în colaborare cu preoții: "Un rol important îl au desigur laicii, fără sprijinul lor, adevărate pietre vii pline de entuziasm, nu se poate realiza acest mozaic realizat aici, ca răspuns la iubirea ce le-a venit prin Sfântul Iosif". Aici au fost amintiți membrii Consiliului parohial, dar și Comitetul de sprijin parohial, "care răspunde mereu atunci când este nevoie". De asemenea, s-a evidențiat sprijinul Departamentului de Cateheză, unde activează 4 catehete pe diferite categorii de vârstă; au fost enumerate activități precum: educație muzicală – ore de chitară respectiv ore de pian, cele două coruri, copiii grupați în corul "Allegria" și adulții din corul "Jubilate"; meditații – profesori care predau limbi străine (engleză, franceză, germană, italiană), limba română, matematică – cercul de excelență în matematică; alte grupuri: grupul de rugăciune "Copiii Sfântului Iosif", grupul de dansuri și obiceiuri populare românești, grupul micului actor, cercul de artă în care s-a realizat și expoziția de icoane pe sticlă expusă la intrarea în Catedrală – o expoziție tematică despre îngeri, cu icoane pe sticlă realizate de copii.

Grupurile parohiale se întâlnesc și la casa parohială de pe strada Constantin Brâncuși, o casă special amenajată pentru a coagula și îmbogăți spiritual comunitatea credincioșilor. Cu rădăcinile adânci în trecutul de aur al Bisericii Greco-Catolice Române Unită cu Roma, Reuniunea Mariană s-a activat și în această parohie, cu numele "Regina martirilor și mărturisitorilor" – "de când avem o asemenea mișcare să știți că simțim la nivel pastoral, datorită rugăciunii dar și a implicării concrete", a subliniat pr. paroh. Nu în ultimul rând, au fost amintiți numeroșii binefăcători, toți cei ce se implică în programele parohiei, toți credincioșii parohiei.

imagine

Mulțumiri speciale au fost adresate "duhovnicului de serviciu", pr. Virgil Florian, "care aduce aminte de Parohul din Ars, el rămâne de la 7.00 până la 13.00 la Spovadă și apoi de la 16.00, din nou, cât este nevoie, este o dovadă despre martiriul și capacitatea de a se oferi comunității". Mulțumire specială pr. Romulus Silaghi, care la rândul său ajută foarte mult în pastorație. Pr. paroh a mulțumit apoi cu recunoștință "celui din urmă care este cel dintâi", Preasfinției Sale Florentin, Episcopul eparhial, pentru "dragostea de părinte, încrederea, susținerea și sprijinul acordat", mulțumire concretizată și printr-un cadou – posibilitatea de a comanda o mitră episcopală.

Răspunzând, PS Florentin s-a adresat tuturor prin cuvintele: "Ne bucurăm că am celebrat sărbătoarea Sfântului Iosif. Mulțumim lui Dumnezeu că s-a împlinit acest vis și ducem visul mai departe, pentru că el trebuie să continue prin finalizarea construirii acestei clădiri, de aceea contăm pe rugăciunile dumneavoastră. Suntem o familie și familia are nevoie de unitate în iubire milostivă. Structurile eparhiale sunt aici, de aceea vă mulțumim pentru momentul de unitate, momentul de comuniune dintre noi". Ierarhul de Cluj-Gherla și-a manifestat recunoștința față de păstorii acestei parohii oferindu-le câteva cadouri.

În continuare, PS Florentin a salutat pe fiecare participant în parte, prin oferirea unei binecuvântări și a unei iconițe. Semn al bucuriei a fost apoi tortul aniversar, adus în capelă pe acordurile Imnului dedicat Sfântului Iosif, Iosif este Sfântul, după care toți cei prezenți au fost invitați la agapa fraternă pregătită în Aula "Cardinal Iuliu Hossu", unde a fost prezentată și o proiecție omagială: Mulțumim Sfinte Iosif, cu fotografiile care au imortalizat ultimul an din viața parohiei Andrei Mureșanu în imagini – amintiri frumoase.

Exprimaţi-vă opinia

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *