Încheierea Întâlnirii Episcopilor Catolici Răsăriteni din Europa, a III-a relatare a PS Florentin

Publicat pe: 24 octombrie 2016|Secțiunea: Ştiri|

Între 20-23 octombrie 2016 s-a desfășurat, la Fatima, Întâlnirea anuală a Episcopilor Catolici Răsăriteni din Europa, la care, din țara noastră, au participat doi Episcopi, PS Florentin Crihălmeanu, Episcop de Cluj-Gherla, și PS Virgil Bercea, Episcop de Oradea. În cea de-a treia corespondență de la Fatima, PS Florentin a prezentat încheierea întâlnirii care a reunit în jurul Preasfintei Fecioare Maria peste 50 de Episcopi catolici de rit răsăritean, zeci de preoți și înalți prelați, reprezentanți ai Bisericii Romano-Catolice din Europa.

"Lăudat să fie Isus Cristos!

Duminică, [23 octombrie 2016], ziua Domnului, ne trezim, la fel cum am adormit, în acordurile clopotelor și ale cântărilor pelerinilor, care, neîncetat, ca un fluviu uman, curg spre Sanctuar și Capela aparițiilor. După rugăciunile de dimineață în Capela Della Casa de Nossa Senhora das Dores, am luat un scurt mic dejun și la ora 8,45 a început ultima întâlnire plenară de închidere a lucrărilor și definitivarea documentului final. Urmare a discuțiilor, propunerilor și observațiilor făcute în seara precedentă, secretariatul a refăcut și finalizat documentul cu titlul: Mesaj la încheierea întâlnirii anuale a Episcopilor catolici răsăriteni din Europa. Mesajul cuprinde zece paragrafe, rânduite pe două pagini, începe cu citatul biblic: ‘Eram străin și m-ați primit’ (Matei 25,35) și se încheie cu o parte din rugăciunea de încredințare la Maica Sfântă de la Fatima: ‘Să se apropie pentru toți timpul păcii și libertății, timpul adevărului, al dreptății și al speranței’.

Plecând de la citatul biblic din Evanghelia lui Matei, mesajul abordează tema Întâlnirii de la Fatima: fenomenul migrației astăzi, arătând că acesta reprezintă o oportunitate pentru Biserică, deoarece deschide spre darul primirii. Astfel, Biserica rămâne deschisă la dinamica misionară și ecumenică. Mobilitatea credincioșilor favorizează cultura întâlnirii și mărturisește unitatea spirituală trăită în Europa. Prin document, Episcopii catolici răsăriteni își exprimă gratitudinea față de păstorii locali și comunitățile parohiale din Biserica latină din țările care primesc migranți, pentru grija lor paternă și pentru primirea lor, apreciind tradițiile orientale. De asemenea, un gând de recunoștință către toți ierarhii latini care s-au preocupat să asigure credincioșilor de rit răsăritean din teritoriu o pastorație după ritul propriu, primind preoți provenind din Biserica mamă și sprijinind formarea structurilor necesare.

A fost subliniată și preocuparea pentru familii, care uneori sunt separate datorită migrației. În document se afirmă și dorința de a colabora cu păstorii latini, pentru a putea păstori așa cum se cuvine credincioșii noștri. În acest sens, un rol important îl are atât formarea clerului latin cu privire la tradițiile răsăritene cât și formarea clerului nostru trimis în străinătate. Angajamentul misionar în grija față de credincioși se bazează pe principiul integrării și nu al asimilării, pentru a mărturisi împreună în Biserica Catolică ‘unitatea credinței în diversitatea tradițiilor’. Cu toate acestea, și tradițiile orientale au de luptat cu marea amenințare a secularismului.

Mesajul continuă cu un gând către cei care suferă profund din cauza violențelor și a războiului în Ucraina și în Orientul Mijlociu și apoi cu o invitație la rugăciune și penitență, pentru a invoca darul păcii de la Domnul. Așa cum se cuvenea, documentul se încheie cu un act de încredințare la Preasfânta Fecioară Maria: ‘Mariei, Mama lui Dumnezeu și a oamenilor, care a apărut aici la Fatima acum o sută de ani, îi încredințăm Bisericile noastre, familiile, tinerii, bolnavii, bătrânii, șomerii, suferinzii, pentru că ea, blânda Mamă, cunoaște toate suferințele, durerile, lipsurile și îi îmbrățișează pe toți cu iubire’. Mesajul a fost aprobat în unanimitate de către cei prezenți și reprezintă rodul rugăciunilor și al muncii împreună din aceste zile. Fie ca aceste principii să poate fi puse în aplicare și să ajute atât preoților din străinătate cât și credincioșilor migranți.

La încheierea scurtei plenare cu aprobarea mesajului final, ne-am pregătit pentru celebrarea finală, în biserica Preasfintei Treimi. Am pornit mai devreme cu ‘îngerul meu păzitor’, pr. Ionel [pr. Ioan Pop, paroh în parohia Zorilor II, Cluj-Napoca], ne-am oprit câteva clipe și la Capela aparițiilor și am făcut o decadă din rugăciunea Rozariului pentru toți cei vii și cei adormiți care s-au încredințat rugăciunilor noastre, așa cum frumos răsună cântarea de pelerinaj de la Nicula: ‘Am venit Măicuță să te mai vedem și să-ți spunem dorul care-l mai avem…’ Ne-am îndreptat spre partea opusă bisericii Preasfintei Treimi, spre locul unde se află trupurile păstorașilor cărora li s-a arătat Preasfânta Fecioară, într-o construcție cu o arhitectură ultramodernă ce are o biserică mare, de mii de locuri, și trei capele mai mici în subteran, între care una este pentru adorație perpetuă.

Dumnezeiasca Liturghie a fost celebrată de către Preafericirea Sa Sviatoslav Șevciuc, Arhiepiscop Major al Bisericii ucrainene, în prezența Eminenței Sale Cardinal Angelo Bagnasco, președinte al Conferinței Episcopale italiene și al CCEE, și a Preafericirii Sale Grigorie al III-lea Laham [Patriarh melkit greco-catolic de Antiohia, Ierusalim și Alexandria], dimpreună cu alți 40 de Episcopi concelebranti și 30 de preoți, precum și cca. 4500-5000 de credincioși în majoritate ucraineni din diaspora. Cadrul fastuos al Liturghiei, cu doi diaconi, doi acoliți și un copilaș, a fost completat de un cor polifonic înălțător sufletește. După încheierea celebrării ne-am îndreptat spre frumoasa statuie a Sfântului Ioan Paul al II-lea și apoi am luat masa de prânz. La masa finală a fost prezent din nou Nunțiul Apostolic din Lisabona.

Înainte de a ne îmbarca pe autocarul de Lisabona, am mai dat o fugă la Capela aparițiilor să mai facem o rugăciune fierbinte la Măicuța Sfântă, ‘vecina noastră’ din aceste zile, și apoi am purces la Capela Sfântului Sacrament pentru câteva minute de adorație și mulțumire Domnului pentru marele dar de a fi putut vedea și locul aparițiilor de la Fatima. Ne-am îndreptat apoi spre LISBOA [Lisabona în portugheză], dar sufletele multora cred că au rămas în continuare la Fatima alături de statuia Maicii Sfinte, cântând frumosul imn: ‘În valea Iria în luna lui mai / Fecioara Maria coboară din rai, / Ave, ave, ave Maria, / Ave, ave, ave Maria…‘.

Pe noi, cu blândul Isus, să ne binecuvânteze Fecioara de sus «de la Fatima»! Amin".

Cu binecuvântare!

† Florentin

imagine

imagine

imagine