Un nou doctor în Teologie – diaconul Claudiu Tuțu

publicat la 15 noiembrie 2016 în Ştiri

Astăzi, 15 noiembrie 2016, de la orele 16:30, în Aula Magna a Institutului Pontifical Oriental a avut loc susținerea tezei de doctorat a părintelui diacon Tuțu Claudiu, avându-l coordonator pe Episcopul Manuel Nin, OSB. Teza de doctorat «- Γνώμή – Le fonti bibliche, patristiche e filosofiche di un concetto antropologico di San Massimo il Confessore», este împărțită în trei capitole: 1. Γνώμή în Biblie; 2. Γνώμή în istoria filosofiei grecești; 3. Γνώμή în textele patristice.

După introducerea făcută de pr. Kokkaravalayil Sunny Thomas SJ, au urmat cele 30 de minute alocate pentru prezentarea propriu-zisă a lucrării. Părintele diacon Claudiu a început prezentarea amintind faptul că tematica respectivă nu a mai fost tratată într-o manieră amănunțită. Apoi a afirmat, conform cercetărilor făcute, că termenul Γνώμή este utilizat cu numeroase sensuri în Sfânta Scriptură. A precizat că teologul german Hans Urs von Baltazar a fost cel care l-a uzitat si comentat cel mai mult pe Sfântul Maxim Mărturisitorul. Teologul clujean a explicat că termenul Γνώμή, așa cum este întrebuințat în Sfânta Scriptură ar putea fi tradus în același timp, fără a greși, ca ordin sau comandă, gândire, argument, consens, opinie, proiect, cuvânt, decizie, raport, compasiune, capacitate de a cunoaște și de a gândi, capacitate de a accepta.

După un lung drum prin filosofia grecească a trecut prin filtrul acesteia termenul mai sus precizat, revelându-i alte caracteristici, similare sau opuse cu cele ale Sfintei Scripturi. De exemplu, Γνώμή poate reprezenta o facultate rațională a sufletului omenesc, un discernământ, iar în Aristotel si Platon reprezintă judecată, discernământ, conștiință si suflet. O altă sursă a lucrării a fost reputatul teolog elvețian Lars Thunberg și opera acestuia Microcosm and Mediator – The theological anthropology of Maximus the Confessor. Au urmat întrebările profesorilor de la Institutul Pontifical, membri ai comisiei prezente, întrebări care au suscitat o serie de răspunsuri elaborate ale candidatului. La final, noul doctor al Bisericii a mulțumit celor prezenți și a manifestat recunoștința sa față de PS Florentin Crihălmeanu, Episcopul Eparhiei de Cluj-Gherla, din care face parte, față de Institutul Pontifical Oriental, nu în ultimul rând Preasfinției Sale Manuel Nin, Eparhul Atenei.

Evenimentul s-a încheiat cu o agapă frățească, iar o parte dintre studenții Colegiului Pontifical Pio Romeno din Roma au intonat tradiționalul La mulți ani.

text: Aurel Cornea
foto: Radu Vlad Pupăză
via PioRomeno.com

imagine

imagine

imagine

Exprimaţi-vă opinia

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *