Vizită pastorală în parohia Feldru – Valea Secerului

publicat la 16 august 2016 în Ştiri

Parohia Feldru – Valea Secerului, păstorită de pr. Claudiu Oltean, a primit sâmbătă, 13 august 2016, vizita Preasfinției Sale Florentin Crihălmeanu, Episcop de Cluj-Gherla, cu ocazia serbării hramului, Adormirea Maicii Domnului. Au fost de față 16 preoți invitați – între care pr. Nicolae Jarda, protopop de Rodna, pr. Anton Crișan, Vicar cu preoții, pr. Augustin din Ordinul Sfântului Vasile cel Mare (OSBM); surori OSBM, în jur de 300 de credincioși din Protopopiatul Rodna – Feldru, Ilva, Beclean, Bistrița, Sângeorz-Băi, Șanț, Maieru, Rodna, alte parohii ale Eparhiei de Cluj-Gherla și credincioși din Maramureș. Cu toții s-au reunit cu bucurie pe colina înverzită, de unde străjuiește împrejurimile frumoasa biserică parohială – sfințită în 1993, renovată în interior și modernizată în anul 2009, și în prezent renovată în exterior.

imagine

În cadrul Sfintei Liturghii, PS Florentin, preoții și credincioșii s-au rugat și pentru odihna sufletului Majestății Sale, Regina Ana a României, care, în această zi de doliu pentru națiunea română, a fost condusă pe ultimul drum pământesc. Cuvântul de învățătură a explicat Evanghelia zilei, de la Matei, capitolul 12, care "ne pune în fața ochilor sufletului o temă mereu actuală: tema libertății omului. În marea Sa iubire – a remarcat PS Florentin -, Dumnezeu ne lasă libertatea de a-l refuza. Mila, iertarea, sunt modalități concrete în care milostivirea lui Dumnezeu se manifestă față de noi, oamenii."

"Isus ne spune că orice păcat se va ierta omului, dar există totuși o limită la această iubire, iertare și milă infinită. Ne întrebăm: cine are curajul să pună limite iubirii lui Dumnezeu? Răspunsul este: noi, oamenii, prin păcatele noastre! Ne situăm la hotarul milei lui Dumnezeu, la hotarul milostivirii, atunci când spunem ‘Nu!’ iubirii lui Dumnezeu sub diferite forme, când refuzăm să primim harul iubirii, când refuzăm iertarea lui Dumnezeu sau iertarea aproapelui. Omul are puterea de a face aceasta, este liber, dar, atenție, libertatea este imputabilă, așa cum spunea Horațiu: Pereunt et imputantur (Timpul trece și-ți va fi pus la socoteală) – vorbind despre dimensiunea timpului în care am fost creați, în care viețuim, aici, pe pământ."

"Timpul este pieritor, trecător, dar ni se va cere socoteală asupra fiecărei clipe, asupra fiecărui cuvânt pe care l-am rostit, asupra fiecărui gest, mai mult, chiar asupra fiecărui gând primit și acceptat. Iată cât de important este să ne folosim libertatea noastră pentru a răspunde iubirii lui Dumnezeu. De multe ori, prin libertate se înțelege posibilitatea de a alege: pentru sau contra; vreau sau nu vreau. Atunci când suntem în fața lui Dumnezeu, pentru noi, creștinii, botezați în Trupul și Sângele Său de pe Cruce – căci de acolo a izvorât apa Botezului – în fața lui Dumnezeu, nu există posibilitate de alegere!", a atenționat Preasfinția Sa.

imagine

"Creștinul nu are posibilitatea de a alege între Dumnezeu și altceva, creștinul trebuie să știe întotdeauna să-l aleagă numai pe Dumnezeu. Alegerea lui este legată de veșnicia lui și creștinul știe foarte bine aceasta. De aceea, ‘noi, creștinii, am ales să-l lăudăm, să-l adorăm și să-l slujim pe Dumnezeu prin viața noastră, pentru ca astfel să ne mântuim sufletul’ – sintetizează Sf. Ignațiu de Loyola misiunea noastră, ca și creștini, pe pământ. Haideți să facem ca timpul vieții noastre să fie sfânt, roditor, cu roade bune. Să privim spre modelul Preasfintei Fecioare Maria, pe care Biserica, în acest timp binecuvântat, ni-l pune în fața ochilor. Ea este, prin excelență, pomul cel bun, pomul cel neprihănit, pentru că a rodit rodul vieții. Ea este asemănată cu pomul vieții din grădina Edenului, acel pom roditor de viață din care Adam trebuia să mănânce pentru a-și prelungi viața."

"Paradoxal însă, tot acolo, alături de pomul vieții, în mijlocul grădinii, era și pomul cunoașterii binelui și al răului. Și Adam a făcut o alegere influențată de cuvântul pe care l-a primit în sufletul său, cuvântul șarpelui, al celui rău. A ales să guste din acel pom despre care Dumnezeu îi spusese: ‘Dacă vei gusta din pomul acesta cu siguranță vei muri’. Dumnezeu, însă, nu a dorit ca omul să rămână în moarte. După ce Adam a încălcat porunca Lui, i-a promis un Răscumpărător din rodul femeii. Rodul bun ne ajută să recunoaștem pomul bun și Maria este pomul bun prin excelență, cea care ne-a oferit nouă, tuturor, rodul cel bun, rodul din care trebuie să ne hrănim."

"Pe Maria o numim și Izvorul milostivirii, pentru că din trupul ei a izvorât Acela care este Chipul milostivirii Tatălui, adică Isus Cristos, Fiul. El este rodul din care suntem chemați să gustăm și noi, el este Pomul vieții, care ne oferă și astăzi hrana ‘spre iertarea păcatelor și spre viața veșnică’ – așa cum spunem când primim Sfânta Taină a Cuminecării. El este hrana noastră. Ne spune foarte frumos în Evanghelia lui Ioan: ‘cel care mănâncă Trupul Meu și bea Sângele Meu are viață veșnică’. Iată de ce, odată în plus, noi, cei care ne hrănim cu viața, nu avem voie sa alegem moartea. Trebuie să alegem viața, viața de după viață, viața care ne asigură fericirea veșnică!"

imagine

În spiritul acestui îndemn și al mesajului evanghelic al zilei, în încheierea celebrării liturgice, pr. vicar Anton Crișan, aducând și exemplul vieții mai multor sfinți, a explicat credincioșilor semnificația Sacramentului Spovedaniei la lumina Anului Milostivirii și a Maicii Milostivirii, Preasfânta Fecioară Maria. După acest moment, pr. ceremonier Florin Isac a invitat credincioșii să urmeze Episcopul și pe preoți, în procesiune, pentru a înconjura biserica, în semn de ispășire pentru păcatele făcute.

La întoarcerea în biserică, s-au făcut rugăciunile rânduite și Preasfinția Sa a dat binecuvântarea pentru obținerea indulgenței jubiliare, cu recomandarea de a se trece printr-una dintre Porțile jubiliare care au fost deschise, în Anul Milostivirii, pe teritoriul Eparhiei de Cluj-Gherla – în bisericile protopopiale, în mănăstiri și în Catedrala episcopală. Pr. paroh Claudiu a rostit, în încheiere, un cuvânt de mulțumire adresat Ierarhului de Cluj-Gherla, preoților, autorităților locale și credincioșilor, tuturor celor care au ales să vină la sfânta jertfă liturgică pentru a-l preamări pe Dumnezeu și a o cinsti pe Măicuța Sfântă. A urmat agapa fraternă pregătită de enoriași în curtea bisericii, un nou prilej de comuniune în bucuria sărbătorii.

imagine

Exprimaţi-vă opinia

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *