A XXV-a Zi Mondială a Bolnavului celebrată la Cluj

publicat la 13 februarie 2017 în Ştiri

Ziua Mondială a Bolnavului, instituită de Sfântul Papă Ioan Paul al II-lea în 1992, a fost celebrată pentru întâia oară la 11 februarie 1993, la Lourdes, în Franța – unul dintre cele mai mari locuri de pelerinaj catolice din lume. Tema celei de-a XXV-a Zile Mondiale a Bolnavului, din acest an, a fost: "Uimire pentru ceea ce face Dumnezeu: ‘Mi-a făcut lucruri mari Cel Atotputernic…‘" (Luca 1,49).

Eparhia Greco-Catolică de Cluj-Gherla celebrează anual acest moment din viața Bisericii, înconjurând bolnavii cu rugăciune și compasiune. Sâmbătă, 11 februarie 2017, Episcopul eparhial Florentin Crihălmeanu, însoțit de pr. Ioan Mătieș, Vicar cu laicii, și preoții care fac pastorație în spitale, au făcut o vizită la Institutul Inimii "Niculae Stăncioiu" din Cluj-Napoca, unde, după un moment de rugăciune împreună cu personalul sanitar, au fost vizitați bolnavii internați, pentru rugăciune, încurajare și pentru a li se oferi asistență spirituală.

imagine

Duminică, 12 februarie 2017, Sfânta Liturghie arhierească din Catedrala Schimbarea la Față a fost celebrată de PS Florentin, alături de care au concelebrat mai mulți preoți, între care pr. Cristian Sabău, protopop de Cluj I, pr. vicar Ioan Mătieș, pr. Adrian Avram, director al Asociației Caritas eparhial, preoții care fac pastorație în spitale, cu participarea mai multor invitați din domeniul sanitar: profesori universitari, medici, cadre medicale, asistenți sociali, membri ai unor asociații și fundații și în prezența mai multor purtători de suferință. Răspunsurile liturgice au fost date de Corul "Magnificat" al catedralei.

Cuvântul de învățătură al Ierarhului de Cluj-Gherla a fost structurat în două momente, legate între ele: lectura evanghelică a duminicii – pilda Tatălui milostiv – și Ziua Mondială a Bolnavului. "Dacă vom cunoaște iubirea Tatălui milostiv", a spus Preasfinția Sa, "atunci vom avea puterea să ne recunoaștem ca fii vrednici de această milă chiar dacă suntem păcătoși, iar în cel de lângă noi să-l vedem, prin Tatăl, pe fratele nostru".

PS Florentin a făcut o paranteză referitoare și la evenimentele recente din societatea românească, manifestațiile ample împotriva corupției, cu îndemnul: "Este bine că națiunea se trezește și este responsabilă de ceea ce se întâmplă în această țară, dar atenție la principiile care se expun dincolo de sloganele, mai mult sau mai puțin decente, care sunt afișate. Acum se cere promovarea adevăratelor valori, acelea care rămân pentru eternitate. De aceea, avem nevoie să-l cunoaștem pe Dumnezeu, să-l cunoaștem ca Tată milostiv, să ne recunoaștem păcătoși, ca să putem ierta și noi pe frații noștri, să-i putem accepta și să-i putem primi așa cum sunt".

În încheiere, PS Florentin s-a referit la mesajul Sfântului Părinte cu ocazia Zilei Mondiale a Bolnavului din acest an: "Papa Francisc ne invită să îngenunchem și noi, în meditație, în fața grotei de la Lourdes, făcând o frumoasă paralelă între darurile primite de Bernadeta și darurile pe care le putem primi noi sub privirea Preasfintei Fecioare Maria. Finalul mesajului ne invită pe toți să fim, cu bucurie, semne ale prezenței și iubirii lui Dumnezeu, urmând exemplul unor mari sfinți: Sf. Ioan al lui Dumnezeu și Sf. Camil de Lellis, patroni ai spitalelor și ai lucrătorilor sanitari, și Sf. Tereza de Calcutta, misionară a duioșiei lui Dumnezeu."

"Sfântul Părinte reînnoiește apropierea în rugăciune și în curaj adresată medicilor, infirmierilor, voluntarilor, tuturor persoanelor consacrate, familiilor angajate în slujba celor purtători de suferință și încheie cu o rugăciune adresată Preasfintei Fecioare Maria și cu binecuvântarea apostolică: O, Marie, Mama noastră, care în Cristos primești pe fiecare dintre noi, ca fiu, susține așteptarea încrezătoare a inimii noastre, ajută-ne în infirmitățile și suferințele noastre, condu-ne spre Cristos, Fiul tău și Fratele nostru, și ajută-ne să ne încredințăm Tatălui care face lucruri mari".

imagine

După celebrarea Sfintei Liturghii, din partea Asociației Medicilor Catolici a vorbit, și în acest an, prof. dr. Ștefan Florian, directorul Clinicii de Neurochirurgie din Cluj-Napoca, care a împărtășit, în lumina Mesajului Papei Francisc, din ceea ce se petrece dincolo de ușile spitalului, despre cum trăiește un medic devotat actului medical. Programul s-a încheiat, la invitația pr. vicar Ioan Mătieș, printr-o rugăciune adresată în mod special lui Dumnezeu pentru cei în suferință, dar și pentru persoanele care le poartă de grijă.

Mulțumind tuturor protagoniștilor acestei celebrări, pr. Mătieș a îndemnat la rugăciune pentru cei bolnavi și în mod particular l-a amintit pe dr. Eugen Lupu, președintele Asociației Medicilor Catolici, "care în aceste momente se află internat în spital cu probleme de sănătate". Mulțumind lui Dumnezeu "pentru această zi luminoasă", PS Florentin a îndemnat credincioșii să poarte în suflet mesajele ascultate și "în mod particular cuvântul lui Isus: ‘Fiți milostivi, precum și Tatăl vostru cel Ceresc milostiv este’ (Luca 6,36)". În continuare, Episcopul eparhial a împărțit iconițe și binecuvântare, iar din partea organizatorilor au fost oferite mici pachete cu hrană și dulciuri.

imagine

Exprimaţi-vă opinia

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *