Comunicat la încheierea sesiunii Sinodului Episcopilor și aniversarea Academiei Române la Blaj

Publicat pe: 4 iunie 2016|Secțiunea: Ştiri|

În jurul Preafericirii Sale Lucian Cardinal Mureșan, Arhiepiscop Major de Alba Iulia și Făgăraș, Episcopii Bisericii Române Unită cu Roma, Greco-Catolică, s-au reunit în sesiune sinodală ordinară, între 1-3 iunie 2016, la Blaj, sediul Arhiepiscopului Major.

Tot în aceste zile de început de iunie, Blajul a fost gazda unor manifestări culturale dedicate aniversării a 150 de ani de la înființarea Academiei Române, cu participarea președintelui Academiei Române, acad. Ionel Valentin Vlad, și a președintelui filialei Cluj a Academiei, acad. Emil Burzo. Între invitații de onoare la aceste momente s-a aflat IPS Ioan Robu, Arhiepiscop romano-catolic de București, care, împreună cu PF Lucian Cardinal Mureșan, sunt membri de onoare ai Academiei Române.

Un prim eveniment comemorativ a fost joi, 2 iunie 2016, când Ierarhii greco-catolici au celebrat un parastas de pomenire și au fost depuse coroane de flori la mormântul marelui erudit, filolog și teolog greco-catolic, canonicul Timotei Cipariu, membru fondator al Academiei.

În aceeași zi, Mitropolia Română Unită cu Roma a lansat, în Catedrala "Sf. Treime" din Blaj, în prezența Arhiepiscopului Major PF Lucian și a Ierarhilor, un volum omagial, publicat de Editura Buna Vestire, dedicat celor peste 40 de academicieni care s-au născut, au studiat sau au predat în Cetatea cultural-spirituală a Blajului. Între numele evocate se află doi Cardinali români, Cardinalul Iuliu Hossu (1885-1970) și Cardinalul Alexandru Todea (1912-2002), precum și Mitropolitul Vasile Suciu (1873-1935), al doilea ctitor important de școli din Blaj. Pentru a prezenta personalitățile cuprinse în acest volum, au luat cuvântul acad. Ionel Valentin Vlad, președintele Academiei, acad. Emil Burzo, președintele filialei Cluj a Academiei, prof. dr. Sorin Blaga și prof. univ. dr. Ioan Buzași. Programul serii s-a încheiat în Catedrala Blajului pe acordurile concertului susținut de "Cantabile Quartet" din Cluj-Napoca.

imagine

(foto: pr. William Bleiziffer)

La încheierea lucrărilor Sinodului Episcopilor Bisericii Române Unită cu Roma, Greco-Catolică, a fost emis, din partea Notarului Sinodului Episcopilor, următorul comunicat:

"Sesiunea ordinară de primăvară a Sinodului Episcopilor Bisericii Române Unită cu Roma, Greco-CatolicăBlaj, 1-3 iunie 2016:

Episcopii Bisericii Române Unită cu Roma, Greco-Catolică, s-au reunit în sesiune sinodală ordinară între 1-3 iunie 2016 la Blaj, sediul Arhiepiscopului Major. Situații concrete din viața preoților, aspecte pastorale, administrative și canonice, procesul de beatificare al Episcopilor morți în faimă de martiri sub regimul comunist și prezența comunităților greco-catolice în diaspora, au fost temele dezbătute de Părinții sinodali.

La lucrările sinodale, sub președinția Preafericitului Părinte Cardinal Lucian, au participat toți Episcopii greco-catolici din țară și de peste hotare.

În conformitate cu prevederile canonice și ale Statutului Sinodului, a fost ales Sinodul Permanent, din care fac parte Preafericitul Cardinal Lucian, Președintele Sinodului, PS Claudiu Lucian Pop și PS Mihai Frățilă. Totodată, a fost ales PS Claudiu Lucian Pop în funcția de Secretar al Sinodului, PS Virgil Bercea în funcția de Episcop responsabil pentru parohiile din diasporă, respectiv PS Mihai Frățilă în funcția de Episcop responsabil pentru Colegiul Pontifical "Pio Romeno" din Roma.

Cu prilejul împlinirii a 150 ani de la întemeierea Academiei Române, membrii Sinodului au participat în după-masa zilei de joi 2 iunie 2016 la o Sesiune de comunicări în Catedrala Arhiepiscopală Majoră "Sf. Treime" din Blaj.

Referitor la alegerile locale din 5 iunie 2016, Episcopii îi îndeamnă pe credincioși și pe toți oamenii de bună credință să-și exercite dreptul și responsabilitatea de a participa la vot, și totodată să facă o alegere coerentă cu propria credință. Toți cetățenii sunt îndemnați să promoveze acele persoane care respectă valorile demnității umane, care sprijină familia și respectă viața încă din momentul conceperii ei și până la sfârșitul ei natural, și care prețuiesc pacea, morala creștină și creația lui Dumnezeu. În exercitarea acestui drept constituțional și cetățenesc, nimeni nu trebuie să se lase influențat de promisiuni sau avantaje materiale.

În aceste zile, membrii Sinodului au purtat în gândul și în rugăciunea lor întreaga Biserică din România și din lumea întreagă. Următoarea Sesiune sinodală ordinară se va desfășura în intervalul 2-4 noiembrie 2016 la Blaj, sediul Arhiepiscopului Major. (Notar: Pr. Cristian Crișan)"

Biroul de Presă
al Episcopiei Greco-Catolice de Cluj-Gherla