Episcopii catolici îl invită pe Papa Francisc în România

publicat la 28 septembrie 2016 în Ştiri

Exprimând dorința legitimă a creștinilor catolici din România, și nu numai a lor, Episcopii catolici din țara noastră au decis să îl invite pe Sfântul Părinte Papa Francisc să viziteze România. Venirea Papei în țara noastră va putea fi, fără îndoială, o mărturie a grijii părintești a Urmașului Sfântului Petru pentru binele poporului nostru, care poartă Roma în nume și latinitatea în spirit.

Invitația adresată Papei Francisc de a vizita România, analiza diferitelor aspecte ale vieții bisericești și indicarea unor inițiative comune ale Bisericii locale – inclusiv în contextul încheierii Anului Sfânt al Milostivirii – sunt câteva dintre subiectele care s-au aflat în centrul discuțiilor Episcopilor romano-catolici și greco-catolici din România, reuniți la Oradea în perioada 26-28 septembrie 2016, în sesiune plenară de toamnă a Conferinței Episcopilor catolici din România (CER). Lucrările au fost găzduite de Episcopia Romano-Catolică de Oradea. La deschiderea lucrărilor a participat și Excelența Sa Mons. Miguel Maury Buendía, Nunțiu Apostolic în România, care a transmis mulțumirile pentru colecta făcută, la inițiativa Sfântului Părinte Papa Francisc, pentru Ucraina.

În plenul lucrărilor, Episcopii au discutat și despre Olimpiada națională de religie catolică ce se va ține la Timișoara în 2017, subliniind, de asemenea, și necesitatea unei coordonări naționale a educației catolice; au abordat aspecte canonice, ecumenice, economice etc; au dat o declarație cu privire la alegerile parlamentare din 11 decembrie 2016, în care îi îndeamnă pe credincioșii catolici și pe toți oamenii de bună credință să participe la vot deoarece "cetățenii catolici au datoria morală de a-și exercita cu responsabilitate drepturile cetățenești și de a participa la viața politică".

Punând în practică faptele de milostenie, Episcopii au vizitat centrul diecezan Caritas și Căminul de bătrâni "Sfânta Elisabeta", unde s-au întâlnit cu persoanele vârstnice din acest cămin și cu angajații și s-au rugat la mormântul răposatului Episcop Tempfli József. Au vizitat Cetatea Oradiei și s-au rugat pe pragul primei Catedrale catolice ridicate de Sfântul Ladislau acum aproape o mie de ani, recent descoperite de arheologi, iar apoi au celebrat Sfânta Liturghie în biserica din cetate. În ultima zi au celebrat Sfânta și Dumnezeiasca Liturghie în rit greco-catolic în biserica seminarului din Oradea.

S-a stabilit ca următoarea sesiune ordinară a Conferinței Episcopilor catolici din România să se desfășoare la Cluj-Napoca, la sediul Episcopiei Greco-Catolice Cluj-Gherla, în perioada 3-5 mai 2017. Conferința Episcopilor din România îi reunește pe toți Episcopii romano-catolici și greco-catolici din țara noastră și exprimă unitatea Bisericii locale și comuniunea cu Urmașul lui Petru, Sfântul Părinte Papa Francisc. (pr. Francisc Ungureanu, secretar general al CER)

imagine

imagine

imagine

Exprimaţi-vă opinia

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *