Anunț: Itinerariu spiritual de pregătire pentru Nașterea Domnului

publicat la 10 decembrie 2016 în Anunţuri

Începând de marţi 13 decembrie şi până joi, 15 decembrie 2016, zilnic, de la ora 19.15, PS Florentin Crihălmeanu, Episcopul greco-catolic de Cluj-Gherla, va celebra Sfânta Liturghie de la ora 18.00 şi, în continuare, de la ora 19.15, va susţine trei expuneri tematice, despre Naşterea Domnului, în Catedrala „Schimbarea la Faţă” din Cluj-Napoca (B-dul Eroilor nr. 10). Tema generală din acest an este: Cuvântul îmbracă tunica muritoare şi ne înveşmântă în haina slavei Sale. Cele trei zile de reculegere pe care Ierarhul clujean le propune an de an credincioşilor, oferă un prilej de a ne elibera, pentru câteva ore, de problemele cotidiene şi a pătrunde în universul tainic al Naşterii Cuvântului Divin în lume.

Dumnezeu se naşte Prunc plăpând şi coboară în fiecare casă, la fiecare Crăciun, dar rămâne uneori neobservat, ignorat, la fel ca în urmă cu două milenii, şi, cu cât e mai mare zgomotul străzii şi mai solicitante „imperativele” momentului – nevoia de hrană, de îmbrăcăminte, de a ne îndeplini obligaţiile în familie, în societate, cu atât mai ascuns rămâne evenimentul Naşterii lui Isus Hristos, chiar în marea Sărbătoare a Crăciunului care îi este consacrată. Dumnezeul Om, Isus Hristos, care coboară în ale noastre, este totuşi singurul izvor al vieţii în bucurie! Pentru a-l recunoaşte şi a putea trăi marea şi adevărata bucurie a Sfintei Naşteri, Preasfinţia Sa Florentin propune – şi îi va conduce pe cei ce vor participa pe un itinerariu spiritual însoţit de proiecţie de imagini – un drum dinspre lumea materială, atinsă de păcatul strămoşesc, spre lumea spirituală luminată de prezenţa divină, în care răsună cântările îngereşti, pentru a-l contempla pe Dumnezeul Prunc din Ieslea Sfântă la fel cum au făcut-o păstorii şi magii – regii din vechime.

Preasfinţia Sa va susţine, în cele trei zile, conferinţele cu următoarele titluri: 1. Creația – veșmântul strălucirii divine, cu textul de bază: „Şi a zis Dumnezeu: să facem om după chipul și asemănarea Noastră" (Gn. 1,26); 2. Păcatul – îmbrăcămintea de piele, pornind de la citatul: „A făcut Domnul Dumnezeu lui Adam și femeii lui îmbrăcăminte de piele și i-a îmbrăcat" (Gn. 3,21); 3. Întruparea neprihănită – recuperarea strălucirii divine, cu textul: „Jertfă și prinos nu ai voit, dar mi-ai alcătuit trup" (Evr. 10,5). Invitând la zilele de pregătire spirituală pentru Naşterea Domnului, PS Florentin adresează, tuturor, urarea: «Să primim cu bucurie veșmântul luminat al harului strălucirii divine căci Domnul a îmbrăcat tunica noastră pieritoare și S-a născut prunc în Betleem pentru a noastră mântuire. Lui să îI aducem laudă, cinste și preamărire! Sărbători fericite, la mulți ani sfinți! † Florentin».

V.S. – DIRMM
Episcopia de Cluj-Gherla

imagine

Exprimaţi-vă opinia

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *