Ierarhi români la Forumul European Ortodox-Catolic de la Paris

publicat la 13 ianuarie 2017 în Ştiri

Ierarhi români participanți la Forumul European Ortodox-Catolic
pe problema terorismului, a demnității umane și a libertății religioase

«Îndrăzniți! Eu am biruit lumea» (Io 16,33)

Paris, 9-12 ianuarie 2017

Ierarhul greco-catolic de Cluj-Gherla, PS Florentin Crihălmeanu, s-a aflat timp de patru zile în Franța, unde a participat la cel de-al V-lea Forum European Ortodox-Catolic, care s-a desfășurat la Paris, capitala franceză, între 9-12 ianuarie 2017, la invitația Arhiepiscopului de Paris, cardinalul André Vingt-Trois. Lucrările au fost conduse de cei doi co-președinți ai Forumului, Mitropolitul Ghennadios de Sassima de la Patriarhia Ecumenică și președintele Consiliul Conferințelor Episcopale din Europa (CCEE), Cardinalul Péter Erdő, Arhiepiscop de Esztergom-Budapesta.

Tema acestei întâlniri între Ierarhi din Bisericile Ortodoxă și Catolică, este de importanță majoră și deosebit de actuală: "Europa, sub teroarea amenințării terorismului fundamentalist, demnitatea persoanei umane și libertatea religioasă". Sesiunea inaugurală a lucrărilor Forumului, din 9 ianuarie a.c., a debutat cu discursul de bun venit al Arhiepiscopului de Paris, urmat de cuvântul de salut al celor doi co-președinți. Momentul inaugural a fost urmat de conferința susținută de Ierarhul clujean, PS Florentin, care a vorbit înalților prelați despre "Demnitatea umană și libertatea religioasă".

imagine

Episcopul de Cluj-Gherla a notat, în cadrul unei corespondențe, câteva aspecte din timpul acestei călătorii făcută în plină iarnă, pe o vreme ostilă: "Duminică, 8 ianuarie, am ajuns cu puțină întârziere la Aeroportul Paris-Charles De Gaulle, am fost așteptat și condus la Misiunea greco-catolică română din Paris, unde am celebrat Sf. Liturghie de mulțumire Domnului. Locuim la Casa La Salle și facem, în fiecare dimineață, un drum de cca. 10 min. pe jos pentru a ajunge la Casa Missions Etrangeres (pe rue du Bac), unde programul zilnic începe cu rugăciune și Sf. Liturghie. Urmează micul dejun și sesiunile de lucru cu pauzele corespunzătoare. Lucrările forumului se desfășoară în trei limbi de conversație: franceza, italiana și engleza". În timpul petrecut în Paris, PS Florentin a vizitat câteva obiective turistice din «orașul luminilor», precum Tour Montparnasse, Galeriile Lafayette, Domul Invalizilor, statuia lui Napoleon, Turnul Eiffel, ș.a.

Preasfinția Sa a menționat faptul că în 12 ianuarie a.c., a fost redactat un comunicat cu privire la desfășurarea întâlnirii și la mesajul final al Forumului Catolic-Ortodox European, cu motoul «Îndrăzniți! Eu am biruit lumea» (Io 16,33), în care se spune: "Bisericile noastre catolică și ortodoxă proclamă centralitatea persoanei umane și demnitatea sa de ființă creată după asemănarea lui Dumnezeu. Ele afirmă demnitatea naturii umane creată liberă. Libertatea umană se exercită în cel mai înalt grad în actul credinței religioase. Actul credinței trebuie să rămână întotdeauna liber. Constituțiile statelor noastre garantează drepturile fundamentale ale persoanei umane. Cu toate acestea, în societățile noastre există forțe care lucrează tot timpul pentru a marginaliza, chiar pentru a șterge din spațiul public religiile și mesajul lor". "Noi credem", au afirmat Ierarhii reuniți la Paris, "că Europa are mai mult ca niciodată nevoie de suflul credinței în Cristos și de speranța pe care aceasta o oferă. Creștinismul conferă o identitate care nu neagă celorlalți drepturile umane, dar care caută să coopereze cu toți pentru realizarea binelui comun."

imagine

Mesajul, structurat în 14 puncte, dezvoltă unele aspecte abordate în cadrul întâlnirii: demnitatea umană și libertatea religioasă; intoleranța religioasă; discriminarea și persecuția; fundamentalismul și terorismul astăzi; coeziunea socială și fenomenul fricii în Statul de drept privind misiunea guvernanților și contribuția Bisericii; angajamentul Bisericilor în gestionarea conflictelor și în promovarea binelui comun și a solidarității. Și în cele din urmă, proclamația lui Isus Cristos, ca răspuns la amenințarea fundamentalismului și la cea a terorismului.

"Europa seculară", scriu participanții, "își are rădăcinile în tradițiile creștine care i-au oferit viziunea universalistă, concepția despre demnitatea persoanei și principiile morale. A-i fi tăiate rădăcinile, înseamnă a merge în derivă. Golul interior expune în primul rând tinerii la angoasă tot mai mare. Noi repetăm cu tărie faptul că credința creștină reunifică omul în toate dimensiunile existenței sale personale și sociale. Ea se exprima în porunca dublă a iubirii de Dumnezeu și de aproapele, care este cheia acceptării reciproce. Iubirea de aproapele nu pune condiții, nu face calcule (cf. Mt 22,39). Dialogul adevărului între persoane de religii sau convingeri diferite, este singura cale de ieșire din situații de frică și excludere reciprocă. Dialogul ne învață să devenim mai umili. În confruntarea cu ceilalți, descoperim întotdeauna bogățiile nebănuite ale umanității noastre comune. Suntem fericiți să progresăm în acest mod spre o mai bună cunoaștere și spre o iubire mai mare pentru Cel care este, pentru noi, desăvârșirea umanității noastre, Isus Cristos, Domnul nostru, «Calea, Adevărul și Viața» (Io 14,6)".

imagine

Pe lângă bogatele sesiuni de lucru, participanții au avut posibilitatea să se întâlnească și să se roage împreună cu comunitățile locale, respectiv: în 10 ianuarie, la Catedrala "Sfântul Ștefan" a Mitropoliei Greco-Ortodoxe a Franței, la o rugăciune ecumenică (o doxologie), iar în după-amiaza de miercuri 11 ianuarie, la rugăciunea Vesperelor (Vecernia în rit latin), în Catedrala Notre Dame, în timpul căreia a fost expusă relicva "Coroanei de spini", oficiu organizat de Arhiepiscopia din Paris. Din cadrul Bisericilor locale au participat Cardinalul André Vingt-Trois, Arhiepiscop romano-catolic de Paris și Mitropolitul ortodox Emmanuel al Franței (de la Patriarhia Ecumenică) și președinte al Adunării Episcopilor ortodocși din Franța.

Delegația Ortodoxă a fost compusă din Înalți Prelați din Patriarhia Ecumenică și din Patriarhiile din Antiohia, Moscova, Serbia, România – IPS Iosif, Arhiepiscopul Europei Occidentale și Meridionale -, Georgia, precum și din Bisericile din Cipru, Grecia, Albania, Cehia și Slovacia. Din delegația Catolică au făcut parte: Cardinalul Péter Erdő, Arhiepiscop de Esztergom-Budapesta și primat al Ungariei. Totodată, au participat Ierarhi din cadrul Conferințelor Episcopale catolice din Belarus, Federația Rusă, Turcia, Franța, România – PS Florentin, Episcop de Cluj-Gherla – și Polonia. Cardinalul Angelo Bagnasco, Arhiepiscop de Genova, Italia, a fost de asemenea prezent ca președinte nou ales al CCEE. Din fiecare delegație, cea ortodoxă și cea catolică, au făcut parte și 3 sau 4 observatori, iar invitat special a fost Mons. Luigi Ventura, Nunțiul Apostolic în Franța. Sanctitatea Sa, Patriarhul Ecumenic Bartolomeu a trimis un mesaj de salut și binecuvântare patriarhală, cu urări de succes, rezultate constructive și continuarea Forumului.

Forumul European Ortodox-Catolic este o inițiativă promovată de Consiliul Conferințelor Episcopale din Europa și de Patriarhia Ecumenică, în acord cu Bisericile Ortodoxe prezente în Europa și s-a născut din voința de a aborda probleme antropologice și pastorale a căror importanță este crucială pentru prezentul și viitorul umanității, în Europa și în lumea întreaga, cu scopul de a contribui și a defini poziții comune asupra problemelor sociale, politice, morale și economice. Prima sesiune de lucrări a fost organizată la Trento, Italia, în 2008. Forumul nu are ca scop să abordeze probleme doctrinare, care fac obiectul altor întâlniri care se țin la diferite nivele. Într-adevăr, forumul nu înlocuiește activitatea Comisiei Mixte Internaționale de Dialog Teologic între Biserica Romano-Catolică și Biserica Ortodoxă (care se reunește din 1980).

imagine

Exprimaţi-vă opinia

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *